Izleti

27.3.2021. - OSVAJANJE OŠTRCA

U subotu smo se našli nas osmero iz 1. g s razrednikom Pavlinom i u pola dvanaest krenuli u „osvajanje“ Oštrca. Šetnja od trga do Velikog dola, ne ubrajajući stanke, trajala je oko sat i petnaest minuta.

Na početku je bilo izazovno, ali s vremenom je postalo lakše kako su usponi bili manje strmi i putevi ravniji. Kad smo došli do Velikog dola, uzeli smo pauzu od dvadesetak minuta i kad smo bili spremni, krenuli smo dalje. Nakon Velikog dola put je postao izazovan. Putevi su bili jako uski i skoro čitavo vrijeme smo se kretali po veoma strmom usponu. Nakon otprilike četrdeset i pet minuta stigli smo do drugog planinarskog doma HPD-„Željezničar“. Bili smo toliko blizu cilja da više nisam osjetio bol u nogama.

Više...

Luka Kotorac 1. g

Mehatroničari i računalci u Rimac Automobilim u travnju 2019.        a 2017.

RIMAC AUTOMOBILI

Prije početka proljetnih praznika, 17. travnja 2019. u sklopu kurikula Politike i gospodarstva i Pametnih kuća, u organizaciji nastavnika Ivana Vlainića i Ivke Maganjić, naši su tehničari za mehatroniku i tehničari za računalstvo posjetili tvrtku Rimac Automobili u Svetoj Nedelji.

Uz stručno vodstvo učenici su obišli pogone i razgledavali sve faze proizvodnje automobila i bicikla u najbrže rastućoj tvrtci u Republici Hrvatskoj, koja je u prethodnoj godini povećala broj zaposlenih gotovo za 100%.

Stručno putovanje u Milano i Modenu 2019.

STRUKOVNJACI U MILANU I MODENI

Umjesto u učionicama dio učenika i profesora jedan oblik nastave imao je početkom studenoga 2019. u talijanskim gradovima Milanu i Modeni. U dva dana mnogo toga se vidjelo i doživjelo – sastavljale su se svemirske postaje, razgledali su se rudnici, podmornica i katedrala s naviše skulptura, vozila se Formula 1, puhale su se rođendanske svjećice, jela se tipična talijanska hrana, uživalo se u pravom espressu… Kako je izgledala izvanučionička nastava dijela učenika 2. F, 2. G, 3. F., 3. G i 4. F razreda i profesora Vladimire Majdandžić, Vesne Ratković, Ane Strašček i Marka Terihaja, pročitajte u izvještaju Doriana Stjepanovića iz 3. G razreda.​

"Došao je i taj dan, odlazak na dvodnevni izlet u Italiju. Pripreme su se odvijale cijeli tjedan, tko će s kim biti u sobi, tko će s kim sjediti u autobusu... Nakon završenog zadnjeg sata u četvrtak, još nas je dijelilo par sati do polaska s autobusnog kolodvora. Polazak je bio u 1 sat.

Dolaskom na autobusni kolodvor većina učenika 2. G, 2. F, 3. G, 3. F i 4. F je bila tamo. Ukrcali smo se u autobus i krenuli na glavni prijelaz Bregana gdje su nas malo zadržali jer smo morali izaći iz autobusa i dati policajcu na pregled osobnu da možemo prijeći u drugu državu. Nakon što su nam pregledali osobne, vratili smo se u autobus i nastavili putovanje. U autobusu smo Petar i ja slušali hitove Parnog valjka, Željka Bebeka, Bijelog dugmeta, Hladnog piva i Plavog orkestra, ali to slušanje nije baš dugo trajalo zato što smo odlučili kartati belu s Denijem i Juricom. No ni kartanje nije dugo trajalo jer se nakon jedne partije svatko odlučio malo odmoriti za Milano.

Nažalost, u Milanu nas je dočekala kiša, ali na svu sreću prestala je padati nakon što smo razgledali Nacionalni znanstveni i tehnički muzej "Leonardo da Vinci". U Muzeju smo vidjeli svakakve prostorije sa svakakvim izložbama, ali najbolja izložba je bila o astronomiji zato što na toj izložbi možete stvarati raketu i lansirati je u svemir. Kristijan i ja isprobali smo složiti raketu u samo nekoliko sekundi da oborimo rekord i da ostanemo zabilježeni, ali nismo uspjeli. Imali smo dva sata za razgledavanje muzeja, nakon čega smo krenuli do katedrale Duomo koja se nalazi na glavnom trgu Milana. Tu smo dobili pola sata slobodnog za šetnju i razgledavanje dok voditeljica nije kupila karte za katedralu. U tih pola sata Jurica i ja smo imali "privatnog vodiča" Petra koji nam je pokazao fontanu i gdje se nalaze trgovine s odjećom. Željeli smo Jurica i ja kupiti nešto iz Italije za uspomenu, ali nismo našli ništa što nam se sviđa. Vratili smo se i krenuli smo prema vrhu katedrale. Nakon pregleda zaštitara došlo je do male strke – karte su nam bile rezervirane za sutradan, a ne za 8. 11. 2019. Došli smo na vrh katedrale i vidjeli smo nevjerojatan pogled na Milano, ali nažalost najveći toranj katedrale se obnavljao pa nismo mogli do njega. Nakon krova katedrale obišli smo katedralu i iznutra i vidjeli smo predivne vitraje i lukove. U katedrali smo se Deni i ja pomolili za svoje bližnje i za sebe. Nakon katedrale voditeljica nam je pokazala mjesto na kojem se dobiva sreća ako se okrenemo na peti tri puta.

Nakon razgledavanja dobili smo slobodno dva i pol sata. Kao i obično kada si u stranoj zemlji, želiš kušati domaće specijalitete pa smo tako nas šestorica otišli u restoran probati talijansku hranu. Kristijan, Jurica, Deni, Filip i ja smo uzeli špagete, a Petar je uzeo lazanje. Mi smo mislili da ćemo dobiti ukrašeni tanjur s peršinom ili nečime drugim zato što smo ipak došli u Italiju, zemlju poznatu po tjestenini, ali ništa, na tanjuru je bila samo hrana. Nakon jela smo prošetali ulicama i u jednom trenutku smo uočili čovjeka koji crta portrete. Kaže slikar trajat će 10 minuta, a kad ono trajalo skoro pola sata. Utrnu vam vrat i glava, ali slikar je pravi šaljivđija, govorili su mi dečki da je prvo naslikao kvadrat i od njega naslikao mene, a dok me je slikao pokazivao mi je rukom da spustim glavu i da je podignem. Imao sam osjećaj da me zeza jer sam nakon svega vratio glavu u istu poziciju. Nakon što me je nacrtao, slikao me je mobitelom za uspomenu. Svi su bili oduševljeni mojim portretom, a Petar je imao ideju da kopiramo moj portret u manjim dimenzijama i da ga stavimo na vrata učionice umjesto slike predsjednice, a ja mislim da ništa neće biti od te ideje. Moja mama planira uokviriti moj portret iz Italije i staviti ga na zid.

Kad je završilo slobodno vrijeme u Milanu, uputili smo se prema našem hotelu. Kad smo se smjestili po sobama, otišli smo na večeru na kojoj smo, uz talijansku hranu, imali i rođendansku tortu. Nakon večere svatko je otišao u svoju sobu ili na druženje u neku drugu uz napomenu da moramo biti tiho i da nema deranja.

Stigao je i drugi dan izleta. Nakon doručka smo krenuli prema Muzeju Ferrarija u Maranellu gdje smo razgledali stare i današnje modele Ferrarija i mogli smo isprobati simulaciju F1 koja košta 25€ i vozite se 7 minuta po stazi koju vi odaberete. Simulacija je izvrsno napravljena i imate stvarno osjećaj kao da vozite formulu, ali bilo bi ljepše da nekako spoje dvije simulacijske formule i da se može utrkivati s drugima i da ne traje jedna vožnja 7 minuta, nego 10 minuta, jer ovako izgleda da je malo preskupo ići dva puta na simulator.

Sljedeća postaja je bio Muzej Enzo Ferrari u Modeni. Ovaj muzej se više fokusirao na današnje automobile Ferrarija, a prvi muzej se više fokusirao na formule Ferrarija. Nakon obilaska Muzeja krenuli smo pješice prema glavnom trgu Modene gdje smo dobili dva sata slobodnog vremena. U tom slobodnom vremenu Jurica, Petar, Deni i ja nismo mogli odlučiti u koji bismo restoran otišli pa smo šetali i naišli na jednu pekarnicu koja ima izvrsne rolade s pršutom i salatom. Otišli smo i do tržnice – da samo znate kolike su kruške i jabuke kod njih! Slične su rukometnoj lopti.

Pješice smo se vratili do autobusa i krenuli natrag u Hrvatsku. U autobusu je na kraju atmosfera bila, po meni, odlična jer je vozač Miro puštao domaće bendove i pjevače i pogađali smo izvođače i pjesme, a tko je znao pjesmu pjevao je i tako sve do kolodvora.

Dolaskom u Samobor oprostili smo se od naše voditeljice i naših vozača i zahvalili im na svemu."

Posjet DEUTCHES MUSEUMU I BMW WELTHU u Münchenu u ožujku 2019.   ožujku 2019.

POSJET DEUTCHES MUSEUMU I BMW WELTHU

Učenici 1. G i 2. F razreda s razrednicima Vladimirom Majdandžić i Marijanom Hetlerom bili su 29. i 30. ožujka 2019. na stručnom putovanju u Münchenu.

Posjetili su Deutsches Museum – najveći tehnički muzej na svijetu, izložbeni centar automobila BMW Welt i Allianz Arenu, jedan od najmodernijih stadiona na svijetu.

PPPosjet Muzeju Ferdinand Budicki u veljači 2018.2020.

POSJET MUZEJU FERDINAND BUDICKI U ZAGREBU 20. 2. 2018.

"U Muzeju Ferdinand Budicki mogli smo vidjet predivnu kolekciju oldtimera. Neki ljudi, uključujući mene, bi rekli: „Uš'o sam u raj!“ Dobili smo slobodno vrijeme za razgledavanje automobila, neke smo smjeli dirati i slikat se u njima, neke nismo smjeli dirati jer je većina automobila u privatnom vlasništvu. Ali u tom Muzeju ima i drugih predmeta kao što su igračke, motori i simulatori za autoškole iz Jugoslavije.

Svoje predavanje vodič je usmjerio prema povijesti automobilizma u Hrvatskoj, a ne prema kolekciji automobila. Napomenuo je da ove godine slavimo 120 godina od pojave prvog automobila u Hrvatskoj i da se obilježava 70 godina „Spačeka“ (Citroen 2CV). Također, rekao je da je Muzej nastao na dobrovoljnoj bazi autoentuzijasta koji su svoje aute posudili Muzeju. Na samom kraju nam je rekao kako je to jedini muzej takve vrste u Hrvatskoj i kako svaka druga država ima par takvih muzeja i kako gospodin Bandić radi na tome da ugasi Muzej, ali su se snašli te se sele u drugi grad. Osobno me je razočaralo to što se Muzej zatvara zato što stvarno trebamo takav muzej i jer ima puno ljudi koje to zanima i koji vole automobile.

Sve u svemu posjet Muzeju Ferdinand Budicki je bio čak i bolji nego što sam očekivao jer smo mogli neke stvari i isprobati i u neke aute sjesti i slikati se."

Krešimir Guliš, 3. G

Obilazak prve crte bojišnice splitskog područja u listopadu 2016.

OBILAZAK PRVE CRTE BOJIŠNICE SPLITSKOG PODRUČJA

Suradnja Strukovne s Udrugom HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja nastavila se listopada 2016. i to posjetom Splitu i HE Perući gdje su naši učenici, u pratnji pedagoginje Anite Šimić i profesora Dubravka Gmajnića, doznali nešto više o zbivanjima iz Domovinskog rata na području Splita i njegove okolice. O svemu više, u svom kratkom izvještaju, donosi Marko Bišćan, učenik 2. G razreda.

"Nakon duge vožnje od 5 sati stigli smo u Split, u Vojnu luku Lora. Tamo smo imali predavanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ratne mornarice. Nakon toga obišli smo Vojnu luku i vidjeli nekoliko brodova ratne mornarice koji su se činili dosta zanimljivi. Kasnije smo išli na ručak u Sinj. Ručak je bio odličan, samo, za razliku od Splita, u Sinju je bilo jako hladno. Zatim smo krenuli na zadnje odredište, a to je bilo razgledavanje Hidroelektrane Peruća i nakon toga smo polako krenuli prema Samoboru.

Navečer, nakon 5 sati sjedenja u autobusu, stigli smo u Samobor i to je bio kraj našeg izleta. Sve u svemu, izlet je bio dobar, samo da nije bilo tako hladno i da nije padala kiša, bilo bi odlično, ali ne može uvijek sve biti savršeno."

Posjet Hrvatskom saboru u travnju 2018.

POSJET HRVATSKOM SABORU

U srijedu 18. travnja 2018. učenici 2. B, 4. F i 4. G bavili su se politikom i prirodoslovljem na stručnom izletu u Zagrebu. U pratnji profesorice Politike i gospodarstva Ivke Maganjić i knjižničarke Irene Šepl, posjetili su Hrvatski sabor i zoološku zbirku Prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu.