Izleti

8. 5. 2024. - UČENICI 4.F RAZREDA POSJETILI TEHNOPOLIS SAMOBOR

Nakon odslušana dva sata hrvatskog jezika u školi krenuli smo, u pratnji profesora Stjepana Razuma, prema Tehnopolisu koji se nalazi pored Centra za mlade Bunker. Okupili smo se ispred zgrade Tehnopolisa te nakon toga krenuli do njihove dvorane u kojoj smo poslušali kratko predavanje o tome što Tehnopolis proizvodi i kako. Predavanje je trajalo 30 minuta te smo nakon toga dobili vremena za odmor uz sok i kokice. Nakon odmora smo se uputili u laboratorij gdje nam je direktor Malog Tehnopolisa Karlo Kupres pokazao sve procese o kojima smo slušali na predavanju. Prvo smo se upoznali s velikim printerom koji radi na principu stereolitografije – očvršćivanja tekućeg polimera uz pomoć laserske zrake pri čemu nakon brojnih ponavljanja dobivamo finalan proizvod. Nakon toga smo imali priliku skenirati već isprintan predmet. Na predmetu su već prije bile postavljene naljepnice koje optički skener prepoznaje i tako skenira predmet. Nakon što je kamera skenirala cijeli predmet, mogli smo ga vidjeti prikazanog na zaslonu kompjutera. Uz ta dva stroja mogli smo vidjeti i 3D pisač koji koristi resin kao sredstvo printanja. Ovakva demonstracija nam je omogućila da iz prve ruke doživimo primjenu tehnologija o kojima smo slušali na predavanju što je ujedno i dobra prilika za naše daljnje obrazovanje i profesionalni razvoj.

Predavanje je bilo jako zanimljivo i informativno te se, kao razred, nadamo da će i buduće generacije moći svjedočiti ovakvoj profesionalnoj demonstraciji. Nakon vrlo zanimljivog obilaska puni novog znanja bili smo gotovi s vrlo zanimljivim i poučnim nastavnim danom. 

Kristijan Sopić, 4.F

30. 4. 2024. - MATURALNO PUTOVANJE: AUSTRIJA, ČEŠKA, POLJSKA I SLOVAČKA

Učenici 3.B, 3.C, 3.E, 3.F i 3.G posjetili su gradove Beč, Prag, Krakov i Bratislavu na svom maturalnom putovanju od 1. 4. 2024. do 6. 4. 2024. u pratnji nastavnika Vladimira Bošnjaka, Maje Bišćan, Anite Šimić i Zlatka Damijanića. Osvrt na maturalnu putovanje donosi Davor Petrušić iz 3.F.

Ponedjeljak
Maturalno putovanje započelo je u ponedjeljak u 1:00 ujutro, kada smo se okupili na kolodvoru u Samoboru. Putovali smo preko Slovenije i Austrije do našeg prvog odredišta, Beča. U Beču smo imali priliku razgledati mnoge znamenitosti i prošetati kroz centar grada. Beč nas je oduševio svojom arhitekturom i ljepotom. 

Nakon Beča krenuli smo prema Pragu. Po dolasku  smjestili smo se u hotel i večerali. Kasnije te večeri škola nam je organizirala izlazak u klub koji je bio  rezerviran samo za nas. Proveli smo sjajnu večer, a povratak u hotel bio je kratak i ugodan. Profesori su nas naučili koristiti metro i tramvaje kako bismo se mogli samostalno kretati. 

Utorak
Sljedeći dan bio je posvećen razgledavanju Praga. Posjetili smo crkvu sv. Jurja,  Karlov most i Zlatnu uličku, što nas je sve oduševilo. Nakon razgledavanja imali smo slobodno vrijeme za istraživanje grada i ručak u restoranu poznatom po roštilju. Kasnije smo obišli glavni trg i malo „shoppingirali“, a jedan dio večeri proveli smo u druženju s učenicima iz srednje škole iz Crikvenice koje smo  upoznali u hotelu. Tu večer izašli smo u klub baš s učenicima iz  Crikvenice. Bilo nam je sjajno s njima. Lijepo je upoznati se i povezati s novim prijateljima. 

Srijeda
U srijedu smo posjetili Mladou Boleslav, mali gradić nedaleko Praga, gdje smo obišli muzej i tvornicu poznatog proizvođača automobila Škode. To je bilo posebno zanimljivo nama koji volimo automobile. Naučili smo i vidjeli puno novih stvari. Kasnije te večeri imali smo slobodno vrijeme u hotelu i dogovorili se da ćemo izaći u klub. Budući da je ovo bila posljednja noć u Pragu, zamolili smo našu pedagoginju Anitu da nam dozvoli da ostanemo u gradu malo duže, a ona je bila  vrlo susretljiva i dopustila nam je. Unatoč nekim nezgodama u klubu s učenicima iz Španjolske, večer je na kraju sretno završila. I ovdje se vidjela snaga i  zajedništvo našeg razreda. Svi smo bili jedni uz druge i na kraju smo uspjeli sve riješiti.

Vratili smo se u hotel, oprostili od učenika iz Crikvenice i pripremili za sutrašnje putovanje u Poljsku. 

Četvrtak
Sljedeći dan krenuli smo prema Poljskoj, s usputnim stajanjima. Posjetili smo Auschwitz, što je bilo jako emocionalno iskustvo. Razgledavanje najzloglasnijeg  logora u Europi bilo je potresno i ostavilo nas je u šoku zbog brutalnih i monstruoznih djela koja su ljudi tamo radili. To je bilo važno iskustvo koje nas  je naučilo i podsjetilo na važnost tumačenja činjenica o ovim zločinima novim generacijama. Nakon Auschwitza stigli smo u hotel, smjestili se i večerali. Poslije su neki učenici ostali u hotelu kako bi se odmorili, dok smo mi ostali otišli razgledavati grad. Popili smo piće u centru, ali kako nam se Krakow nije baš svidio, brzo smo se vratili u hotel. Umorni od puta, ubrzo smo zaspali,  spremni za sutrašnje razgledavanje. 

Petak
Sljedeće jutro posjetili smo kraljevski dvorac, katedralu, trg glavne tržnice i druge znamenitosti. Ove lokacije bile su predivne i jako su nam se svidjele.  Nakon razgledavanja posjetili smo rudnik soli Wieliczka. Rudnik je bio ogroman, da smo u dva sata obišli samo njegov mali dio. Svaka dvorana u rudniku bila je posvećena važnim osobama, legendama ili događaju iz povijesti Poljske. Ovo je bilo zanimljivo iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti. Vratili smo se u hotel, večerali i dogovorili da ćemo zadnju noć provesti u hotelu. 

Naša zadnja noć u Krakowu bila je posebna. Cijeli razred se okupio u jednoj sobi uključujući i našu pedagoginju, kako bismo se družili i proslavili kraj putovanja. Bila je to po mome mišljenju najbolja noć, ispunjena smijehom, pjesmom i  zajedništvom. Na kraju noći smo se razišli i spremili za put natrag u Hrvatsku. 

Subota
Na putu natrag prema Hrvatskoj svratili smo u Bratislavu, što je bio lijep završetak našeg putovanja. Ovdje smo posjetili Bratislavski hrad, predsjedničku  palaču, katedralu sv. Martina i druge znamenitosti. Nakon obilaska imali smo slobodno vrijeme. Sjeli smo ručati i pojeli smo najbolju pizzu koju smo ikada jeli.  Nakon ručka polako smo  krenuli prema busu. Po mome mišljenju Bratislava je bila najljepši grad na ovom putovanju. Na putu u Hrvatsku u autobusu smo pjevali i atmosfera je bila odlična. Kada smo došli u Hrvatsku, svi smo bili pomalo tužni što je putovanje završilo, ali istodobno sretni zbog  nevjerojatnih iskustava i novih prijateljstava koja smo stvorili. 

Na kraju, naše maturalno putovanje pokazalo je snagu zajedništva, donijelo predivna sjećanja i naučilo nas važnosti prijateljstva i suradnje. To je bilo iskustvo koje ćemo dugo pamtiti, uz posebnu zahvalu našem vodiču Mariju i nastavnicima koji su nas pratili kroz cijelo putovanje i osigurali da sve protekne bez problema. Svakome bih preporučio da posjeti ove gradove i lokacije.


Davor Petrušić, 3.F

24. 4. 2024. - STRUČNO POSJET HAHN AUTOMATIONU

Učenici 4. F razreda u pratnji profesora Stjepana Razuma i Marka Terihaja imali su priliku posjetiti tvrtku HAHN automation, jednu od vodećih svjetskih proizvođača automatiziranih postrojenja.

Nakon dva školska sata i kratkog predavanja Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu o dobrovoljnom darivanju krvi, zaputili smo se u Svetu Nedelju. Po dolasku su nas dočekali radnici koji su nas podijelili u dvije grupe i proveli kroz samu tvrtku. Dok je jedna grupa prolazila kroz sam proizvodni proces, druga je imala priliku vidjeti njihov trening centar u kojem obučavaju nove radnike.

Proveli su nas kroz predmontažu mjesto gdje se prvi puta sklapaju automatizirane trake koje se proizvode po narudžbi i specifikacijama kupca. Ovdje smo mogli vidjeti sve aspekte našeg obrazovanja od elektro motora i PLC-ova koji upravljaju tim procesima sve do aktuatora koje najčešće pokreće pneumatika. Vidjeli smo i kako je organizacija prostora i alata iznimno bitna kada se rade tako kompleksni sustavi. Pokazali su nam i automatizirano skladište u kojem su im sve potrebne komponente lako dostupne. Nakon toga smo imali priliku vidjeti i kako se izrađuju električni ormari za sama postrojenja. Potom su nas proveli i kroz svoju strojnu obradu gdje sami izrađuju određene elemente kao što su profili za metalna kućišta. Zatim smo se uputili u njihov trening centar gdje su nam priredili razne zadatke koji su vezani uz našu struku kao što je bila detekcija i popravak kvara na jednoj robotskoj ruci i proračunavanje težine utega bez pomoći vage. Zadaci nam nisu predstavljali problem, no morali smo se prisjetiti principa koje smo učili još u prvom i drugom razredu.

Po izvršenju svih zadataka priredili su nam i malu okrjepu te smo za kraj smjeli zaviriti i u urede inženjera koji osmišljavanju sve te sustave. Nakon toga zaputili smo se prema Samoboru i vratili se puni novih znanja oko 15 sati.

                                                                                                                                                     Patrik Jednar, 4.F

12. 4. 2024. - UČENICI 2.F I 2.G U MUNCHENU

Učenici 2.G i 2.F posjetili su gradove Salzburg i München na dvodnevnom izletu u pratnji svojih razrednika, profesorice Vladimire Majdandžić i profesora Marka Terihaja te profesora Zlatka Damjanića.

Krenuli smo u petak, 12. travnja, oko 1 sat ujutro u petak te smo nakon duge vožnje prvo stali u kratki obilazak grada Salzburga u Austriji, gdje smo obišli Kapitelplatz, samostan Sv. Petra (jednog od najstarijih na tom području) te rodnu kuću poznatog skladatelja Mozarta. Dobili smo kratko slobodno vrijeme koje smo iskoristili za šetnju gradom, kupnju suvenira te igrajući veliki šah. U blizini Salzburga posjetili smo Red Bull Hangar-7, gdje smo imali priliku vidjeti različite avione i aute kojima se koristi zrakoplovna ekipa Flying Bulls te ekipa Formule 1. Nakon hangara smo se zaputili prema Deutsches Museum u Münchenu, jedan od najvećih tehničkih muzeja na svijetu. Čak i sa skoro 2 sata slobodnog vremena nismo stigli pogledati sve odjele posvećeni aeronautici, svemiru, matematici, fotografiji, kriptologiji, mostovima te mnogim drugim tehničkim područjima. Poslije muzeja došli smo u luksuzni hotel Palladium, gdje smo zatim, na naše iznenađenje, imali klasičnu talijansku večeru, koja se sastojala od finog predjela, pržene piletine i krumpira za glavno jelo te štrudlu od jabuke za desert. Ostatak tog dana proveli smo u sobama, kartajući poker i družeći se do kasnih sati.

Slijedeći dan smo oko 9 sati ujutro krenuli prema centru Münchena, gdje smo posjetili glavni trg grada, vijećnicu, park Hofgarten, crkve Sv. Michaela i Sv. Petra te ostale znamenitosti. Nakon slobodnog vremena koje smo iskoristili za ručak i kavu, krenuli smo prema zadnjoj točki posjeta na našem izletu, BMW Welt. BMW Welt služi kao izložba poznatih BMW auta i motora pored kojih smo se, naravno, slikali. Nakon lijepo provedenog izleta krenuli smo prema Samoboru, slušajući pjesme i zabavljajući se na zadnjoj etapi našeg putovanja dok nismo stigli na autobusni kolodvor u kasnim večernjim satima.

Sven Bečki, 2.G

22. 3. 2024. - MATURANTI U MÜNCHENU

Učenici 4. F i 4. G razreda posjetili su grad München na dvodnevnoj izvanučioničkoj nastavi u pratnji svojih razrednika, profesorice Mirjane Čubelić te profesora Antuna Pavlina. 

Na put smo krenuli u noći 22. 3. 2024. Po dolasku u München imali smo razgledavanje grada. Posjetili smo Marienplatz, glavni trg grada Münchena, Crkvu sv. Michaela, Crkvu sv. Petra, Vijećnicu, fan shop najpoznatijeg bavarskog nogometnog kluba. Nakon razgledavanja grada imali smo slobodno vrijeme za kupnju suvenira, ručak i kavu. Ručak smo odradili u jednoj od najstarijih minhenskih pivnica Hofbräuhaus München, tamo smo pojeli tradicionalni bavarski ručak – weisswurst sa senfom, krumpir salatom i bavarskim pivskim perecom. Nakon toga nas je pokupio autobus i uputili smo se u Deutsches Museum, jedan od najvećih muzeja na svijetu s površinom od nevjerojatnih 66 000 m2. U Muzeju su izloženi predmeti iz povijesti i sadašnjosti njemačke tehnologije i znanosti, poput starih aviona i helikoptera, simulatora letenja, avionskih motora i turbina, automobila te izložaka vezanih uz tehničku stranu svemira. Zatim smo se uputili na Allianz Arenu koja je dom njemačkog velikana FC Bayern München. Službeni vodiči su nas proveli kroz svlačionice poznatih igrača, konferencijsku sobu za medije, tribine te, kao vrhunac svega, na sam travnjak jednog od najljepših stadiona na svijetu. Po završetku obilaska stadiona uputili smo se prema hotelu u kojem smo nakon registracije imali večeru u tradicionalnom bavarskom stilu u sklopu koje su nam poslužili meso u saftu i špecle te za desert puding. Poslije večere imali smo slobodno vrijeme koje smo proveli u sobama hotela družeći se, kartajući belu i ostale kartaške igre te slušajući domaću muziku.

Sljedeće jutro nakon doručka smo se odjavili iz hotela te smo se autobusom uputili prema BMW muzeju te BMW Weltu, izložbenom centru BMW vozila. U Muzeju smo vidjeli kako su se BMW vozila razvijala kroz povijest, neke od njihovih najkultnijih automobila i motocikala i povijesne avio-motore s kojima je BMW zapravo i krenuo prema uspjehu. BMW Welt nam je ponudio razgledavanje nekih od najskupljih i najluksuznijih BMW automobila i motocikala te automobile marki Rolls-Royce i Mini Cooper. Nakon razgledavanja smo se uputili nazad prema Samoboru, a na putu kući smo slušali stare domaće i ex-Yu hitove.

Luka Fresl, 4.F

12. 3. 2024. - POSJET HRVATSKOM SABORU I MUZEJU MAMURLUKA

U srijedu, 12. ožujka 2024., učenici 4. F i 4. G razreda su se uputili u posjet Hrvatskom saboru u pratnji pedagogije Anite Šimić i profesorice iz politike i gospodarstva Ivke Maganjić. Krenuli smo poslije velikog odmora u 10:40, autobus nas je ostavio na Kaptolu odmah pokraj poznate Zagrebačke katedrale, a do Markova trg smo se uputili pješice prolazeći kroz Kamenita vrata.

Po dolasku na Markov trg došao nas je pozdraviti saborski zastupnik Krešo Beljak koji je s nama malo i popričao o nadolazećim izborima te se slikao s nama. Potom smo ušli i u sam Sabor kroz koji nas je vodio stručni vodič te nas je putem informirao o prošlosti, ali i sadašnjosti Sabora. Kada smo došli do poznatih stepenica iznad kojih je naslikano nebo, kao simbol da je samo Bog iznad Sabora, iskoristili smo priliku te smo se ponovo fotografirali. Uspeli smo se stubištem te nam je na vrhu vodič pokazao biste naših velikana koji su pridonijeli osamostaljenju i postanku Hrvatske kakvu danas poznajemo. Potom smo imali privilegiju prisustvovati i samoj sjednici Sabora, inače zadnjoj u tom sazivu sabora, a predsjedatelj sjednice pozdravio je nas i našu školu. Kasnije smo se zaputili u dvoranu gdje je saborski zastupnik Davor Ivo Stier odgovorio na naša pitanja koja su bila vezana uz mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka. Nakon toga nas je naš stručni i ljubazni vodič otpratio do izlaza, a mi smo imali vremena za ručak i kavu.

Okrijepljeni smo nastavili prema Muzeju mamurluka, prvom takvom muzeju na svijetu. Po ulasku dočekao nas je vodič koji nas je bolje upoznao s problemom neumjerenosti u alkoholu. Iznio je neke statistike te nam postavljao neka pitanja na koja smo trebali odgovoriti, a nakon naših pokušaja rekao je ispravne podatke koji su bili začuđujući poput onoga da je alkoholizam upravo jedan od najčešćih uzroka posjeta bolnicama u Hrvatskoj. Slijedilo je slobodno vrijeme za razgledavanje Muzeja i isprobavanje raznih interaktivnih postava koje Muzej posjeduje. Jedna takva je i simulator vožnje pod utjecajem alkohola koji je privukao najveći interes, ali i ostale postave kao hodanje po ravnoj liji dok nosite naočale koje simuliraju posljedice prekomjerne konzumacije alkohola. Također bila je i prostorija i s kostimima u kojoj su se najviše zabavile naše voditeljice. Završetkom obilaska uputili smo se u Samobor te smo kući stigli oko 16:00 sati puni dojmova. 

Patrik Jednar, 4.F


8. 3. 2024. - IZVANUČIONIČKA NASTAVA 1.F i 1.G U MÜNCHENU 

Dana 8. 3. 2024. učenici 1.F i 1. G razreda s razrednicima Davorom Galunićem i Zlatkom Damijanićem te pedagoginjom  Anitiom Šimić bili su na dvodnevnoj izvanškolskoj nastavi u Münchenu.

Po dolasku u München razgledali smo grad i njegove znamenitosti, a zatim smo imali slobodno vrijeme. Poslije podne smo posjetili Allianz Arenu - stadion kluba Bayern München. Tamo nas je vodič proveo kroz unutrašnjost stadiona i svlačionice poznatih igrača. Razgledali smo i conference room u kojoj treneri igrajućih timova iznose svoje dojmove o utakmici. Na kraju smo posjetili Bayern Munchen fan shop. Posjetili smo i Deutsches Museum - najveći tehnički muzej na svijetu. Tamo smo razgledali razne avione, iluzije i sprave. Nakon tehničkog muzeja čekala nas je večera u hotelu, a prije spavanja pjesma i zabava u jednoj od soba mog razreda. 

Drugo jutro smo nakon doručka posjetili BMW muzej i BMW Welt - izložbeni centar BMW automobila i povijesti BMW-a. Razgledali  smo razne modele iz povijesti BMW-a, nakon čega smo imali priliku kupiti nešto u BMW shopu. Naposljetku smo posjetili BMW Welt, gdje su  izloženi svi novi modeli BMW automobila uz dva Rolls Royce-a i Mini cooper automobilee. Mogli smo ući u jedan izloženi automobil i isprobati sjedišta, puštati pjesme i fotografirati se. Nakon BMW Welta vratili smo se u autobus i krenuli prema Samoboru.

Jurica Francetić, 1.G

19. 12. 2023. - UČENICI 1. B. I 3. B NA IZLETU U ZAGREBU

U četvrtak 19. prosinca  2023. organiziran je izlet u Zagreb na koji smo išle mi, učenice 1. b i  3. b razreda Srednje strukovne škole, u pratnji razrednica Marijane Matić i Lidije Gmajnički.

Najprije smo posjetile Muzej iluzija u kojem smo vidjele razne izloške s optičkim iluzijama i „pametnu igraonicu" s igrama i zagonetkama. Poslije zabavnog posjeta muzeju uputile smo se u tunel Grič, jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija grada Zagreba. To je bajkoviti put između dviju ulica u kojem se svjetla izmjenjuju poput polarne svjetlosti. Nakon toga uslijedilo je slobodno vrijeme i razgledavanje Adventa. Naposlijetku smo se odšetale do Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ gdje je u  20 sati  održana predstava „Kad udari južina" u kojoj glume Petra Kraljev i Jagoda Kumrić.

Na kraju, mogu reći da je izlet bio uspješan i zabavan, a predstava se pokazala kao pun pogodak.

Tina Kos, 1. b

15. 5. 2023. - PORCHE HERITAGE TRUCK

Dana 15. svibnja 2023. u sklopu nastave Njemačkog jezika učenici 2. i 3. razreda Srednje strukovne škole Samobor u pratnji profesorice njemačkog jezika Klementine Šančić Bradač posjetili su jedinstveni pop-up muzej Porsche Heritage Truck u Samoboru.

Nekonvencionalnom izložbom ''Driven by Dreams'' slavi se 75 godina sportskih automobila Porsche, a u sklopu europske turneje, nakon svjetske premijere u Bukureštu, posjetili su Samobor. Uz stručno vodstvo učenici naše škole otkrivali su legendarnu priču o uspjehu brenda, istraživali izložene Porsche modele te pokazali koliko dobro mogu voziti na Porsche simulatorima. Najbrže vozače krajem mjeseca očekuju i vrijedne nagrade.

11. 5. 2023. - STRUKOVNA U POSJETU REVOZU

Učenici 3. f razreda u zanimanju tehničari za mehatroniku (26) i 3. a razreda u zanimanju automehaničar (10) posjetili su 11. svibnja 2023. godine REVOZ, tvornicu automobila Renault u Novom Mestu U Sloveniji. U pratnji su bili ravnatelj Davor Škiljan, pedagoginja Anita Šimić te razrednice 3. a i  3. f razreda Kristina Mahović-Kolman i Mirjana Čubelić.

Tvornica Revoz udaljena je samo pedesetak kilometara od Samobora, a trenutačno proizvodi tri automobila iz Renaultovog asortimana - Clio, Twingo i Twingo Electric.

Gotovo cjelokupna proizvodnja je automatizirana, a veći dio proizvodnog procesa je robotiziran. Na automatiziranoj liniji radi oko 700 robota, a primjerice u gospodarstvu Hrvatske trenutačno je u proizvodnim pogonima ukupno oko 150 robota.

Na samom početku učenici su imali priliku vidjeti film i odslušati kratko predavanje o počecima i sadašnjosti tvrtke. Nakon toga navukli su prsluke, stavili kacige i uzeli slušalice kako bi  šečući među stotinama automobila na samoj liniji mogli čuti vodičice Simonu i Uršku koje su u jednosatnom obilasku tvornice objasnile nastanak automobila od koluta lima do gotovog proizvoda. Samo na karoseriji automobila roboti naprave četiri tisuće varova. Svakih sat  vremena s proizvodne linije izađe 45 vozila. Tvornica postoji od 1959. godine pod imenom IMV (Industrija motornih vozila), a od 1973. preuzeo ju je Renault i do danas je u Novom Mestu proizvedeno nešto manje od pet milijuna vozila. Rekord je ostvaren 2009. godine kada je proizvedeno nevjerojatnih 212.680 vozila. Od početka pandemije radi se samo u jednoj smjeni, pa trenutačno dnevna proizvodnja iznosi oko 400 automobila.

Nakon obilaska napravljena je zajednička fotografija na dopuštenom mjestu, jer je slikanje u tvornici najstrože zabranjeno, a onda su dobri domaćini počastili učenike  pecivom i sokovima.

9. 5. 2023. - TERENSKA NASTAVA 4. F RAZREDA U LJEVAONICI TVRTKE  KOVIS U SLOVENIJI   

Ovogodišnji maturanti tehničari za mehatroniku imali su priliku posjetiti jednu od najmodernijih ljevaonica željeza u Europi u kojoj se proizvodi široki asortiman proizvoda za željezničku industriju.

KOVISGROUP sa sjedištem u Brežicama, vodeće je poduzeće u Europi za razvoj i proizvodnju komponenti za industriju željeznice. Ova inovativna tvrtka prepoznatljiva je u svijetu po proizvodnji diskova za sve vrste željezničkih vozila od lokomotiva, tramvaja, podzemnih vlakova. Također, Kovis je najveći proizvođač ležajeva za teretne vagone u Europi, kao i za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju.

Kovis Livarna nalazi se u Štorama nedaleko Celja, a u svojoj proizvodnji koristi samo prvoklasnu tehnologiju. Učenici su mogli iz prve ruke promatrati proces lijevanja, uz vodstvo iskusnih radnika koji su na zanimljiv način dočarali svoj posao. Prije samog obilaska ljevaonice učenicima je kratku prezentaciju održao direktor Alen Šinko zajedno sa svojim kolegama. Gospodin Šinko naglasio je da se Kovis nalazi među deset najboljih tvrtki u Sloveniji, a u samoj ljevaonici godišnje se odlije čak 13. 000 tona odljevaka težine od 5 kg do 200 kg. Proizvodi se plasiraju u 34 države svijeta, a ukupni promet za prošlu godinu iznosio je sto milijuna eura.

 Učenici su obišli cijeli pogon, počevši od izrade pješčanih jezgri, pa zatim  utovara željeza na „vlakiće“, zagrijavanja željeza u peći, lijevanja tekućeg željeza u kalupe, pjeskarenja i brušenja odljevaka, pohrane odljevaka u skladište te na kraju kontrolu kvalitete slitina u laboratoriju.

Izuzetno nam se svidio ovaj tip nastave na terenu jer smo, uz zabavu i zanimljive doživljaje, jako puno toga naučili o ovoj sferi naše struke.

Zahvaljujemo tvrtki Kovis na gostoprimstvu i što su nam omogućili ovaj posjet!

Emil Avdić, 4. f

28. 3. 2023. - STRUČNI IZLET U ITALIJU

Šest razreda u pratnji sedmero nastavnika provelo je dva ožujska dana na stručnom izletu u sjevernoj, odnosno srednjoj Italiji. Kako bismo vidjeli što više toga, krenuli smo već u 2 sata ujutro 17. ožujka. Nakon vožnje duge oko 10 sati 1. f, 1. g, 2. b., 2. c., 2. f i 2. g stigli su u Maranello, grad nedaleko Bologne. Odredište je bio Muzej Ferrari. U njemu smo mogli vidjeti razne Ferrari bolide, automobile, rane nacrte i trofeje koje je osvojila sama momčad. Slijedio je posjet raznim suvenirnicama u blizini i kratki razgled grada autobusom.

Sljedeći na redu bio je posjet povijesno-kulturno važnom sveučilišnom gradu Bologni, gdje nas je lokalna vodičica povela u skoro trosatno razgledavanje grada, pokazala nam najpoznatije spomenike te dala kratku sintezu povijesti i kulture grada. Dobili smo nešto više slobodnog vremena, koje smo iskoristili za isprobavanje bolonjskih specijaliteta, poput tortellina i, naravno, bolonjeza. Nakon Bologne krenuli smo prema Riminiju, gdje smo nakon večere u hotelu otišli na kratku šetnju te posjetili pješčanu plažu koja je u sezoni prepuna. Nakon noći u hotelu, posjetili smo centar samog Riminija, za kojeg smo doznali da je nekad bio jako utvrđeni grad. Poslije razgledavanja Riminija, otišli smo u grad-državu San Marino, gdje nas je čekalo dosta penjanja uz brdo Titano na čijem se vrhu nalazi gradić. Iznenadio nas je predivan pogled na okolna brda te, za one koji su se odvažili penjati malo više, pogled na Jadransko more. Grad ima predivnu arhitekturu koja jako podsjeća na klasičnu rimsku, ali je ustvari sagrađen dugo nakon propasti Rimskog carstva. Osnovao ga je 301. godine Marin, klesar s otoka Raba. San Marino ovisi o turizmu pa su se mnogi učenici naoružali japanskim katanama i pištoljima iz okolnih suvenirnica te probali relativno jeftinu pizzu i ostale delicije iz ovog prekrasnog gradića.

Nakon San Marina čekao nas je dug i naporan povratak kući, koji je završio oko pola 1 ujutro 19. ožujka. 

Sven Bečki, 1. g

25. 11. 2022. - USPJEŠNA SURADNJA ŠKOLE  I POSLODAVCA

Radi povezivanja privrede i školstva tvrtka Pro-Klima d.o.o. inicirala je posjet kako bi zainteresirala učenike za dolazak na praksu ili kasnije u radni odnos.

Na početku posjeta 2. D i 2. E razreda razgovarali smo s predsjednikom uprave koji je opisao dosadašnja postignuća tvrtke te smjer kojim će tvrtka krenuti u budućnosti. Nakon uvodne riječi obilazak su preuzeli voditelji strojarskog i elektrotehničkog odjela koji su opisali sastavne dijelove i način rada velikih klimatizacijskih sustava iz strojarskog i elektroničkog aspekta. Na kraju su voditelji proizvodnje po grupama učenicima pokazali dijelove proizvodnje - strojnu obradu, plastifikaciju, montažu, sklapanje ormara i testni odjel. Svoje dojmove prenijeli su nam učenici 2. razreda zanimanja elektromehaničar.

„Najviše mi se svidjela osobnost zaposlenika koji su nam svojom ljubaznošću i razgovorljivošću uljepšali boravak u Pro-Klimi. Najprije su nas ugodno iznenadili došavši po nas svojim automobilima da ne bismo išli pješice po kiši. Zaključio sam da su jako ozbiljna firma i da rad u njoj uopće nije za zezanciju. Za razliku od firme u koju idem na praktičnu nastavu, mogu reći da je Pro-Klima vrlo organizirana, alati su na svojem mjestu, kutije s materijalima su lijepo posložene da bi se majstori mogli snalaziti. Pažljivo sam slušao objašnjenja vezana uz testne komore, a posebno mi se svidio stroj CNC probijačica, jer je potpuno automatiziran; majstor samo utipka naredbe u računalo, a stroj obavi svoje. Fascinirala me aplikacija koju koriste za prepoznavanje spremnosti ili nespremnosti sljedećih koraka u proizvodnji. Zahvaljujem što su nas počastili hranom i pićem na kraju obilaska. Žao mi je što naš posjet nije bio dulji i što nismo vidjeli urede."

Dino Baltić, 2. E

„U Pro-Klimi mi se svidjela organiziranost; sve stvari su imale svoje mjesto, što je izrazito dobro za snalaženje, pa radnik ima više vremena za obavljanje posla. Sviđaju mi se i strojevi za savijanje i probijanje, a najviše mi se sviđa kabliranje jer bih to volio raditi u životu. Stoga bih volio da smo tu proveli više vremena.

Tvrtka Pro-Klima proizvodi svoje proizvode od sirovine do gotovog proizvoda i svaki radnik ima mjesto u tom krugu; od probijanja lima, savijanja, plastificiranja itd. Jedina zamjerka posjetu je povremeno iznošenje velike količine podataka koje je teško razumjeti.“

Aladin Dukić, 2. E

22. 11. 2022. - POSJET HRVATSKOM SABORU, SVJETSKOJ IZLOŽBI ROBOTA U KLOVIĆEVIM DVORIMA I MUZEJU ILUZIJA 4. F I 4. G

Najvažniju političku ustanovu u Hrvatskoj, Hrvatski sabor, posjetili smo u srijedu 16. studenoga 2022. godine. Terensku nastavu organizirala je profesorica Politike i gospodarstva Ivka Maganjić, a započela je nakon trećeg sata kada smo krenuli autobusom prema Zagrebu, točnije prema Palmotićevoj ulici gdje nas je autobus ostavio. U pratnji su nam bili još i razrednik Zlatko Damijanić i knjižničarka Irena Šepl.  Od Palmotićeve ulice trebalo nam je 20 minuta pješice do zgrade Hrvatskog sabora. Nakon ulaska u zgradu Sabora, uslijedila je provjera naših stvari rendgenom te susret s našim vodičem. Krenuli smo u obilazak zgrade Sabora. Najprije smo posjetili prostoriju za davanje izjava novinarima, gdje nas je dočekala grupa novinara spremna za javljanje uživo. Neki od nas iskoristili su priliku za trenutak slave i okušali se u davanju izjava "uživo". Nakon toga smo vidjeli biste Ante Starčevića, Stjepana Radića, Josipa Jurja Strossmayera, Janka Draškovića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Zatim smo razgledali dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalaze slike svih dosadašnjih predsjednika Sabora te slika koja prikazuje donošenje prvog Ustava Republike Hrvatske. Možda i najbolji dio cjelokupnog izleta bio je onaj kada smo na galeriji imali desetominutnu mogućnost prisustvovanja sjednici Sabora uživo. Za kraj našeg posjeta Saboru razgledali smo bivšu zgradu Županijskog doma, gdje je prvotno bilo zamišljeno da se sastanemo s nekima od saborskih zastupnika te da im postavimo nekoliko pitanja o temama koje nas zanimaju. Nažalost, nitko od zastupnika nije se pojavio. 

Zatim je uslijedilo kraće slobodno vrijeme do Svjetske izložbe robota u Klovićevim dvorima, koju su posjetili učenici 4. G razreda. Izložba je bila  vrlo zanimljiva, jer smo imali priliku vidjeti robote od početka njihovog razvoja, pa sve do danas te neke vrlo poznate robote iz raznih filmova, videoigara, itd. Također, imali smo priliku upravljati nekima od njih pomoću tableta. Učenici 4. F posjetili su Muzej iluzija. Naša terenska nastava završila je u 15 sati kada smo krenuli prema Samoboru. 

Gabrijel Vlašiček, 4. G

20. 9. 2022. - MATURALNO PUTOVANJE 4.F I 4.G RAZREDA U CRNU GORU OD 11. DO 15. 9. 2022.

Nakon što smo istražili mnogo lokacija na internetu (od Malte do Amsterdama), za destinaciju svog maturalca odabrali smo Crnu Goru. Ta destinacija nam se svidjela zbog atraktivnosti obale, poznatog noćnog života, lakog sporazumijevanja s mještanima, ali i zbog relativno niske cijene kompletnog izleta (s obzirom na uključeni sadržaj).  Do tog dogovora smo došli zajedno s učenicima G razreda. Proveli smo pet zanimljivih dana u Budvi obilazeći i mnoga druga crnogorska mjesta. 

Naš put počeo je u ranim nedjeljnim satima, kada smo se zaputili prema Dubrovniku.  Putem do tog dragulja hrvatske obale, po prvi puta prešli smo novoizgrađeni Pelješki most, gdje smo, naravno, iskoristili priliku za fotografiranje. U Dubrovniku je organiziran obilazak grada s vodičkom, a nakon toga imali smo slobodno vrijeme. Na odredište, hotel Villa Monte Rio stigli smo točno u vrijeme večere nakon koje smo, u pratnji i dogovoru s profesorima, izašli u noćni klub. Tako je, za mnoge od nas, prvi dan završio tulumarenjem do ranih jutarnjih sati.

Drugog jutra krenuli smo u posjet Cetinju, nekadašnjoj crnogorskoj prijestolnici. U Cetinju nas je dočekao vodič koji je na zanimljiv i duhovit način prezentirao grad i život ljudi u Crnoj Gori. Slobodno vrijeme nakon razgleda mnogi od nas iskoristili su za ručak u lokalnim gostionicama. Tako smo, punog želuca, krenuli prema Lovćenu, točnije mauzoleju crnogorskog vladike Petra II. Petrovića – Njegoša na Jezerskom vrhu. Na Lovćenu nas je čekao uspon od čak 461 stepenice kako bi došli do vječnog Njegoševog počivališta. Upravo taj napor izmorio je kako učenike tako i profesore te je bilo vrijeme za povratak u hotel. Na putu smo se zaustavili u Njegoševom rodnom selu Njeguši u kojem smo slobodno vrijeme iskoristili za degustaciju tradicionalnih delicija poput pršuta, sira i rakije. Nakon večere nije bilo organiziranog odlaska u noćni klub, već je svatko iskoristio noć kako je htio (od šetnje Budvom do druženja po balkonima soba).

Treći dan u Crnoj Gori bio je avanturistički jer smo otišli na rafting na rijeci Tari. Doživljaj plovidbe po brzacima oduševio je i učenike i profesore. Dočekala nas je iskusna ekipa skipera s kompletnom opremom za svakog od nas (neoprensko odijelo, čizme, prsluk i kaciga). Zatim su nas terenskim vozilima prebacili do početka rute i rasporedili nas u raftove (čamce). Plovidba od 14 km trajala je otprilike 3 sata, a nakon toga imali smo organiziran ručak. Budući da se rijeka Tara nalazi na samoj granici Crne Gore i BiH, put do tamo bio je poprilično dug te nam je tako opet ostalo malo slobodnog vremena u samoj Budvi.

Taj manjak slobodnog vremena odlučili smo nadoknaditi četvrti dan, kada smo nakon kratkog obilaska Budve, imali kompletan slobodan dan. To vrijeme je ponovo svatko iskoristio po svojoj volji, nije bilo organiziranih odlazaka, već su učenici sami dolazili do ideja kako provesti dan. Večera je brzo došla, nakon koje su profesori ponovno organizirali izlazak u noćni klub, ali i druženje na terasi hotela.

I tako, došao je i zadnji dan našeg maturalca, no prije nego smo se zaputili prema Samoboru, posjetili smo prekrasan lučki gradić Kotor u Bokokotorskom zaljevu gdje smo imali slobodno vrijeme i obilazak. Nakon Kotora, posljednja destinacija na našem maturalcu bilo je marijansko svetište Gospe od Škrpjela koje se nalazi na umjetnom otočiću. Nakon vožnje brodom i obilaska crkve krenuli smo prema Samoboru. Na kolodvor, gdje su nas dočekali roditelji, stigli smo oko 1 sat ujutro.

Emil Avdić, 4. f

16. 6. 2022. - IZLET U CRIKVENICU POVODOM DANA ŠKOLE

Napokon izlet! Dan nakon što smo se oprostili od maturanata, u četvrtak 26. svibnja šest autobusa punih učenika, nastavnika i administrativno-tehničkog osoblja uputilo se prema Senju i Crikvenici. Prva postaja – utvrda Nehaj ponad Senja. Zanimljivi razgled čuvene utvrde – simbola uskočke obrane Senja od Osmanlija i Mlečana uz stručno vodstvo i pogled koji puca na sve četiri strane svijeta. 

Nastavili smo prema Crikvenici u kojoj smo željno iščekivali tradicionalnu nogometnu utakmicu između nastavnika i učenika. Na lokalnom nogometnom igralištu po najvećem „zvizdanu“ u 14,00 sukobili su se hrabri mladići raznih generacija i ostvarili povijesni rezultat - neriješeno, 3:3, jer već godinama  pobjeđuju učenici. Nastavničke golove dali su ravnatelj Škiljan te inženjeri Borović i Bošnjak, a učeničke Arežina i Kirin iz 3. f te Čučković iz 3. g.  Grupe  učenika i nastavnika zabavljale su se na različite načine; šetnja, kupanje, posjet akvariju, ručak, kava, sladoled i opet sve ispočetka. 

Bio je predivan dan i odlazak iz Crikvenice u 17 sati, uz glazbu i pjesmu, ne baš po svačijem ukusu, stigao je prerano. Jer smo svi jedva čekali da možemo zajedno kao velika ekipa uživati bar jedan dan i slobodno „prodisati“ na nekoj drugoj, lijepoj lokaciji.

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

4. 5. 2022. - MATURALAC ZA 5! 

Proteklih godina zbog pandemije smo se odricali mnogih uobičajenih,  „normalnih“ stvari počevši od slobodnog kretanja, druženja, normalnog  školovanja, putovanja, što uključuje i maturalna putovanja koja ostaju velika  uspomena na srednjoškolske dane. Ipak, smirivanjem situacije, uoči Uskrsa,  učenici 4. g razreda napokon su doživjeli i svoje srednjoškolsko maturalno  putovanje te u pratnji razrednice Vladimire Majdandžić i profesora Zlatka Damijanića obišli Split, Orebić, Mljet, Korčulu, Metković, Neretvu,  Naronu i Ston. 

U rane jutarnje sate 13. travnja 2022., uz veselu atmosferu i glazbu, krenuli smo  na naše maturalno putovanje. Prvo odredište - Split. Prošetali smo povijesnom gradskom jezgrom i obišli razne turističke atrakcije, kao što su palača rimskog  cara Dioklecijana, carev mauzolej, Jupiterov hram, spomenik Grguru Ninskom i mnoge druge.  Nakon duge šetnje gradom i ručka, nastavili smo prema poluotoku Pelješcu i  Orebiću, mjestu u kojem smo odsjeli. Odmah prvi dan družili smo se u hotelskom  prostoru i proslavili konačno ostvareno maturalno putovanje. 

Drugi dan proveli smo u Nacionalnom parku Mljet te na otoku i gradu Korčula.  Na Mljetu smo obišli Veliko i Malo Jezero i plovili do otočića na Velikom jezeru  zvanog Sv. Marija, najpoznatijem po benediktinskom samostanu iz 12. stoljeća.  Prošetali smo sunčanim otočićem i divili se bioraznolikosti. Nakon šetnje, ručali  smo i uputili se prema Malom jezeru gdje su neki iskoristili priliku za otvorenje  sezone kupanja. Pozdravili smo Mljet i brodom krenuli u smjeru Korčule. Iskrcali  smo se u istoimenom gradu, prošetali povijesnom kamenom jezgrom značajnom  po Vijećnici, Katedrali i kući Marka Pola te ponovo uživali u malo slobodnog  vremena. Dan se već bližio kraju i uputili smo se natrag prema hotelu gdje smo se  družili nakon večere. 

Trećeg dana, pomalo iscrpljeni, nakon doručka krenuli smo u smjeru Vida, mjesta nedaleko Metkovića. Posjetili smo arheološki muzej Narona izgrađen nad  hramom posvećenom božanskom Augustu. Nakon posjeta Naroni, ušli smo u  samo srce neretvanske doline i lađama se vozili Neretvom do restorana u kojem  nas je čekao ručak. Zatim smo se Neretvom vratili do busa kojim smo otišli natrag u Orebić i potom u hotel. Ponovo  smo se okrijepili hranom i nastavili druženje uz glazbu. 

Posljednjeg dana oprostili smo se od Orebića i krenuli prema Stonu, gradu  poznatom po najstarijoj aktivnoj solani u svijetu koja i danas koristi antički način  proizvodnje. Grad Ston je s Malim Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim  zidom u Europi - Stonskim zidinama dugačkim 5.5 kilometara. Nakon razgleda, umorni, ali i dalje veseli i povezaniji kao razred, vraćamo se Samoboru u  večernjim satima. 

Drago nam je da smo ipak zadnje godine ovime skoro pa zatvorili stranicu našeg  srednjoškolskog putovanja i što smo upravo mi prvi nakon pandemije otvorili  sezonu maturalnih putovanja. Nadamo se da generacije nakon nas neće morati  provesti svoje srednjoškolsko obrazovanje bez normalnog druženja s kolegama i  u strahu od bolesti i uskraćenosti mnogih stvari kojima se srednjoškolci vesele. I  za kraj, hvala razrednici Vladimiri Majdandžić i profesoru Zlatku Damijaniću na  predivnom druženju, provodu i strpljenju.

Marija Jaklenec i Paula Jagodić, 4. g

5. 4. 2022. - TERENSKA NASTAVA U OPATIJI

5. travnja 2022. učenici 1. b i 2. b razreda (smjer kozmetičara i frizera) krenuli su na terensku nastavu u pratnji razrednica Lidije Gmajnički i Ivke Maganjić te pedagoginje Anite Šimić.

Cilj izleta bio je realizacija terenske nastave, odnosno posjet vrtovima i parkovima u Opatiji. Dolaskom u Opatiju obišli smo Amerikanske vrtove i divili se pogledu na Kvarnerski zaljev. Upravo tim pogledom bio je oduševljen bogati mađarski trgovac, koji je početkom 20. stoljeća došao u Opatiju te odlučio urediti, odnosno izgraditi vrt. Amerikanskim vrtom nazivali su domaći stanovnici botanički vrt, jer se trgovac obogatio u Americi. U vrtu je značajan drvored čempresa, a posebno se ističu kamelije koje su zaštitni znak Opatije te ruže i agrumi. Nakon vrtova i par „fotki“, uputili smo se prema vili Angiolina. Vila je okružena parkom, koji je primjer hortikulturne parkovne baštine. Obilazak je trajao sat vremena, nakon čega smo imali slobodno vrijeme za samostalno razgledavanje, fotografiranje, kavu, kolač ili ručak. Nakon ovog predivnog opuštanja i uživanja u ljepotama Opatije, krenuli smo prema Samoboru. Sigurna sam da će nam ovaj izlet ostati kao lijepa uspomena, a fotografije koje smo snimili, podsjetit će nas na zajedničko druženje koje ćemo pamtiti.

   Stella Benić, 2. b

18. 10. 2021. - 3. F I 3. G NA DVODNEVNOJ STRUČNOJ EKSKURZIJI ZADAR – LIKA

Učenje nije jednostavan proces. Stručnjaci tvrde da je jedan od najučinkovitijih načina onaj iskustveni. Opisati zadivljujuću prirodu, osjetiti sunce uz zvuk Morskih orgulja, spoznati postupke dobivanja soli, vidjeti najmanju i najljepšu katedralu na svijetu, osjetiti duh jednog od naših najvećih znanstvenika, ne možete  dok ne obiđete mjesta radnje. Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici obišli su Plitvička jezera, Zadar, Nin i Smiljan, a o doživljajima nam dojmove prenosi naša knjižničarka, Irena Šepl:

„Učenici 3. f i 3. g razreda, u pratnji pedagoginje Anite Šimić, nastavnika Zlatka Damijanića i knjižničarke Irene Šepl, u četvrtak 14. listopada 2021. u ranim jutarnjim satima krenuli su na put prema jugu. Prvo odredište – NP Plitvička jezera i četverosatno uživanje u šetnji i vožnji brodom i vlakićem. Nisu nam smetale ni niske temperature ni mjestimična poledica. Naprotiv, sunce i duga iznad jezera zaokružili su doživljaj zadivljujuće prirode. 

U veseloj atmosferi, uz odličnu turističku vodičicu i obaveznu pjesmu, nastavili smo prema krajnjem cilju – Zadru. Nakon smještaja u hotelu „Kolovare“, u predvečerje smo uz lokalnu turističku pratnju obišli „stari“ Zadar na poluotoku i njegove najznačajnije kulturno-povijesne i sakralne objekte i lokacije te obavezne atrakcije – Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Do njih smo stigli baš u pravom trenutku „uhvativši“ najljepši zalazak na svijetu. Nakon večere u hotelu, zajednički izlazak u grad, a u ponoć svi u svojim sobama. Bez problema i buke, ali uz dobru zabavu i primjereno ponašanje.

Jutro drugog dana proveli smo na zadarskom suncu, a nakon odličnog ručka u poznatom restoranu krenuli smo prema najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu. Uz stručno vodstvo obišli smo Solanu Nin – bazene ekološke soli, koja se bere ručno, Muzej i Kuću soli. Doznali smo sve o cvijetu soli, prirodnoj i kuhinjskoj soli te flori i fauni koja ondje obitava. Zatim smo prošetali gradom, obišli Crkvu sv. Križa, „najmanju i najljepšu katedralu na svijetu“ i  Meštrovićev spomenik Grgura Ninskog, znamenitog glagoljaškog biskupa iz 10. stoljeća. Nedaleko Nina grupno fotografiranje ispred povijesno važnog sakralnog i strateškog objekta, Crkve sv. Nikole, jedinog dokaza romaničke arhitekture u Dalmaciji.

Umorni i uspavani, nastavljajmo prema Lici i Smiljanu. Na Maslenici i Velebitu jaka bura, baš kao i prethodnog dana. U rodno mjesto Nikole Tesle stižemo netom prije mraka. Ispred spomenika i rodne kuće genijalnog znanstvenika, u sklopu Memorijalnog centra Nikola Tesla, iako je hladno, pozorno slušamo priču o fascinantnom životnom i znanstvenom putovanju od Smiljana do New Yorka. Potom gledamo prezentaciju izuma i dokumentarni film te obilazimo rodnu kuću (muzej) u kojoj možemo sami isprobati neke izume. Fascinantan i vrhunski opremljen Centar.

Prepuni dojmova i sretni što smo se nakon dužeg vremena mogli družiti i zajedno vidjeti i naučiti mnogo toga novog i zanimljivog, pritom se zabavljajući, kasno navečer vratili smo se u Samobor.

Vjerujem da će se moji suputnici složiti da je ovo bila odlično organizirana i odlično realizirana ekskurzija u svakom svom segmentu. Trajala je i prošla bez problema, ali s mnogo anegdota i pohvala učenicima.“

Sezona je otvorena!

knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

18. 10. 2021. - OD SAMOBORA DO OKIĆA

Kad obaveze pritisnu, kad je glava puna informacija koje treba pospremiti, kad nam treba svježeg zraka i punjenje baterija,  sjetimo se prirode koja svojim ljepotama plijeni i čini nas vedrijima, sposobnijima, hrabrijima, boljima. Profesor Pavlin poveo je grupu učenika  do Starog grada Okića. Njegov učenik, Ivan Bošnjak iz 2.g razreda,  svjedoči nam o ovoj nezaboravnoj ekspediciji:

“U subotu 16.10.2021. u 9:30 sati, Luka Kotorac, Luka Salaj i ja Ivan Bošnjak u pratnji profesora Antuna Pavlina krenuli smo pješice na našu “ekspediciju”.

Cilj nam je bio doći do Okića. Sastali smo se kod Hotela Lavica. Prva destinacija nam je bila Vidikovac Tepec gdje smo se popeli na platformu s koje je bio predivan pogled na grad Samobor i okolicu. Zatim smo preko brda Tepec došli do mjesta Cerje pa kroz Klake do planinarskog doma Maks Plotnikov podno Okića. Profesor Pavlin nas je počastio ukusnim štrudlama od jabuka. Nakon malog predaha odlučili smo posjetiti Stari grad Okić. Kada smo obišli Stari grad, krenuli smo prema Samoboru.

Ova naša ekspedicija je trajala oko 6 sati. U Samobor smo stigli oko 16:30 sati.”

Hvala profesoru i učenicima što nas podsjećaju na blaga naše okoline koja često zaboravljamo u  svojoj žurbi i obavezama. 

Ivan Bošnjak,  2. g

27. 3. 2021. - OSVAJANJE OŠTRCA

U subotu smo se našli nas osmero iz 1. g s razrednikom Pavlinom i u pola dvanaest krenuli u „osvajanje“ Oštrca. Šetnja od trga do Velikog dola, ne ubrajajući stanke, trajala je oko sat i petnaest minuta.

Na početku je bilo izazovno, ali s vremenom je postalo lakše kako su usponi bili manje strmi i putevi ravniji. Kad smo došli do Velikog dola, uzeli smo pauzu od dvadesetak minuta i kad smo bili spremni, krenuli smo dalje. Nakon Velikog dola put je postao izazovan. Putevi su bili jako uski i skoro čitavo vrijeme smo se kretali po veoma strmom usponu. Nakon otprilike četrdeset i pet minuta stigli smo do drugog planinarskog doma HPD-„Željezničar“. Bili smo toliko blizu cilja da više nisam osjetio bol u nogama. 

Više...

Luka Kotorac 1. g

Mehatroničari i računalci u Rimac Automobilim u travnju 2019.        a 2017.

17. 4. 2019. - RIMAC AUTOMOBILI

Prije početka proljetnih praznika, 17. travnja 2019. u sklopu kurikula Politike i gospodarstva i Pametnih kuća, u organizaciji nastavnika Ivana Vlainića i Ivke Maganjić, naši su tehničari za mehatroniku i tehničari za računalstvo posjetili tvrtku Rimac Automobili u Svetoj Nedelji.

Uz stručno vodstvo učenici su obišli pogone i razgledavali sve faze proizvodnje automobila i bicikla u najbrže rastućoj tvrtci u Republici Hrvatskoj, koja je u prethodnoj godini povećala broj zaposlenih gotovo za 100%. 

Stručno putovanje u Milano i Modenu 2019.

12. 11. 2019. - STRUKOVNJACI U MILANU I MODENI  

Umjesto u učionicama dio učenika i profesora  jedan oblik nastave imao je početkom studenoga 2019. u talijanskim gradovima Milanu i Modeni. U dva dana mnogo toga se vidjelo i doživjelo – sastavljale su se svemirske postaje, razgledali su se rudnici, podmornica i katedrala s naviše skulptura, vozila se Formula 1, puhale su se rođendanske svjećice, jela se tipična talijanska hrana, uživalo se u pravom espressu… Kako je izgledala izvanučionička nastava dijela učenika 2. F, 2. G, 3. F., 3. G i 4. F razreda i profesora Vladimire Majdandžić, Vesne Ratković, Ane Strašček i Marka Terihaja, pročitajte u izvještaju Doriana Stjepanovića iz 3. G razreda.​

"Došao je i taj dan, odlazak na dvodnevni izlet u Italiju. Pripreme su se odvijale cijeli tjedan, tko će s kim biti u sobi, tko će s kim sjediti u autobusu... Nakon završenog zadnjeg sata u četvrtak, još nas je dijelilo par sati do polaska s autobusnog kolodvora. Polazak je bio u 1 sat.

Dolaskom na autobusni kolodvor većina učenika 2. G, 2. F, 3. G, 3. F i 4. F je bila tamo. Ukrcali smo se u autobus i krenuli na glavni prijelaz Bregana gdje su nas malo zadržali jer smo morali izaći iz autobusa i dati policajcu na pregled osobnu da možemo prijeći u drugu državu. Nakon što su nam pregledali osobne, vratili smo se u autobus i nastavili putovanje. U autobusu smo Petar i ja slušali hitove Parnog valjka, Željka Bebeka, Bijelog dugmeta, Hladnog piva i Plavog orkestra, ali to slušanje nije baš dugo trajalo zato što smo odlučili kartati belu s Denijem i Juricom. No ni kartanje nije dugo trajalo jer se nakon jedne partije svatko odlučio malo odmoriti za Milano.

Nažalost, u Milanu nas je dočekala kiša, ali na svu sreću prestala je padati nakon što smo razgledali Nacionalni znanstveni i tehnički muzej "Leonardo da Vinci". U Muzeju smo vidjeli svakakve prostorije sa svakakvim izložbama, ali najbolja izložba je bila o astronomiji zato što na toj izložbi možete stvarati raketu i lansirati je u svemir. Kristijan i ja isprobali smo složiti raketu u samo nekoliko sekundi da oborimo rekord i da ostanemo zabilježeni, ali nismo uspjeli. Imali smo dva sata za razgledavanje muzeja, nakon čega smo krenuli do katedrale Duomo koja se nalazi na glavnom trgu Milana. Tu smo dobili pola sata slobodnog za šetnju i razgledavanje dok voditeljica nije kupila karte za katedralu. U tih pola sata Jurica i ja smo imali "privatnog vodiča" Petra koji nam je pokazao fontanu i gdje se nalaze trgovine s odjećom. Željeli smo Jurica i ja kupiti nešto iz Italije za uspomenu, ali nismo našli ništa što nam se sviđa. Vratili smo se i krenuli smo prema vrhu katedrale. Nakon pregleda zaštitara došlo je do male strke – karte su nam bile rezervirane za sutradan, a ne za 8. 11. 2019. Došli smo na vrh katedrale i vidjeli smo nevjerojatan pogled na Milano, ali nažalost najveći toranj katedrale se obnavljao pa nismo mogli do njega. Nakon krova katedrale obišli smo katedralu i iznutra i vidjeli smo predivne vitraje i lukove. U katedrali smo se Deni i ja pomolili za svoje bližnje i za sebe. Nakon katedrale voditeljica nam je pokazala mjesto na kojem se dobiva sreća ako se okrenemo na peti tri puta.

Nakon razgledavanja dobili smo slobodno dva i pol sata. Kao i obično kada si u stranoj zemlji, želiš kušati domaće specijalitete pa smo tako nas šestorica otišli u restoran probati talijansku hranu. Kristijan, Jurica, Deni, Filip i ja smo uzeli špagete, a Petar je uzeo lazanje. Mi smo mislili da ćemo dobiti ukrašeni tanjur s peršinom ili nečime drugim zato što smo ipak došli u Italiju, zemlju poznatu po tjestenini, ali ništa, na tanjuru je bila samo hrana. Nakon jela smo prošetali ulicama i u jednom trenutku smo uočili čovjeka koji crta portrete. Kaže slikar trajat će 10 minuta, a kad ono trajalo skoro pola sata. Utrnu vam vrat i glava, ali slikar je pravi šaljivđija, govorili su mi dečki da je prvo naslikao kvadrat i od njega naslikao mene, a dok me je slikao pokazivao mi je rukom da spustim glavu i da je podignem. Imao sam osjećaj da me zeza jer sam nakon svega vratio glavu u istu poziciju. Nakon što me je nacrtao, slikao me je mobitelom za uspomenu. Svi su bili oduševljeni mojim portretom, a Petar je imao ideju da kopiramo moj portret u manjim dimenzijama i da ga stavimo na vrata učionice umjesto slike predsjednice, a ja mislim da ništa neće biti od te ideje. Moja mama planira uokviriti moj portret iz Italije i staviti ga na zid.

Kad je završilo slobodno vrijeme u Milanu, uputili smo se prema našem hotelu. Kad smo se smjestili po sobama, otišli smo na večeru na kojoj smo, uz talijansku hranu, imali i rođendansku tortu. Nakon večere svatko je otišao u svoju sobu ili na druženje u neku drugu uz napomenu da moramo biti tiho i da nema deranja.

Stigao je i drugi dan izleta. Nakon doručka smo krenuli prema Muzeju Ferrarija u Maranellu gdje smo razgledali stare i današnje modele Ferrarija i mogli smo isprobati simulaciju F1 koja košta 25€ i vozite se 7 minuta po stazi koju vi odaberete. Simulacija je izvrsno napravljena i imate stvarno osjećaj kao da vozite formulu, ali bilo bi ljepše da nekako spoje dvije simulacijske formule i da se može utrkivati s drugima i da ne traje jedna vožnja 7 minuta, nego 10 minuta, jer ovako izgleda da je malo preskupo ići dva puta na simulator.

Sljedeća postaja je bio Muzej Enzo Ferrari u Modeni. Ovaj muzej se više fokusirao na današnje automobile Ferrarija, a prvi muzej se više fokusirao na formule Ferrarija. Nakon obilaska Muzeja krenuli smo pješice prema glavnom trgu Modene gdje smo dobili dva sata slobodnog vremena. U tom slobodnom vremenu Jurica, Petar, Deni i ja nismo mogli odlučiti u koji bismo restoran otišli pa smo šetali i naišli na jednu pekarnicu koja ima izvrsne rolade s pršutom i salatom. Otišli smo i do tržnice – da samo znate kolike su kruške i jabuke kod njih! Slične su rukometnoj lopti.

Pješice smo se vratili do autobusa i krenuli natrag u Hrvatsku. U autobusu je na kraju atmosfera bila, po meni, odlična jer je vozač Miro puštao domaće bendove i pjevače i pogađali smo izvođače i pjesme, a tko je znao pjesmu pjevao je i tako sve do kolodvora.

Dolaskom u Samobor oprostili smo se od naše voditeljice i naših vozača i zahvalili im na svemu."

Dorian Stjepanović, 3. g

Posjet DEUTCHES MUSEUMU I BMW WELTHU u Münchenu u ožujku 2019.   ožujku 2019.

30. 3. 2019. - POSJET DEUTCHES MUSEUMU I BMW WELTHU

Učenici 1. G i 2. F razreda s razrednicima Vladimirom Majdandžić i Marijanom Hetlerom bili su 29. i 30. ožujka 2019. na stručnom putovanju u Münchenu.

Posjetili su Deutsches Museum – najveći tehnički muzej na svijetu, izložbeni centar automobila BMW Welt i Allianz Arenu, jedan od najmodernijih stadiona na svijetu.

PPPosjet Muzeju Ferdinand Budicki u veljači 2018.2020.

22. 2. 2018. - POSJET MUZEJU FERDINAND BUDICKI  U ZAGREBU

"U Muzeju Ferdinand Budicki mogli smo vidjet predivnu kolekciju oldtimera. Neki ljudi, uključujući mene, bi rekli: „Uš'o sam u raj!“ Dobili smo slobodno vrijeme za razgledavanje automobila, neke smo smjeli dirati i slikat se u njima, neke nismo smjeli dirati jer je većina automobila u privatnom vlasništvu. Ali u tom Muzeju ima i drugih predmeta kao što su igračke, motori i simulatori za autoškole iz Jugoslavije.

Svoje predavanje vodič je usmjerio prema povijesti automobilizma u Hrvatskoj, a ne prema kolekciji automobila. Napomenuo je da ove godine slavimo 120 godina od pojave prvog automobila u Hrvatskoj i da se obilježava 70 godina „Spačeka“ (Citroen 2CV). Također, rekao je da je Muzej nastao na dobrovoljnoj bazi autoentuzijasta koji su svoje aute posudili Muzeju. Na samom kraju nam je rekao kako je to jedini muzej takve vrste u Hrvatskoj i kako svaka druga država ima par takvih muzeja i kako gospodin Bandić radi na tome da ugasi Muzej, ali su se snašli te se sele u drugi grad. Osobno me je razočaralo to što se Muzej zatvara zato što stvarno trebamo takav muzej i jer ima puno ljudi koje to zanima i koji vole automobile.

Sve u svemu posjet Muzeju Ferdinand Budicki je bio čak i bolji nego što sam očekivao jer smo mogli neke stvari i isprobati i u neke aute sjesti i slikati se."

Krešimir Guliš, 3. g

Posjet Hrvatskom saboru u travnju 2018.

18. 4. 2018. - POSJET HRVATSKOM SABORU

U srijedu 18. travnja 2018. učenici 2. B, 4. F i 4. G bavili su se politikom i prirodoslovljem na stručnom izletu u Zagrebu. U pratnji  profesorice Politike i gospodarstva Ivke Maganjić i knjižničarke Irene Šepl, posjetili su Hrvatski sabor i zoološku zbirku Prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu.