NOVOSTI

25. 2. 2024. - NASTAVA  NAKON DRUGOG DIJELA ZIMSKOG ODMORA UČENIKA

Poštovani učenici,

U ponedjeljak, 26. veljače 2024. nastavni proces počinje crvenim turnusom.

Veselimo se ponovnom okupljanju i dobrim rezultatima.

Pozdrav, 

Voditeljica smjene: Ivka Maganjić, dipl. oec

4. 1. 2024. - UČENICI SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE SRCEM SE UKLJUČILI U AKCIJU

U tradicionalnoj akciji Hrvatskog Caritasa i Ministarstva  znanosti i obrazovanja u božićnom programu „Za tisuću radosti“, ove godine pod nazivom „Na strani dobra“ učenice i učenici, škole prikupili su respektabilnih 461,31€.

Prikupljanjem sredstava učenici su pokazali empatiju i solidarnost s najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, odnosno u vlastitoj sredini. Na satovima razrednika stvarala se pozitivna atmosfera s naglašenim odgojnim vrijednostima. U konačnici prikupljeni iznos manje je važan od samog ozračja u kojem se događala akcija solidarnosti.  Učenici su mogli uzeti silikonske narukvice u pet boja koje svijetle u mraku, a ako su u mogućnosti,  pritom za istu „donirati“ jedan euro. Kupljene „narukvice“ su nas osvijestile da raspolažući svojim dobrima za svoje potrebe, ne zaboravimo na one koji žive u našoj blizini.

Od prikupljenih sredstava polovicu ćemo uplatiti na račun Hrvatskog Caritasa, a drugu polovicu na račun potrebitih u našoj sredini.

Zahvaljujemo svim učenicama i učenicima te razrednicima i zaposlenicima škole na sudjelovanju u humanitarnoj akciji „Za tisuću radosti - Na strani dobra“. 

PRIKUPLJENA SREDSTVA PO RAZREDIMA:
1.A 18,00 €
1.B 31,00 €
1.C 10,10 €
1.E 31,00 €
1.F 40,00 €
1.G 27,42 €
2.B 21,00 €
2.C 19,00 €
2.E 20,00 €
2.F  6,00 €
2.G 22,00 €
3.A 73,00 €
3.B  22,07 €
3.C 18,00 €
3.D 8,00 €
3.E   23,00 €
3.F  24,82 €
3.G  26,00 €
4.G 20,40 €

                                                                                                                    Ravnatelj: Davor Škiljan, prof 

22. 12. 2023. - POSLJEDNJI NASTAVNI DAN U 2023. GODINI U STRUKOVNOJ

OBAVIJEST

Posljednji nastavni dan u ovoj kalendarskoj godini, petak 22. 12. 2023., počinje kazališnom predstavom "Studentica" u koprodukciji kazališne družine "Iza zavjese" i umjetničke organizacije "Divan Teatar".

Studentica, protagonistica predstave, zaljubljena je u Zagreb, ali joj nedostaje gora ili bolja polovica, partner u zločinu, savjetnik u krizama, suputnik u noćnim taksijima i zato ga traži na Tik-Toku, folk soundu u kafićima, na Filozofskom, adventskim štandovima…

Pridružite joj se u potrazi… TOČNO U PODNE U MALOJ DVORANI SREDNJIH ŠKOLA

Uloge: Lucija Dujmović, Lovro Juraga
Dramaturgija: Doroteja Šušak
Režija: Christian Jean-Michael Jalžečić

Predstava traje jedan sat, a nakon završetka svi učenici imaju sat razrednika, na kojem će im biti podijeljena izvješća o trenutačnom stanju bilježaka i ocjena iz e-Dnevnika.

Svim učenicama i učenicima Srednje strukovne škole želimo Sretan Božić i Novu 2024. godinu! 

Veselimo se ponovnom susretu 8. siječnja 2024. s početkom drugog polugodišta, a nastava počinje plavim turnusom.

 Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

19. 12. 2023. - UČENICI 1. B. I 3. B NA IZLETU U ZAGREBU

U četvrtak 19. prosinca  2023. organiziran je izlet u Zagreb na koji smo išle mi, učenice 1. b i  3. b razreda Srednje strukovne škole, u pratnji razrednica Marijane Matić i Lidije Gmajnički.

Najprije smo posjetile Muzej iluzija u kojem smo vidjele razne izloške s optičkim iluzijama i „pametnu igraonicu" s igrama i zagonetkama. Poslije zabavnog posjeta muzeju uputile smo se u tunel Grič, jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija grada Zagreba. To je bajkoviti put između dviju ulica u kojem se svjetla izmjenjuju poput polarne svjetlosti. Nakon toga uslijedilo je slobodno vrijeme i razgledavanje Adventa. Naposlijetku smo se odšetale do Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ gdje je u  20 sati  održana predstava „Kad udari južina" u kojoj glume Petra Kraljev i Jagoda Kumrić.

Na kraju, mogu reći da je izlet bio uspješan i zabavan, a predstava se pokazala kao pun pogodak.

Tina Kos, 1. b

15. 12. 2023. - LOVRO NOVOSEL IZ 4.G NA SVJETSKOM JUNIORSKOM PRVENSTVU U ŠAHU U18

Na šahovskom Svjetskom juniorskom prvenstvu do 18 godina u talijanskom gradu Montesilvano  nastupilo su 134 sudionika. Među njima je bio i naš maturant računalac Lovro Novosel. Natjecanje se održalo od 12. do 25. studenoga u 11 kola s jednim slobodnim danom. Na kraju turnira Lovro je, s osvojenih 7.5/11 bodova, dijelio 9. mjesto s još petoricom šahista, čime je ostvario svoj najbolji plasman, ali i najbolji plasman naše reprezentacije u 2023. godini (link na natjecanje).

Biti 9. na svijetu je stvarno vrhunski rezultat. Bravo!

11. 12. 2023. - KVIZ ZNANJA I KREATIVNOSTI „MREŽA ČITANJA"

U petak 8. prosinca 2023. održana je školska razina kviza znanja i kreativnosti „Mreža čitanja" za srednje škole na kojem je sudjelovalo 708 učenika iz cijele Hrvatske.

Već treću godinu zaredom na ovom online kvizu sudjeluju i naši učenici uz mentorstvo knjižničarke Irene Šepl. Dosadašnjim natjecateljima Luki Kotorcu i Luki Salaju iz 4. g, koji se natječu od 2. razreda, pridružile su se Iva Jenčić i Chiara Roso iz 3. b. 

Postigavši odlične rezultate (23., 26., 27. i 123. mjesto), svo četvero steklo je pravo sudjelovanja na regionalnom natjecanju. Njih troje imalo je samo jedan bod manje od maksimalnog broja. 

Čestitamo!    

                                                                                                                    Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.  

8. 12. 2023. - UČENICI SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE PREVODILI SLOGANE

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bio je posvećen književnom prevođenju, pa su se učenici 1. f, 1. g i 2. f tijekom studenoga bavili prijevodima. Učenici se nisu bavili književnim prijevodima, no ozbiljno su prionuli poslu i prevodili slogane po vlastitom izboru. Prevodili su s engleskog na hrvatski jezik i s hrvatskog na engleski jezik te s njemačkog na hrvatski jezik i s hrvatskog na njemački jezik. 

Mentorice su bile nastavnica engleskog jezika Marijana Matić, prof. i nastavnica njemačkog jezika Klementina Šančić-Bradač, prof. Izložbu vrlo uspješnih radova pripremila je knjižničarka Irena Šepl, prof. 

                                                                                                                    Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.  

7. 12. 2023. - SREBRNA MEDALJA NA SVJETSKOJ ROBOTIČKOJ OLIMPIJADI U PANAMI

Na svjetskom natjecanju iz robotike World Robot Olympiad - WRO 2023. koje je održano u dalekom Panama Cityju od 7. do 9. studenoga među četiri hrvatske ekipe natjecala se i naša Golden Drop. U ekipi su bili učenici 4. g razreda Erik Braun, Gabrijel Dumbović i Luka Galunić. Mentor je bio nastavnik Ivan Vlainić, a u pratnji nastavnik Zlatko Damijanić. Naša ekipa osvojila je srebrnu medalju u kategoriji Future Innovators za rad Emergency Echo Device. Čestitamo!

Dojmove s natjecanja opisao je Gabrijel Dumbović. 

"Na-na-na… Panama"

U ponoć početkom studenoga nas četvorica još uvijek se pakiramo i smišljamo kako sve stvari ugurati u kofere. Već kasnimo na put u Beč. Stavili smo stvari u automobil (igrali s njima Tetris), pozdravili roditelje i krenuli na put. Nakon gotovo četiri sata vožnje ostavili smo auto na parkingu, pojeli sendviče i dobro se nasmijali internim forama. Tramvajem smo stigli do aerodroma i obavili stresni „check-in“ jer smo neprekidno razmišljali kako će nam oduzeti prtljagu ili će nas vratiti zbog „bombe“ koju smo nosili (naš prvi uređaj koji izgleda kao cigla, ima antenu i prekidač; izgleda kao bomba više od prave bombe). Začuđujuće, prošli smo bez ikakvih problema. Nakon toga slijedio je miran let od Beča do Madrida, u kojem smo zbog kašnjenja imali samo 20 minuta do idućeg leta. Trčali smo po cijeloj zračnoj luci i na kraju jedva stigli. Let do Panama Cityja trajao je deset sati. Nakon izlaska iz aviona vidjeli smo vojnike, specijalce provjera i policajci, a dvojica su za nas otvarala linije zbog standardnih provjera. Panami nas je „ošamarila“ sparina i nelagoda zbog previše odjeće na preko 30  ͦC. Obeshrabljeni pogledom na bodljikavu žicu i automobile zatamnjenih stakala svuda uokolo, nakon dugog traženja apartmana napokon je uslijedio dugo očekivani odmor. 

Sutradan je uslijedila šetnja Panamom i potraga za SIM karticom kako bismo mogli koristiti internet izvan apartmana. Opskrbili smo se i hranom koju smo sami pripremali u apartmanu. Navečer smo još radili na uređaju kako bi u potpunosti bio spreman za natjecanje. Idući dan je bio sličan prethodnome; opet smo radili na uređaju, sami pripremali ručak, hodali gradom, vidjeli rakuna koji je pozirao za nas, a na šetnici je profesor Damijanić radio zgibove. Predvečer smo na 66. katu posjetili „skybar“ u koji smo došli kroz kasino. Popili smo koktel i probali iznenađujuće dobro pivo „Panama“. Pogled je bio fascinantan, koji je bio još bolji kada je pao mrak. Nakon izlaska ponovo rad. Idući dan posjetili smo stari dio grada gdje smo kupili suvenire. Opet nelagoda zbog policije i vojske, a našli smo se u nekoj (ne)zgodi. Ulazili smo u sve sumnjivije dijelove grada, a vrhunac je bio „Geto“ ili „Bronks“. „Izbost će nas“, rečenica koju smo u šali izgovarali nekoliko puta dok smo hodali uz: „Produžite korak“.

Sljedećeg dana radili smo od jutra do poslije podne i rad je bio donekle spreman. Napustili smo apartman, prijavili se u hotel i odmah zatim krenuli u razgledavanje panamskog kanala, nakon kojeg smo pogledali dokumentarac o njemu. Navečer ponovo rad u hotelu. Prvog dana natjecanja podijeljena mišljenja o doručku. Neobična kuhinja, ali se meni, za razliku od ostalih, svidjela. Na natjecanju smo imali što vidjeti. Došlo je apsurdno mnogo posjetitelja, pa je donekle imala smisla vojna provjera na ulazu. Postavljali smo štand više od dva sata i malo pogledali konkurenciju. Sreli smo bivšeg glavnog suca u kategoriji u kojoj smo se mi prošle godine natjecali i kratko razgovarali s njim. Za ručak šareni tanjur pun svakakve hrane, ali porcije očajno male. Nakon šetnje predivnom obalom, u hotelu smo pripremali uređaj za prezentaciju. Te noći su profesor Damijanić i Luka ostali budni do skoro 4 ujutro kako bi radili na softveru i u potpunosti završili uređaj. 

Rad smo službeno predstavljali desetak minuta četiri puta pred četiri suca, a osim toga još i petnaestak puta neslužbeno. Dolazili su suci koji nisu bili u našoj kategoriji, što nam je laskalo jer se očito o nama lijepo govorilo. Na kraju dana svima je laknulo jer je za nas natjecanje završilo i mogli smo se opustiti. Imali smo možda prevelika očekivanja, ali smo ipak zadovoljni rezultatom. Osvojili smo 10. mjesto (od 35) na svjetskom natjecanju za koje smo dobili srebrnu medalju (medalje se dijele prema ostvarenim bodovima).

Za sva naša iskustva i znanja u tom području, te cijeli ovaj put zaslužan je naš mentor Ivan Vlainić, stoga smo mu zahvalni za sve što nam je pružao tijekom našeg školovanja u ovoj školi.


Gabrijel Dumbović, 4. g  

26. 10. 2023. - ŽUPANIJSKI PRVACI U ŠAHU 

U četvrtak 26. listopada u OŠ Milana Langa u Bregani održano je Županijsko natjecanje u šahu m/ž za osnovne i srednje škole. Naša ekipa u sastavu Igor Sokolović (1. g), Bruno Hledik (3. g), Jakov Sijarto i Kristijan Sopić (4. f) te državni prvak Lovro Novosel (4. g) premoćno je pobijedila ostale ekipe u svojoj kategoriji, uz mentorstvo profesora Zdravka Frajta. Krajem studenoga naši šahisti odlaze na državno natjecanje u Poreč. Čestitamo na pobjedi i želimo puno sreće na državnom!

                                                                                                                    Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.  


16. 10. 2023. - DRŽAVNO VIKEND HAKIRANJE

Online timsko natjecanje Hacknite 4.0 u organizaciji CARNET-a povodom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti (održano od 20:00 sati 13. listopada do 20:00 sati 15. listopada 2023.) - ekipa naših etičkih hackera: Filip Smolec iz 2.G, Dominik Cvenarski  i Matej Ćaćić iz 3.G te Erik Braun i Luka Galunić iz 4.G uz mentorstvo nastavnika Zlatka Damijanića mag. inf. et math. osvojila je izvrsno 4. mjesto u konkurenciji 55 ekipa iz cijele države.

Čestitke našim hakerima!

3. 10. 2023. - NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

OBAVIJEST

Zagrebačka županija raspisala je Natječaj za dodjelu stipendija Zagrebačke županije za školsku/akademsku godinu 2023./2024. za učenike i studente.

Vijest za dodjelu stipendija Zagrebačke županije sa popratnom dokumentacijom objavljena je  na službenoj internetskoj stranici Zagrebačke županije na linku:

3. 10. 2023. - MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

OBAVIJEST

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a obilježavamo ga uz ovogodišnju temu: Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju. 

Stoga sve vas pozivamo da pregledate knjižnični e-katalog i pronađete literaturu koja vas zanima ili predložite naslove koje biste htjeli imati u svojoj školskoj knjižnici. 

Pozivamo i sve one koji su oduševljeni nekom knjigom da napišu kratku preporuku koju ćemo izložiti u knjižnici. Čitajte, maštajte i razvijajte svoju kreativnost! Vidimo se u knjižnici!

knjižničarka: Irena Šepl, prof.

19. 9. 2023. - PODJELA POTVRDA O POLOŽENOJ DRŽAVNOJ MATURI NA JESENSKOM ROKU

OBAVIJEST

Podjela Potvrda o položenoj DM jesenski rok je 

u utorak, 19. rujna 2023. od 10:00 do 14:00 u učeničkoj referadi

Učenici koji nisu u mogućnosti osobno preuzeti Potvrdu o položenoj DM za njih to može napraviti druga osoba, koja sa sobom mora imati svoju osobnu iskaznicu i podatke učenika (ime i prezime, datum rođenja i OIB).

Ako na nekim fakultetima upisi počinju prije 19. 9. 2023. (prije nego što učenik dobije Potvrdu o položenoj državnoj maturi), može se upisati na fakultet s upisnim brojem, a Potvrdu će dostaviti naknadno.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

4. 9. 2023. - POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

OBAVIJEST

Poštovane učenice i učenici, cijenjeni roditelji, nova školska, odnosno nastavna 2023./2024. godina počinje u 

ponedjeljak 4. rujna 2023. godine.

Prvi razredi (1.a, 1.b, 1.c, 1.e, 1.f i 1.g) počet će s nastavom u 8:00 sati  (zajedno u maloj školskoj dvorani kod glavnog ulaza u školu, kasnije po razredima u učionicama Sat razrednika - 2 školska sata).

Drugi razredi počinju s nastavom u 10:00 sati (Sat razrednika  - 1 školski sat).

Treći i četvrti razredi počet će s nastavom u 11:00 sati (Sat razrednika  - 1 školski sat).


Svim učenicama i učenicima Srednje strukovne škole iz Samobora, a napose učenicima prvih razreda zaposlenici škole žele srdačnu dobrodošlicu i uspješnu novu školsku godinu 2023./2024.


Ravnatelj: Davor Škiljan, prof..

21. 8. 2023. - PREDAJA MAPA PRAKTIČNE NASTAVE

OBAVIJEST

1. i 2. (A, B, D, E) razredi MAPE PRAKTIČNE NASTAVE trebaju predati svom voditelju praktične nastave ili u školske radionice u

21. 8. 2023. (ponedjeljak) i 22. 8. 2023. (utorak) od 9:00 do 12:00 sati.

U mapi trebaju biti:

Voditelji praktične nastave

1. 8. 2023. - GRAD SAMOBOR OBJAVIO: OD 21. 8. DO 18. 9. 2023. PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE UDŽBENIKA I DRUGOG OBRAZOVNOG MATERIJALA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Svi učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na području grada Samobora, a polaznici su srednjih škola na području grada Samobora ili drugih jedinica lokalne samouprave (osim učenici koji polaze srednje škole na području grada Zagreba, budući da su besplatne udžbenike dobili od Grada Zagreba) kako imaju pravo na isplatu jednokratne naknade za kupnju udžbenika i drugog obrazovnog materijala u iznosu od 150,00 po učeniku.

Više na stranicama Grada Samobora (https://www.samobor.hr/grad/grad-samobor-sufinancira-kupnju-srednjoskolskih-udzbenika-n9127).

Potvrde o školovanju u digitalnom obliku

17. 7. 2023. - POTVRDA O ŠKOLOVANJU I GODIŠNJI ODMOR UČENIČKE REFERADE DO 17. 8. 2023.

OBAVIJEST

Dragi učenici,

osim u učeničkoj referadi (godišnji odmor do 17. 8. 2023.) svoje potvrde o školovanju možete preuzeti i elektroničkim putem preko sustava za izdavanje potvrda na poveznici https://potvrde.skole.hr/login koji podatke o učenicima preuzima iz e-Matice.

U sustav se možete prijaviti svojim AAI identitetom (podatci kojima ulazite u e-Dnevnik). U sustav se mogu prijaviti i roditelji svojim pristupnim (ako su evidentirani u e-dnevmiku preko e-Građani) podatcima u sustavu e-Građani (preko Fine, bankovnih tokena) i ispisati vašu digitalnu potvrdu o školovanju.

Nakon prijave u sustav, u padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde.

Na taj način izdane potvrde u potpunosti zamjenjuju potvrdu iz škole u svim pravnim poslovima, pa više nije nužno dolaziti po potvrdu u školsku referadu. Ovako izdane potvrde mogu se spremiti na računalo, slati elektroničkim putem ili ispisivati, ovisno o potrebama.


Pedagoginja: Anita Šimić, prof.

12. 7. 2023. - JESENSKI ROK DRŽAVNE MATURE

OBAVIJEST

Poštovani maturanti,

svi vi koji niste položili ispite državne mature u ljetnom roku ili ste položili ispite, ali želite višu ocjenu imate priliku to napraviti u jesenskom roku šk.god. 2022./2023. Ispite za jesenski rok trebate prijaviti, na isti način kako ste prijavljivali ispite za ljetni rok. Ako niste položili ispit u ljetnom roku i na jesenskom roku prijavljujete istu ili mijenjate razinu ispita, ispit ne plaćate, ako želite višu ocjenu ispit trebate platiti. Informacije o plaćanju ćete imati na svojoj stranici na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

Prijava ispita državne mature:
- od 21. 7. 2023. do 31. 7. 2023.
- svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom putem mrežne stranice www.postani-student.hr i pristupom svojoj stranici.
- pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok.

Provedba ispita državne mature u jesenskome roku:
- od 21. 8. 2023. do 6. 9. 2023. prema Kalendaru državne mature 2022./2023. za jesenski rok

Uplate novčanih naknada za troškove polaganja ispita u jesenskome roku:
- rok za uplatu: 2. 8. 2023. do 23:59 sati

Uplate koje će biti izvršene nakon 2. 8. 2023. neće biti prihvaćene jer ih sustav nije u mogućnosti evidentirati.

Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom Moj odabir i na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

Osim zaduženja na navedenoj poveznici pristupnicima su vidljivi vlastiti podatci za uplatu, koje moraju upisati na uplatnicu.

Nije moguće s vlastitim pozivom na broj odobrenja uplatiti ispit drugoga pristupnika, niti od drugoga pristupnika prepisati poziv na broj.

Uplate se mogu izvršiti u bilo kojoj poslovnici banke ili pošte ili internet bankarstvom.

Centru nije potrebno slati presliku uplatnice, osim u slučajevima kada uplata nije evidentirana niti nakon pet dana. Ako uplata nije vidljiva nakon 5 dana, potrebno je presliku uplatnice poslati na e-mail: uplata.dm@ncvvo.hr


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

17. 7. 2023. - PODJELA POTVRDA O POLOŽENOJ DRŽAVNOJ MATURI

OBAVIJEST

Podjela Potvrda o položenoj državnoj maturi bit će 

u petak, 21. srpnja 2023. od 9:00 do 11:00 u učeničkoj referadi

Učenici koji nisu u mogućnosti osobno preuzeti Potvrdu o položenoj DM za njih to može napraviti druga osoba, koja sa sobom mora imati svoju osobnu iskaznicu i podatke učenika (ime i prezime, datum rođenja i OIB).

Ako na nekim fakultetima upisi počinju prije 21. 7. 2023. (prije nego što učenik dobije Potvrdu o položenoj državnoj maturi), može se upisati na fakultet s upisnim brojem, a Potvrdu će dostaviti naknadno.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

9. 7. 2023. - REZULTATI ISPITA DRŽAVNE MATURE I PRIGOVORI

OBAVIJEST

Poštovani maturanti,

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja će

u srijedu 12. srpnja 2023. u 12:00 

objaviti privremene rezultate državne mature u ljetnom roku šk.god.2022./2023.
Rezultati će vam biti dostupni na mrežnoj stranici www.postani-student.hr na poveznici Moji rezultati.

Prigovore na ocjenu (bodovanje pojedinog zadatka ili eseja) možete podnijeti osobno ili online 

u četvrtak i petak, 13. i 14. srpnja 2023. od 9:00 do 12:00 sati 

u učeničkoj referadi kod ispitne koordinatorice koja će vam uručiti Obrazac za prigovor koji je potrebno ispuniti. Ako ste se odlučili za online prigovor, javiti se IK na imaganjic@gmail.com, koja će vam putem e-maila proslijediti Obrazac za prigovor, popunjeni i potpisani Obrazac za prigovor vratiti e-mailom IK, koja će prigovor i mišljenje ŠIP-a upisati u SRDM. Dakle, žalbe upućene direktno na e-mailove Centra neće se razmatrati.

Prigovor na ocjenu podnosi se isključivo na bodovanje određenog zadatka te mora biti naznačeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost .

Konačnu odluku o prigovoru učenika na ocjene donosi Centar u roku od pet radnih dana od završetka roka za zaprimanje prigovora, dakle do 19. srpnja 2023. 

Odluka, odnosno odgovor na prigovor, biti će vam dostupna na vašoj stranici pod poveznicom Moji prigovori.

Objava konačnih rezultata bit će 

u srijedu, 19. srpnja 2023. u 12:00
i tada se zaključavaju i rang liste za upis na visoka učilišta. 


POTVRDE O POLOŽENIM ISPITIMA DRŽAVNE MATURE moći ćete preuzeti 21. srpnja 2023. u učeničkoj referadi prema rasporedu koji će biti objavljen na web stranici Srednje strukovne škole, Samobor. 

Podsjećamo učenike da, ukoliko još nisu, obavezno ZAKLJUČAJU osobne podatke i ocjene sva četiri razreda.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

26. 5. 2023. - POSLJEDNJI  NASTAVNI DAN ZA ZAVRŠNE RAZREDE

OBAVIJEST

Svim maturantima Srednje strukovne škole,

u petak 26. svibnja 2023. godine vaš je posljednji nastavni dan u klupama, u kojima ste proveli tri ili četiri godine. Nastavni je dan, a za razrede koji nisu na praktičnoj nastavni kod poslodavca, bit će promijenjen raspored. Nastava će biti organizirana sve do velikog odmora.

Nastavnici i roditelji očekuju primjereno ponašanje za vrijeme nastave i kasnije proslave. Za vrijeme nastave neki od vas odgovarat će za višu ocjenu, neki za izbjegavanje dopunskog rada, što je za učenike tehničkih, četverogodišnjih razreda uvjet za izlazak na državnu maturu, a neki će doslovno spašavati godinu. Zato je u najmanju ruku kolegijalno i prijateljski da tri spomenuta sata provedete u pozitivnom ozračju koje će biti ohrabrujuće za sve one učenike koji još uvijek nemaju zaključne ocjene iz pojedinih predmeta.

Poslije nastave između 10.30 i 11.00 sati u pratnji zaštitara i policije, a u organizaciji gradskog Crvenog križa, maturanti triju samoborskih srednjih škola krenut će prema središtu grada, gdje će im se obratiti gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, a potom će produžiti do bivše vojarne u kojoj je organizirana proslava maturanata poznata kao  N O R    I   J A D A.

Svim maturantima Srednje strukovne škole želimo uspješan završetak nastavne i školske godine te dobru zabavu na kojoj ćete paziti jedni na druge, kako bi se kasnije sjećali da ste i vi imali „norijadu“. Grad Samobor osigurao je glazbu, sendviče i vodu u ograničenim količinama.

U prilozima su rasporedi sati za posljednji nastavni dan, 26. svibnja 2023.
3.A, 3.B - nastava u vanjskom procesu kod poslodavca, 3.C, 3.E, 4.F, 4.G

  Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

25. 5. 2023. -  STRUKOVNJACI I ARHEOLOGIJA

Učenici njemačkog jezika 3.F razreda u pratnji profesorice njemačkog jezika Klementine Šančić Bradač sudjelovali su 20. lipnja na promociji priručnika ''Arheologija – znanje iz prošlosti za školu budućnosti''. Tim priručnikom istoimenog projekta u kojem u suradnji s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje i Srednja strukovna škola Samobor predstavljen je i zabilježen prvi dio suradnje. U ugodnoj atmosferi Samoborskog muzeja uz prezentaciju, razgovor i druženje došli smo do zanimljivih ideja za nastavak suradnje i u idućoj školskoj godini.

25. 5. 2023. -  POSJET TVORNICI LIJEKOVA DECHRA

U četvrtak, 25. svibnja 2023. godine 3.F razred s razrednikom Markom Terihajem posjetio je tvornicu lijekova DECHRA u Kalinovici. Djelatnici su učenike proveli kroz tvornicu i pokazali im dijelove sustava zaslužne za funkcioniranje cijele tvornice (kotlovnice, postrojenje za  dobavu i pročišćavanje vode, dizalice topline, kompresorske stanice, centralnu upravljačku sobu itd.) Obišli su i punionicu dohrane za životinje te dvije automatizirane trake za doziranje, čepljenje i etiketiranje dezinfekcijskog sredstva i šampona za pse. Također su vidjeli elektro-tehničarsku radionicu te skladište rezervne opreme. Učenik Petar Jurišić nam prenosi svoje dojmove: "Naučili smo puno o automatizaciji  proizvodnih procesa, što nam je dosta pomoglo u nastavnim predmetima poput PLC-ovi i mikroupravljači, Upravljanje i regulacija i Mehatroničke konstrukcije.

Izvrsno su nas ugostili, počastili doručkom i ručkom u njihovoj kantini, ponudili su nam praksu u tvornici te izrazili želju da se odazovemo. Odlično smo se proveli i vratili se s mnogo novog znanja i lijepih dojmova. Veselimo se novim stručnim posjetima tvornicama kako bi dobili što više novog znanja za budućnost i daljnje obrazovanje."

15. 5. 2023. -  PORCHE HERITAGE TRUCK 

Dana 15. svibnja 2023. u sklopu nastave Njemačkog jezika učenici 2. i 3. razreda Srednje strukovne škole Samobor u pratnji profesorice njemačkog jezika Klementine Šančić Bradač posjetili su jedinstveni pop-up muzej Porsche Heritage Truck u Samoboru.

Nekonvencionalnom izložbom ''Driven by Dreams'' slavi se 75 godina sportskih automobila Porsche, a u sklopu europske turneje, nakon svjetske premijere u Bukureštu, posjetili su Samobor. Uz stručno vodstvo učenici naše škole otkrivali su legendarnu priču o uspjehu brenda, istraživali izložene Porsche modele te pokazali koliko dobro mogu voziti na Porsche simulatorima. Najbrže vozače krajem mjeseca očekuju i vrijedne nagrade.

12. 5. 2023. - VELIKI USPJEH STRUKOVNE NA WORLDSKILLS CROATIA 2023.

Državno natjecanje strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023., najveće natjecanje „strukovnjaka“ u ovom dijelu Europe, održano je od 10. 5. do 12. 5. 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu. Natjecanje je okupilo 405 najboljih učenika iz 200 strukovnih škola koji su pokazali  znanje i vještine u 46 disciplina. WorldSkills Croatia 2023. povezao je strukovne škole, partnere i gospodarstvenike, a ovaj festival strukovnih zanimanja pratilo je desetak tisuća zainteresiranih posjetitelja.

Srednju strukovnu školu predstavljala su tri natjecatelja u tri discipline - Dora Herceg u Frizerstvu, Ena Vitko u Kozmetičkoj njezi i Borna Dubić u Automehatronici.

Dora Herceg, koja je prethodno pobijedila na međužupanijskom natjecanju u Školi za osobne usluge u Zagrebu, osvojila je treće mjesto, odnosno brončanu medalju u konkurenciji 12 najboljih učenica u Republici Hrvatskoj.

Doru, učenicu 3. B razreda do državne brončane medalje vodila je mentorica strukovna učiteljica Ivana Jandras.

U sektoru Osobne usluge, ali u disciplini Kozmetička njega, školu je predstavljala još jedna učenica 3. b razreda, Ena Vitko pod mentorstvom strukovne učiteljice Kristine Grlić. Postigla je izvrstan rezultat  osvojivši, uvijek nezahvalno, četvrto mjesto.

U sektoru Strojarstvo u disciplini Automehatronika učenik Borna Dubić, uz mentorstvo strukovnog nastavnika Darija Mučnjaka, zauzeo je deveto mjesto u konkurenciji 12 natjecatelja. Borna je učenik 3. a razreda u zanimanju automehaničar, a državno mjesto izborio je premoćno osvojivši prvo mjesto na Međužupanijskom natjecanju u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu.     

Čestitamo svim mentorima na izvrsnom uspjehu!      

knjižničarka Irena Šepl, prof.


11. 5. 2023. - STRUKOVNA U POSJETU REVOZU

Učenici 3. f razreda u zanimanju tehničari za mehatroniku (26) i 3. a razreda u zanimanju automehaničar (10) posjetili su 11. svibnja 2023. godine REVOZ, tvornicu automobila Renault u Novom Mestu U Sloveniji. U pratnji su bili ravnatelj Davor Škiljan, pedagoginja Anita Šimić te razrednice 3. a i  3. f razreda Kristina Mahović-Kolman i Mirjana Čubelić.

Tvornica Revoz udaljena je samo pedesetak kilometara od Samobora, a trenutačno proizvodi tri automobila iz Renaultovog asortimana - Clio, Twingo i Twingo Electric.

Gotovo cjelokupna proizvodnja je automatizirana, a veći dio proizvodnog procesa je robotiziran. Na automatiziranoj liniji radi oko 700 robota, a primjerice u gospodarstvu Hrvatske trenutačno je u proizvodnim pogonima ukupno oko 150 robota.

Na samom početku učenici su imali priliku vidjeti film i odslušati kratko predavanje o počecima i sadašnjosti tvrtke. Nakon toga navukli su prsluke, stavili kacige i uzeli slušalice kako bi  šečući među stotinama automobila na samoj liniji mogli čuti vodičice Simonu i Uršku koje su u jednosatnom obilasku tvornice objasnile nastanak automobila od koluta lima do gotovog proizvoda. Samo na karoseriji automobila roboti naprave četiri tisuće varova. Svakih sat  vremena s proizvodne linije izađe 45 vozila. Tvornica postoji od 1959. godine pod imenom IMV (Industrija motornih vozila), a od 1973. preuzeo ju je Renault i do danas je u Novom Mestu proizvedeno nešto manje od pet milijuna vozila. Rekord je ostvaren 2009. godine kada je proizvedeno nevjerojatnih 212.680 vozila. Od početka pandemije radi se samo u jednoj smjeni, pa trenutačno dnevna proizvodnja iznosi oko 400 automobila.

Nakon obilaska napravljena je zajednička fotografija na dopuštenom mjestu, jer je slikanje u tvornici najstrože zabranjeno, a onda su dobri domaćini počastili učenike  pecivom i sokovima.

9. 5. 2023. - TERENSKA NASTAVA 4. F RAZREDA U LJEVAONICI TVRTKE  KOVIS U SLOVENIJI         

Ovogodišnji maturanti tehničari za mehatroniku imali su priliku posjetiti jednu od najmodernijih ljevaonica željeza u Europi u kojoj se proizvodi široki asortiman proizvoda za željezničku industriju.

KOVISGROUP sa sjedištem u Brežicama, vodeće je poduzeće u Europi za razvoj i proizvodnju komponenti za industriju željeznice. Ova inovativna tvrtka prepoznatljiva je u svijetu po proizvodnji diskova za sve vrste željezničkih vozila od lokomotiva, tramvaja, podzemnih vlakova. Također, Kovis je najveći proizvođač ležajeva za teretne vagone u Europi, kao i za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju.

Kovis Livarna nalazi se u Štorama nedaleko Celja, a u svojoj proizvodnji koristi samo prvoklasnu tehnologiju. Učenici su mogli iz prve ruke promatrati proces lijevanja, uz vodstvo iskusnih radnika koji su na zanimljiv način dočarali svoj posao. Prije samog obilaska ljevaonice učenicima je kratku prezentaciju održao direktor Alen Šinko zajedno sa svojim kolegama. Gospodin Šinko naglasio je da se Kovis nalazi među deset najboljih tvrtki u Sloveniji, a u samoj ljevaonici godišnje se odlije čak 13. 000 tona odljevaka težine od 5 kg do 200 kg. Proizvodi se plasiraju u 34 države svijeta, a ukupni promet za prošlu godinu iznosio je sto milijuna eura.

 Učenici su obišli cijeli pogon, počevši od izrade pješčanih jezgri, pa zatim  utovara željeza na „vlakiće“, zagrijavanja željeza u peći, lijevanja tekućeg željeza u kalupe, pjeskarenja i brušenja odljevaka, pohrane odljevaka u skladište te na kraju kontrolu kvalitete slitina u laboratoriju.

Izuzetno nam se svidio ovaj tip nastave na terenu jer smo, uz zabavu i zanimljive doživljaje, jako puno toga naučili o ovoj sferi naše struke.

Zahvaljujemo tvrtki Kovis na gostoprimstvu i što su nam omogućili ovaj posjet!

                                                                                                                           Emil Avdić, 4. f

5. 5. 2023. - DOJDI OSMAŠ

U petak 5. svibnja 2023. godine, u organizaciji samoborskih srednjih škola i Udruženja obrtnika grada Samobora, održana je tradicionalna manifestacija „Dojdi osmaš“ s ciljem predstavljanja srednjih škola grada Samobora. Manifestacija je usmjerena na učenike osmih razreda s područja Samobora i Svete Nedelje koji su imali priliku iz prve ruke upoznati srednjoškolske programe, zanimanja, uvjete i mogućnosti upisa za školsku godinu 2023./2024.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan otvorio je manifestaciju pozdravljanjem nastavnika i učenika prve grupe osmaša predstavljajući Školu, a posebno ističući gradnju Regionalnog centra kompetencija – centra izvrsnosti za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije koji će biti u funkciji već za sljedeću školsku godinu.

Učenicima su se kratko obratili i gospodin Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, gospodin Petar Burić, zamjenik gradonačelnice grada Samobora i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, gospodin Gabrijel Deak.

Oko 600 učenika osmih razreda, podijeljenih u čak 16 grupa,  u pratnji stručnih nastavnika, naše pedagoginje Anite Šimić i knjižničarke Irene Šepl obišlo je praktikume i učionice u kojima su učenici iz prve ruke mogli vidjeti izradu frizura, njegu tijela kod kozmetičarki, popravak vozila u našoj automehaničarskom radionici, bilo je riječi o praktičnoj nastavi u školi, upravljanju i obradi materijala u sklopu ručne i strojne obrade, o inovacijama i kurikulumu Pametne kuće.

Učenicima je bio užitak isprobati kakav je doživljaj sjesti za upravljač kamiona kojim će, ukoliko upišu Srednju strukovnu školu, upravljati ulicama našega grada.

Nadamo se da je boravak učenicima osnovnih škola bio zanimljiv i poučan, a s pozitivnom tremom i radošću očekujemo većinu učenika u našim razredima početkom sljedeće školske godine.

5. 5. 2023. - IZNIMNI USPJESI I MEDALJE NA MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA INOVACIJA

SMART PLANK MAT učenika Erika Brauna, Luke Galunića i Gabrijela Dumbovića iz 3. g te Tina Oršića, Nikole Mirkovića i Kristijana Crnića iz 4. f pod mentorstvom Ivana Vlainića i Stjepana Razuma osvojila je brončanu medalju na 48. međunarodnom Salonu inovacija u Ženevi koji se održao od 26. do 30. travnja 2023. godine. Inovacija je osvojila i posebno priznanje koje im je dodijelila KIPA, Južnokorejska asocijacija inovatora, jedna od najvećih svjetskih asocijacija.

Realizacija inovacije SMART PLANK MAT je započela prije dvije godine kao ideja nastavnika Stjepana Razuma čiju su realizaciju započeli tadašnji maturanti 4. f razreda: Janko Načkar, Luka Obranić, Paulo Nemanić i Kristian Jakopec koji su uz pomoć mentora napravili prvi prototip u sklopu izrade završnog rada 

Potaknuti dobrim rezultatima s ARCA-e, inovatorski tim je počeo s izradom potpuno nove verzije, kako bi se na Međunarodnoj izložbi inovacija IENA u Nürnbergu pokazali dodatne mogućnosti inovacije, što je također rezultiralo srebrnom medaljom u juniorskoj konkurenciji.

Inovacija je predstavljena i na najvećem sajmu inovacija u regiji ISIF u Istanbulu od 27. travnja do 1. svibnja 2023. godine na kojem je velik broj inovacija predstavljen pred 3.000.000 posjetitelja i gdje je osvojena također brončana medalja.

Odlazak učenika i nastavnika na natjecanja omogućili su Grad Samobor, Grad Sveta Nedjelja, Zagrebačka županija, Zajednica Tehničke kulture grada Samobora, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora.

23. 4. 2023. - BRONČANA MEDALJA NA DRŽAVNOM NATJECANJE IZ STOLNOG TENISA

Na Svjetski dan stolnog tenisa 23. 4. stolnoteniska ekipa predvođena trenericom Dianom Trčak-Regović osvojila je brončanu medalju na Državnom natjecanju iz stolnog tenisa održanom u Poreču od 21. do 23. travnja. 

Naši šampioni Franko Majcen (1. a), Luka Kučko (2. g), Borna Ložnjak (3. f) i Lovro Škalac (3. f) borili su se „kao lavovi“, pogotovo u zadnjoj utakmici protiv ekipe Tehničke škole Pula.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Športske gimnazije iz Zagreba, a drugo Elektrostrojarske škole iz Varaždina.

Bravo!  

28. 3. 2023. - STRUČNI IZLET U ITALIJU

Šest razreda u pratnji sedmero nastavnika provelo je dva ožujska dana na stručnom izletu u sjevernoj, odnosno srednjoj Italiji. Kako bismo vidjeli što više toga, krenuli smo već u 2 sata ujutro 17. ožujka. Nakon vožnje duge oko 10 sati 1. f, 1. g, 2. b., 2. c., 2. f i 2. g stigli su u Maranello, grad nedaleko Bologne. Odredište je bio Muzej Ferrari. U njemu smo mogli vidjeti razne Ferrari bolide, automobile, rane nacrte i trofeje koje je osvojila sama momčad. Slijedio je posjet raznim suvenirnicama u blizini i kratki razgled grada autobusom.

Sljedeći na redu bio je posjet povijesno-kulturno važnom sveučilišnom gradu Bologni, gdje nas je lokalna vodičica povela u skoro trosatno razgledavanje grada, pokazala nam najpoznatije spomenike te dala kratku sintezu povijesti i kulture grada. Dobili smo nešto više slobodnog vremena, koje smo iskoristili za isprobavanje bolonjskih specijaliteta, poput tortellina i, naravno, bolonjeza. Nakon Bologne krenuli smo prema Riminiju, gdje smo nakon večere u hotelu otišli na kratku šetnju te posjetili pješčanu plažu koja je u sezoni prepuna. Nakon noći u hotelu, posjetili smo centar samog Riminija, za kojeg smo doznali da je nekad bio jako utvrđeni grad. Poslije razgledavanja Riminija, otišli smo u grad-državu San Marino, gdje nas je čekalo dosta penjanja uz brdo Titano na čijem se vrhu nalazi gradić. Iznenadio nas je predivan pogled na okolna brda te, za one koji su se odvažili penjati malo više, pogled na Jadransko more. Grad ima predivnu arhitekturu koja jako podsjeća na klasičnu rimsku, ali je ustvari sagrađen dugo nakon propasti Rimskog carstva. Osnovao ga je 301. godine Marin, klesar s otoka Raba. San Marino ovisi o turizmu pa su se mnogi učenici naoružali japanskim katanama i pištoljima iz okolnih suvenirnica te probali relativno jeftinu pizzu i ostale delicije iz ovog prekrasnog gradića.

Nakon San Marina čekao nas je dug i naporan povratak kući, koji je završio oko pola 1 ujutro 19. ožujka. 

Sven Bečki, 1. g

22. 3. 2023. - SMOTRA RADOVA U RCK VELIKA GORICA

Na smotri radova u Regionalnom centru kompetencija u Velikoj Gorici 22. 3. sudjelovali su naši inovatori predstavivši svoje radove: 

1. Interaktivna arduino konzola
učenici - autori: Filip Urbanc, Tin Oršić i Nikola Mirković (4. f)
nastavnik - mentor: Stjepan Razum

2. Automatizirano navodnjavanje
učenici - autori: Tin Oršić (4. f) i Erik Braun (3. g)
nastavnici - mentori: Ivan Vlainić i Stjepan Razum

3. Sigurnosni senzorski sustav za karting vozilo
učenici - autori: Patrik Jednar (3. f), Petar Jurišić (3. f), Erik Braun (3. g) i Tin Oršić (4. f)
nastavnik - mentor Ivan Vlainić

4. Sustav za automatizirano upravljanje, nadzor i obradu podataka karting vozila
učenici - autori: Marin Zorić (4. g) , Luka Galunić (3. g), Gabrijel Dumbović (3. g), Tin Oršić (4. f) i Erik Braun (3. g)
nastavnik - mentor Ivan Vlainić


22. 3. 2023. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ATLETICI

Županijsko natjecanje u atletici u raznim disciplinama održalo se 22. 3. na stadionu Mladost u Zagrebu. Atletičare je vodila trenerica Diana Trčak Regović, a u ekipi su bili:  iz 4. g Tin Marković i Leon Musović (Štafeta), iz 4. f Leonard Kirin (Štafeta), Luka Korpar (400 m), Dino Obranić (Skok u vis) i Jakov Ožbolt (Bacanje kugle), iz 3. f Bruno Perec (100 m, Štafeta), iz 3. e Martin Golubić (1500 m), iz 2. g Karlo Maibaum (Skok u dalj, Štafeta) te iz 2. e Antonio Brdarić (800 m). Osvojili su nekoliko „drvenih medalja“, ali i onih „pravih“. 

Najbolji su bili:
Bruno Perec - 1. mjesto na 100 m  
Karlo Maibaum - 2. mjesto u Skoku u dalj  
Bruno Perec, Karlo Maibaum, Leonard Kirin i Tin Marković - 2. mjesto u Štafeti

Čestitamo svima, a posebno Bruni i Karlu na osvojenim dvjema medaljama! 

21. 3. 2023. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE U KOŠARCI

Na Županijskom natjecanju u košarci održanom u Ivanić-Gradu 21. 3. našoj je ekipi za pola koša izmaklo prvo mjesto i odlazak na Državno natjecanje u Poreč. Košarkaši su, nažalost „za dlaku“ izgubili od domaćina, ekipe Srednje škole Ivan Švear. U našoj ekipi igrali su Gabrijel Mustafić, Vito Čretni, Toni Brajdić, Nikola Mirković, Leonard Kirin i Dino Obranić iz 4. f, Tin Marković i Leon Musović iz 4. G, Ardijan Seba i Vito Hrs iz 2. f, Martin Golubić iz 3. e te Jan Hrastnik iz 1. g.  

Trenerica je bila Diana Trčak Regović.

Čestitamo županijskim doprvacima! 

10. 3. 2023. - MEĐUŽUPANIJSKI PRVAK AUTOMEHANIČAR

Na Međužupanijskom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023 – natjecateljska disciplina automehatronika održanom 10. 3. 2023. u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu školi Borna Dubić iz 3. a razreda, uz mentorstvo stručnog nastavnika Darija Mučnjaka, osvojio je 1. mjesto. U „Selskoj“ se natjecalo 12 učenika i to u dva modula: 1. modul - automehanika; 2. modul - automehatronika. 

Naš Borna pokazao je impresivno znanje i vještine, čime je zasjenio ostale učenike.

Čestitamo Borni i njegovom mentoru! 

8. 3. 2023. - MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U DISCIPLINI KOZMETIČKA NJEGA

Učenica 3. b razreda Ena Vitko, uz mentorstvo stručne nastavnice Kristine Grlić, osvojila je 3. mjesto na Međužupanijskom natjecanju kozmetičara u disciplini Kozmetička njega koje je održano 8. 3. 2023. u organizaciji Srednje strukovne škole, Varaždin.

Izvrsnim uspjehom kvalificirala se na Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023 koje će se održati na Zagrebačkom velesajmu.

Čestitamo!

8. 3. 2023. - MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U DISCIPLINI FRIZERSTVO

Učenica 3. b razreda Dora Herceg, uz mentorstvo stručne nastavnice Ivane Jandras, osvojila je 1. mjesto na Međužupanijskom natjecanju učenika strukovnih zanimanja WorldSkills Croatia 2023 u disciplini Frizerstvo u Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu i time se izravno plasirala na Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2023. Zadatak je bio Ženska frizura i bojanje duge kose prema zadanoj fotografiji (model lutke), a vrijeme izrade 3 sata.

Znakovito je da je natjecanje održano na Međunarodni dan žena, 8. ožujka.

Čestitamo Dori i njezinoj mentorici!

3. 3. 2023. – UČENICI SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE JOŠ JEDNOM POKAZALI SOLIDARNOST NA DJELU

Učenice i učenici škole u tijeku mjeseca prosinca 2022. godine odazvali su se na poziv Hrvatskog Caritasa u akciju „Za tisuću radosti“ i prikupili ukupno 1.579,00 kuna odnosno 209,04 €.

Tijekom 12 mjeseca kupovali su DOBRe kartICE - dobrice i na taj način pokazali dobre nakane, dobre geste i u konačnici dobra djela. Kupljene „dobrice“ su nas podsjetile i potaknule da, raspolažući svojim dobrima za svoje potrebe, ne zaboravimo na one koji žive u našim blizinama u siromaštvu. Prikupljena sredstva uplaćena su na račun Hrvatskog Caritasa.

Zahvaljujemo svim učenicama, učenicima i zaposlenicima na sudjelovanju u humanitarnoj akciji „Za tisuću radosti“!

1. 3. 2023. – „KRITIČKI PRIJATELJI“ U NAŠOJ ŠKOLI

U sklopu provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti zadatak je svake škole sudionice projekta osluškivati, pratiti trendove, nalaziti najbolje module za poboljšanje rada. Timovi za kvalitetu u školama obilaze i  druge škole u svrhu savjetovanja, analize rada i stručnog savjetovanja na pojedinim područjima rada. Stoga je 1. 3. veljače našu školu posjetila stručna skupina „kritičkih prijatelja“ iz Srednje škole Dugo Selo i koordinator za samovrednovanje u RCK projektu Dražen Maksimović. Moderatorica susreta bila je pedagoginja Anita Šimić.

Nakon predstavljanja svih sudionika, među kojima je bio i predsjednik Vijeća učenika Borna Ložnjak (3. f), gospodin Dražen Maksimović ponovio je osnovne razloge uvođenja i provođenja sustava kvalitete u školama. Ravnatelj Davor Škiljan govorio je o osnovnim činjenicama o školi, razvoju škole kroz povijest, značenju i načinu izrade Godišnjeg plana i programa i Školskog kurikuluma te o podacima vezanim uz promociju škole, opremljenost i izvođenje nastave. Posebno je istaknuo značaj edukacije nastavnika i izvanškolske i izvannastavne aktivnosti. Kolega Ivan Vlainić osvrnuo se na izradu i provedbu kurikuluma predmeta Pametne kuće, a kolega Zlatko Damijanić na digitalizaciju škole, napredovanje nastavnika u struci te na promociju škole u digitalnim oblicima. Kolega Matija Koščica istaknuo je važnost rješenja za pohranu i organizaciju podataka na serveru škole, a pedagoginja i voditeljica obrazovanja odraslih, koje djeluje u sklopu naše ustanove, Anita Šimić govorila je o programima obrazovanja i realizaciji nastavnog procesa. Knjižničarka Irena Šepl upoznala je nazočne s radom knjižnice kao središta kulturne i javne aktivnosti škole. Učenik Borna Ložnjak zainteresirao je „kritičke prijatelje“ predstavljanjem načina rada Vijeća učenika.  

Povjerenstvo je zatim obišlo nekoliko školskih radionica i praktikuma. U automehaničarskoj radionici i radionici praktične nastave kolege Dario Mučnjak i Tomislav Japunčić upoznali su posjetitelje s procesom praktične nastave, načinima praćenja učenika, ispunjavanjem dokumentacije, natjecanjima učenika trogodišnjih zanimanja i općenito s opremom potrebnom za izvođenje praktične nastave u strojarskim zanimanjima. 

Kolegica Kristina Grlić je u kozmetičkom praktikumu govorila o oblicima provođenja učenja kroz iskustvo i načinima provođenja praktične nastave u školi i kod poslodavca osvrnuvši se na prednosti i probleme praktične nastave i suradnje s poslodavcima. 

Pedagoginja Anita Šimić opisala je rad Službe za podršku učenicima s teškoćama i načine podrške kako učenicima s posebnim potrebama tako i nastavnicima involviranima u ovaj posebno zahtjevan i poseban način rada. 

Kolege Marijan Hetler i Davor Galunić, voditelji stručnih aktiva elektrotehnike i strojarstva kratko su prezentirali rad ovih važnih vijeća u našoj školi. 

Voditeljica smjene i ispitna koordinatorica Ivka Maganjić u svom je izlaganju opisala način provođenja ispita državne mature koje naša škola provodi za gotovo sve učenike četverogodišnjih zanimanja. 

Na kraju susreta izmijenjena su iskustva i primjeri dobre prakse timova iz obje škole, a naši su „kritički prijatelji“ iz Dugog Sela, uz neke prijedloge, vrlo pozitivno ocijenili rad Srednje strukovne škole u Samoboru. 

Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

1. 3. 2023. - ŽUPANIJSKA SMOTRA LIDRANO

Na Županijskoj smotri LiDraNo, čiji je ovogodišnji domaćin bila susjedna nam Gimnazija Antuna Gustava Matoša, učenik 4. f razreda Emil Avdić uz mentorstvo Ivana Prusine sudjelovao je u tri kategorije: dramsko-scenskom stvaralaštvu s kazivanjem pjesme Modra rijeka Maka Dizdara, zatim u literarnom stvaralaštvu s radom „Sloboda nije krilatica s reklamnog panoa…“* te u kategoriji novinarsko stvaralaštvo s radom Instalacija s manikurom.

Novinarski rad: Instalacije s manikurom
Literarni rad: "Sloboda nije krilatica s reklamnog panoa..." 

28. 2. 2023. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ ENGLESKOG JEZIKA

Četvero učenika Srednje strukovne škole 28. veljače sudjelovalo je na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika u OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, malom mjestu na drugom kraju Zagrebačke županije.

Dobro raspoloženi i visoko motivirani učenici drugih i četvrtih razreda su u velikoj konkurenciji ostvarili odlične rezultate. Maturanti Filip Urbanc (4. f) i  Marin Zorić (4. g) osvojili su 7. i 9. mjesto u kategoriji četvrtih razreda, a naš „drugaš“ - mehatroničar Fran Gorički osvojio je 7. mjesto. 

Najbolji uspjeh - treće mjesto ostvarila je svestrana tehničarka za računalstvo Lucia Kelava iz 2. g razreda.

Čestitamo!

24. 2. 2023. - EDUKACIJE U SKLOPU RCK INDUSTRIJA 4.0

U sklopu provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti nastavlja se edukacija nastavnika Srednje strukovne škole. Tijekom zimskog odmora učenika više od dvadesetero nastavnika sudjelovalo je u Edukaciji za primjenu interaktivnih metoda. Edukacija je održana u šest dana, a provedena je u dva dijela - prva grupa je prve dane edukacije imala u mjesecu siječnju, a preostala tri u veljači, kada je treća grupa nastavnika sudjelovala na svojim šestodnevnim radionicama. 

Stručnjak u području obrazovnih politika dr. sc. Tihomir Žiljak objasnio je kako ukomponirati digitalne i zelene vještine u planiranje nastave.

Profesorica Snježana Zbukvić-Ožbolt pokazala je načine kreiranja projektne i problemske nastave u svim fazama obrazovnog ciklusa, od početne analize potreba preko izvedbe pa sve do evaluacije.  

Profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Višnja Rajić objasnila je sve pojmove vezane za vrednovanje i  kako ih provoditi u praksi.

Savjetnica u NCVVO-u Ira Tretinjak objasnila je metode za izradu različitih tipova zadataka u evaluaciji učenika koji trebaju biti ne samo kvalitetni nego i prilagođeni učenicima. 

Važnost dobre komunikacije  kroz primjere dobre i loše prakse bila je tema radionice doc. dr. sc. Marijane Togonal, bivše dugogodišnje djelatnice Srednje strukovne škole u Samoboru. U drugoj grupi nastavnika ovu je radionicu vodila psihologinja Anja Wertag.

Dr. sc. Ema Petričević govorila je o važnosti intrinzične i ekstrinzične motivacije i kako je potaknuti kod učenika, ali i kod samih nastavnika.

Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

17. 2. 2023. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ INFORMATIKE

Županijsko natjecanje iz informatike održano je u Velikoj Gorici 17. 2. u dvije kategorije Osnove elektrotehnike i Algoritmi i programiranje. Natjecali su se Sven Bečki iz 1. g, Marko Dolenac iz 2. g, Erik Braun, Gabrijel Dumbović i Luka Galunić iz 3. g,  Lovro Bilanović,  Luka Grgečić  i Marin Zorić iz 4. g razreda uz mentorstvo Zlatka Damijanića i Natko Car iz 1. g uz mentorstvo Matije Koščice.

Marin Zorić je osvojio 1. mjesto u kategoriji Algoritmi i programiranje.


Čestitamo! 

17. 2. 2023. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ STOLNOG TENISA

Na Županijskom natjecanju u stolnom tenisu održanom u Velikoj Gorici 17. 2. naša četveročlana ekipa osvojila je prvo mjesto. Trenerica je bila Diana Trčak Regović, prof., a zlatom su se okitili Franko Majcen iz 1. a, Luka Kučko iz 2. g, Borna Ložnjak i Lovro Škalac iz 3. f. razreda.


Čestitamo! 

16. 2. 2023. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ ODBOJKE

U srijedu 15. veljače naša škola bila je domaćin Županijskog natjecanja u odbojci. Sudjelovalo je 8 školskih ekipa iz gradova Zagrebačke županije.

Pobijedila je ekipa Vrbovca, čime se plasirala na Državno natjecanje. Naša ekipa osvojila je visoko drugo mjesto. Igrali su: Dorian Gorički (2. f), Fran Martinko (2. f), Deni Čerkez  (3. g), Karlo Štefanić (3. g), Kristijan Crnić (4. f), Patrick Mustač (4. f), Ljubić Ivan (3. e), Škreb Marko (3. e) i Luka Barišić-Jaman (3. f).


Čestitamo! 

23. 12. 2022. -   POSLJEDNJI NASTAVNI DAN U ŠKOLI U 2022. GODINI

U petak, 23. prosinca 2022. godine u Srednjoj strukovnoj školi s početkom u 10.00 sati bit će održana božićna priredba.

Program :
1. Himna Republike Hrvatske
2. Božićna  čestitka  Ravnatelja škole
3. Tehničari - maturanti Rock&Roll vol. I.
4. Nirnberška srebrna strunjača - prezentacija
5. Akrobatski Rock&Roll
6. Tehničari maturanti Rock&Roll vol. II.
7. Odjava  

Mjesto radnje: Neonska dvorana 

Poslije božićne priredbe učenice i učenici odlaze u učionice s razrednicima na Sat razrednika, na kojem će biti podijeljena izvješća o uspjehu na kraju prvog polugodišta.

Drugo polugodište počinje u ponedjeljak, 9. siječnja 2023. godine PLAVIM TURNUSOM. 

ravnatelj Davor Škiljan, prof.

15. 12. 2022. - STRUČNA KONFERENCIJA NA TEMU 'OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE- TEMELJ INDUSTRIJE 4.0' 

U sklopu provedbe projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0“, u Srednjoj strukovnoj školi Samobor 15. prosinca 2022. godine održana je  stručna konferencija 'Obnovljivi izvori energije – temelj industrije 4.0', na kojoj  su sudjelovali poduzetnici, stručnjaci i znanstvenici, ali i učenici koji će se educirati u budućem Centru izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije čija se gradnja zahuktava u neposrednoj blizini škole.

Glavni koordinator projekta Krunoslav Pilko istaknuo je kako izgrađujemo tri centra izvrsnosti u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu u sklopu velikog jedinstvenog centra kompetentnosti, a da je svaki od njih centar izvrsnosti za svoje područje. Tako je Velika Gorica centar za CAD/CAM tehnologije, Dugo Selo je za robotiku, a ovaj centar u Samoboru je za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije. Upriličen je susret znanosti, gospodarstva, ravnatelja, stručnjaka iz strukovnih škola područja obnovljivih izvora energije radi razmjene iskustva u području primjene raznih tehnologija proizvodnje obnovljivih izvora energije koje će imati priliku upoznati i učenici tijekom nastavnog procesa. Pored profesora znanstvenika, udio u prezentacijama, rekao je, imat će i  tri gospodarstvenika koja će odgovoriti na pitanje jesu li naši učenici po znanjima koja steknu tijekom obrazovanja sposobna za rad, jesmo li mi koji radimo u školama na pravom putu i kako zajednički i u sinergiji sve to skupa posložiti da učenici kada izađi iz škola što više odgovaraju zahtjevima struke.

Zatim se obratio ravnatelj Srednje strukovne škole, Davor Škiljan koji je u svom kratkom izlaganju iznio činjenice da je priča počela 2018. godine, a sada 2022. godine, u Srednjoj strukovnoj školi regionalni centar kompetentnosti dinamikom i tempom se odvija savršeno, u projekt se ulaže oko 113 milijuna kuna, dok će u Samoboru biti uloženo otprilike 26 milijuna kuna. Cijeli objekt bit će gotov u travnju 2023. godine, a u prosincu 2023. godine bi cijeli Regionalni centar kompetencija sa ovim centrom u Samoboru trebao doći i u redovno školstvo. Nakon toga, hoćemo li biti kompetentni, regionalni i izvrsni, to ovisi samo o našoj školi.

Ravnatelj je dodatno naglasio da svi gradovi Zagrebačke županije imaju 9 srednjih škola i svi će biti dionici ovog procesa, tako će sva djeca od Ivanića i Dugog Sela do Velike Gorice dolaziti ovdje učiti o obnovljivim izvorima energije, senzorici i automatici, kao što će i naša djeca odlaziti na robotiku u Dugo Selo i CAD/CAM u Veliku Goricu, što čini ovaj projekt jedinstvenim na našem području. Osim na zgradu i koja je svima vidljiva, u školama se radi i na modernizaciji 8 kurikuluma, i na mnogim mikrokvalifikacijama koje bi trebale kasnije obrazovati i obrtnike u potrebnim područjima. Oprema će simulirati i realne uvjete, automatizacija će biti organizirana kao u velikim tvornicama, unutra će biti senzori i roboti, učenici će raditi kao da su u pravoj tvornici. Suština cijele priče je da se djeca kada izađu iz škole ne suoče u realnom sektoru s nečim što im je potpuno nepoznato, nego da imamo realnu situaciju kao kod budućih poslodavaca.

Što se tiče obrtnika, istaknuo je da je Srednja je strukovna škola orijentirana na Samobor i Svetu Nedjelju, nešto i Zagreb, da je povezanost s našim obrtnicima  izrazito snažna, oni dolaze ovdje, doniraju, dolaze u školu, raspituju se o djeci, traže djecu, imaju oslonac u našim nastavnicima mentorima i pratiteljima stručne prakse, što je danas iznimno važno.

Obratio se i ravnatelj Srednje škole Velika Gorica Miroslav Antolčić, koja je nositelj projekta. Ravnatelj je istaknuo da je misao vodilja cijelog projekta digitalno, zeleno, obnovljivo i da se zapravo otvaraju teme koje nas očekuju i koje će biti sve aktualnije u stvarnom životu svih nas u skoroj budućnosti, a s druge strane pripremamo se za područja u obrazovanju koja trebamo radi naših učenika. Sve je to s ciljem da ostvarimo poveznicu između učenika, poslodavaca i osiguravanja mogućnosti kvalitetnog i modernog obrazovanja. Poslodavci takve učenike žele objeručke prihvatiti jer znaju kolika njihova vrijednost. Istaknuo je kolika je vrijednost dobre osmišljenosti projekta, razgranatog na tri škole koje će u budućnosti ostvarivati velik iskorak prema naprijed.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije, Damir Fašaić, ukratko je pojasnio da je ovaj projekt jedan od najvrjednijih projekata, kako financijski jer od ukupne vrijednosti projekta, 113 milijuna kuna, 35 milijuna kuna daje Zagrebačka županija, ali njegova prava vrijednost je u tome što će se dogoditi nakon što se izgrade sva tri centra, očekujemo da ćemo proizvoditi najkvalitetniju radnu snagu, mlade ljude koji će biti pokretači gospodarstva i Zagrebačke županije, a i šire. Nabavljaju se također i najbolja izdanja nove tehnološke opreme, ali ulaže se i u učitelje koji će prenositi svoje znanje i na taj način  svi smo uvjerenja da će centar uspješno krenuti sa radom, stvarati stručne mlade ljude. Tako će i poduzetnici imati svoju korist i biti konkurentniji i napredniji na svojim tržištima u županiji, a i šire.

Gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot istaknula je da je ovo veliki projekt za sve Samoborce, da je izrazito sretna što se jedan dio projekta provodi u Srednjoj strukovnoj školi na koju su svu Samoboru izrazito ponosni jer velik dio poduzetnika zapošljava upravo mlade ljude obrazovane u našoj ustanovi.

Ravnatelj agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gospodin Mile Živčić, u svom je obraćanju najprije uputio čestitke ravnatelju i cijelom timu za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti ističući kako je trebalo znanja, hrabrosti i odvažnosti napisati ovakav projekt, pokrenuti ga i učinkovito nastaviti u tom tempu. Istaknuo je i veliku ulogu osnivača, Zagrebačke županije koja također podnosi veliki financijski teret samog projekta. Posebno se osvrnuo i na temelje svake obrazovne ustanove, a to nisu zgrade i oprema, već na sadržaje i nastavnike koji će svakako, obzirom na tradiciju i uspjehe triju škola, biti temelj ovog centra.

Na konferenciji se među ostalim govorilo i o energetskoj tranziciji, pohrani i pametnim rješenjima, deplinifikaciji, centraliziranim toplinskim sustavima te o tome kakve stručnjake trebamo. Održana je i panel rasprava na temu 'Obnovljivi izvori energije u strukovnom obrazovanju: Jesmo li na dobrome putu?'

2. 12. 2022. - PROMOCIJA BUDUĆEG CENTRA IZVRSNOSTI ZA SENZORIKU, AUTOMATIKU I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE U SKLOPU RCK INDUSTRIJA 4.0

U sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CROAGRO na Zagrebačkom velesajmu održana je i prezentacija Regionalnih centara izvrsnosti. Tako je promocija Regionalnog centra izvrsnosti za elektrotehniku bila u režiji Tehničke škole Ruđera Boškovića, a nastavnici i učenici Srednje škole Dugo Selo, Srednje strukovne škole Velika gorica i Srednje strukovne škole iz Samobora predstavili su projekt Industrija 4.0.

Našu školu predstavili su učenici 4.G razreda Fran Lovričić, Martin Dumić, Tin Marković, Luka Sitta, Matej Potisk i Sven Obranić s nastavnicima Vladimirom Majdandžić i Zlatkom Damijanićem. Samoborska  strukovna škola u budućnosti će biti centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, pa su učenici na sajmu predstavili niz interaktivnih pomagala: LED kocku, robota koji senzornim osjetima odabire rutu kretanja i način djelovanja te programiranog robota koji uz ples demonstrira umješnost i sklad pokreta svojih 8 „nožica“ uz svjetleće efekte.

Osim srednjih škola Zagrebačke županije, svoje ideje i radove istaknuli su i stručnjaci i poduzetnici u području strojarstava i elektrotehnike te obrazovanja. Učenicima je osobito dojmljivo bilo predstavljanje Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

25. 11. 2022. - SVJETSKA ROBOTIČKA OLIMPIJADA (WRO 2022)

Učenici 3. G razreda robotičari Erik Braun, Luka Galunić i Gabrijel Dumbović, u pratnji nastavnika Davora Galunića (u pripremi sudjelovao njihov mentor Ivan Vlainić), otputovali su 16. studenoga na Svjetsku robotičku olimpijadu (WRO) koja se ove godine održavala od 17. do 19. studenoga u njemačkom gradu Dortmundu.

Naši mladići osvojili su 47. mjesto u jakoj konkurenciji od 80 ekipa. Prvo mjesto osvojila je ekipa Tajlanda, drugo Kazahstana, a treće Rumunjske.    


Čestitamo! 

25. 11. 2022. - STRUČNI POSJET NASTAVNIKA IZ BELGIJE, RUMUNJSKE I SJEVERNE MAKEDONIJE

Obrtnička komora Zagreb organizirala je stručni posjet nastavnika srodnih obrazovnih područja iz nekoliko europskih zemalja Srednjoj strukovnoj školi. Nastavnici iz Belgije, Rumunjske i Sjeverne Makedonije prisustvovali su ravnateljevoj prezentaciji škole. Organiziran je obilazak u kojem je naglasak stavljen na kabinete praktične nastave, a posebno na praktikum Pametne kuće. Strane kolegice i kolege najviše je zainteresirao naš sustav Jedinstvenog modela obrazovanja, odnosno realizacija praktične nastave. Ravnatelj Davor Škiljan govorio je o načinu i organizaciji rada škole, a kolega Ivan Vlainić posebno se osvrnuo na rad i uspjehe učenika Inovacijske skupine na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Delegacija je bila ugodno iznenađena realiziranjem nastavnog procesa u našim praktikumima. 

25. 11. 2022. - USPJEŠNA SURADNJA ŠKOLE  I POSLODAVCA

Radi povezivanja privrede i školstva tvrtka Pro-Klima d.o.o. inicirala je posjet kako bi zainteresirala učenike za dolazak na praksu ili kasnije u radni odnos.

Na početku posjeta 2. D i 2. E razreda razgovarali smo s predsjednikom uprave koji je opisao dosadašnja postignuća tvrtke te smjer kojim će tvrtka krenuti u budućnosti. Nakon uvodne riječi obilazak su preuzeli voditelji strojarskog i elektrotehničkog odjela koji su opisali sastavne dijelove i način rada velikih klimatizacijskih sustava iz strojarskog i elektroničkog aspekta. Na kraju su voditelji proizvodnje po grupama učenicima pokazali dijelove proizvodnje - strojnu obradu, plastifikaciju, montažu, sklapanje ormara i testni odjel. Svoje dojmove prenijeli su nam učenici 2. razreda zanimanja elektromehaničar.

„Najviše mi se svidjela osobnost zaposlenika koji su nam svojom ljubaznošću i razgovorljivošću uljepšali boravak u Pro-Klimi. Najprije su nas ugodno iznenadili došavši po nas svojim automobilima da ne bismo išli pješice po kiši. Zaključio sam da su jako ozbiljna firma i da rad u njoj uopće nije za zezanciju. Za razliku od firme u koju idem na praktičnu nastavu, mogu reći da je Pro-Klima vrlo organizirana, alati su na svojem mjestu, kutije s materijalima su lijepo posložene da bi se majstori mogli snalaziti. Pažljivo sam slušao objašnjenja vezana uz testne komore, a posebno mi se svidio stroj CNC probijačica, jer je potpuno automatiziran; majstor samo utipka naredbe u računalo, a stroj obavi svoje. Fascinirala me aplikacija koju koriste za prepoznavanje spremnosti ili nespremnosti sljedećih koraka u proizvodnji. Zahvaljujem što su nas počastili hranom i pićem na kraju obilaska. Žao mi je što naš posjet nije bio dulji i što nismo vidjeli urede."

Dino Baltić, 2. E

„U Pro-Klimi mi se svidjela organiziranost; sve stvari su imale svoje mjesto, što je izrazito dobro za snalaženje, pa radnik ima više vremena za obavljanje posla. Sviđaju mi se i strojevi za savijanje i probijanje, a najviše mi se sviđa kabliranje jer bih to volio raditi u životu. Stoga bih volio da smo tu proveli više vremena.

Tvrtka Pro-Klima proizvodi svoje proizvode od sirovine do gotovog proizvoda i svaki radnik ima mjesto u tom krugu; od probijanja lima, savijanja, plastificiranja itd. Jedina zamjerka posjetu je povremeno iznošenje velike količine podataka koje je teško razumjeti.“

Aladin Dukić, 2. E

24. 11. 2022. - PREDAVANJE NA TEMU WORLD SKILLS CROATIA 2022

Dana 24. studenoga 2022. u našoj školi bilo je organizirano predavanje za učenike i strukovne nastavnike o natjecanju učenika strukovnih zanimanja World Skills Croatia 2022. Predavačica je bila gđa Đ. Stanešić, prof. i sama strukovni nastavnik u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi, ali sada u ulozi edukatora World Skills natjecanja. Predavanja su bila odvojena, tako da su nastavnici informirani kako funkcionira sustav prijava i natjecanja. Saznali smo i termine školskih, izlučnih (međužupanijskih) natjecanja kao i državnog natjecanja. Nastavnici su postavljali pitanja, a dobiveni odgovori motivirali su ih da potiču učenike da se prijavljuju na natjecanja. Natječe se samo učenik,  ali u pozadini je velika uloga mentora, koji cijelu godinu pojačano radi s učenikom, potiče ga, ohrabruje kako bi pokazao svoje vještine i znanja koja je stekao tijekom školovanja. Učenici se natječu u više od 40 strukovnih disciplina koja obuhvaćaju atraktivan spektar, od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kozmetičarstvo, sve do administracije IT sustava ili interdisciplinarne discipline poput robotike.  Natjecanje se održava na Zagrebačkom velesajmu u 6 paviljona i traje 3 dana. Javno je dostupno, što znači da natjecanje mogu gledati i posjetioci, a prošle godine zabilježeno je čak 6000 posjetioca. Strukovna natjecanja sastoje se od nacionalne, europske i svjetske razine. Svaka disciplina na natjecanju ima mogućnost pod nazivom „isprobaj disciplinu“, što znači da su u mogućnosti isprobati svaku od vještina uz pomoć učenika na tim disciplinama. Natjecanju mogu pristupiti učenici od prvog do četvrtog razreda. Odslušala sam predavanje, kao i dvadeset učenika iz moje škole, različitih struka. Moram priznati da me samo predavanje jako zainteresiralo, motiviralo i potaknulo da se iduće godine i sama prijavim na to natjecanje u kategoriji kozmetičara. Zanimljivo je gledati koliko se izazova postavlja učenicima na natjecanju i kako oni to uspješno odrađuju. Samo predavanje ukazuje koliko je zapravo teško izaći pred tolike ljude i ostati na natjecanju, za što se treba i psihički pripremiti. Zbog svoje zanimljivosti i važnosti, predavanje i natjecanje uspjelo nas je (vidjela sam to i na licima drugih učenika), potaknuti da se već i sljedeće godine svakako prijavimo i pokažemo što znamo. Tako ćemo promovirati ne samo svoje znanje i svoju struku, već i svoju školu, najbolju školu - Srednju strukovnu školu u Samoboru. 

izvijestile: pedagoginja Anita Šimić, prof.
i učenica Vinka Šogorić, 1.b

22. 11. 2022. - POSJET HRVATSKOM SABORU, SVJETSKOJ IZLOŽBI ROBOTA U KLOVIĆEVIM DVORIMA I MUZEJU ILUZIJA 4. F I 4. G

Najvažniju političku ustanovu u Hrvatskoj, Hrvatski sabor, posjetili smo u srijedu 16. studenoga 2022. godine. Terensku nastavu organizirala je profesorica Politike i gospodarstva Ivka Maganjić, a započela je nakon trećeg sata kada smo krenuli autobusom prema Zagrebu, točnije prema Palmotićevoj ulici gdje nas je autobus ostavio. U pratnji su nam bili još i razrednik Zlatko Damijanić i knjižničarka Irena Šepl.  Od Palmotićeve ulice trebalo nam je 20 minuta pješice do zgrade Hrvatskog sabora. Nakon ulaska u zgradu Sabora, uslijedila je provjera naših stvari rendgenom te susret s našim vodičem. Krenuli smo u obilazak zgrade Sabora. Najprije smo posjetili prostoriju za davanje izjava novinarima, gdje nas je dočekala grupa novinara spremna za javljanje uživo. Neki od nas iskoristili su priliku za trenutak slave i okušali se u davanju izjava "uživo". Nakon toga smo vidjeli biste Ante Starčevića, Stjepana Radića, Josipa Jurja Strossmayera, Janka Draškovića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Zatim smo razgledali dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalaze slike svih dosadašnjih predsjednika Sabora te slika koja prikazuje donošenje prvog Ustava Republike Hrvatske. Možda i najbolji dio cjelokupnog izleta bio je onaj kada smo na galeriji imali desetominutnu mogućnost prisustvovanja sjednici Sabora uživo. Za kraj našeg posjeta Saboru razgledali smo bivšu zgradu Županijskog doma, gdje je prvotno bilo zamišljeno da se sastanemo s nekima od saborskih zastupnika te da im postavimo nekoliko pitanja o temama koje nas zanimaju. Nažalost, nitko od zastupnika nije se pojavio. 

Zatim je uslijedilo kraće slobodno vrijeme do Svjetske izložbe robota u Klovićevim dvorima, koju su posjetili učenici 4. G razreda. Izložba je bila  vrlo zanimljiva, jer smo imali priliku vidjeti robote od početka njihovog razvoja, pa sve do danas te neke vrlo poznate robote iz raznih filmova, videoigara, itd. Također, imali smo priliku upravljati nekima od njih pomoću tableta. Učenici 4. F posjetili su Muzej iluzija. Naša terenska nastava završila je u 15 sati kada smo krenuli prema Samoboru. 

Gabrijel Vlašiček, 4. G

5. 11. 2022. - EDUKACIJE IZVAN NASTAVNOG PROCESA

Iznimno je važno da učenici, nakon završene srednje škole budu u potpunosti spremni za tržište rada. Tako osim odgojne i obrazovne komponente unutar samog nastavnog procesa, važno je učenike uputiti u  nove trendove, znanja i vještine kako bi u potpunosti bili spremni za sve aspekte standarda struke. Srednja strukovna škola u Samoboru uspješno povezuje praktičnu nastavu u školi, potencijalne poslodavce (obrtnike) na području grada i zastupnike proizvoda koji edukacijama učenike pripremaju za rad s pojedinim preparatima. Edukacija koja je održana u prostorijama Udruženja obrtnika Samobor bila je u teoretskom, a zatim i u praktičnom obliku.

Učenica trećeg razreda Stella Benić prenosi nam svoje dojmove s edukacije:

„U subotu, 5. studenoga 2022 godine, 3.b razred, smjer kozmetičara u pratnji sa stručnom učiteljicom Kristinom Grlić uputili su se u prostorije Udruženja obrtnika u Samoboru gdje se održala edukacija u suradnji s tvrtkom Agoram d.o.o., zastupnikom profesionalne kozmetike Bioline Jato. Na edukaciji je bila predstavljena linija Primaluce Exfo&White s AHA i PHA kiselinama, a predstavljale su je stručne predavačice Snježana Grabušić i Marina Mandić. Na samoj edukaciji prvo smo slušali nešto teorije o samim kiselinama, djelovanju kiselina te  Bioline Jato kozmetici.

Nakon uvodnog dijela teorije pristupili smo i praktičnom dijelu edukacije te su nam stručni predavači prezentirali rad s kiselinama. Praktični dio  bio je veoma cjelovito objašnjen i detaljno prikazan. Oduševile su nas i neke tehnike masaže koje su specijalni dio samo njihovih tretmana. 

Naravno, nakon toga uslijedilo je ugodno i vedro druženje kozmetičara i  učenica s mnogo osmjeha, razmjenjivanja iskustava kao i stečenog znanja koje će se dakako pamtiti, primjenjivati i prenositi na druge. 

Hvala prije svega stručnoj učiteljici Kristini Grlić koja se pobrinula da budemo na takvom lijepom druženju i veliko hvala gđi Snježani Grabušić i Marini Mandić na samom predavanju i svima koji su surađivali i bili prisutni na jednom novom i ugodnom iskustvu i lijepo provedenom vikendu. 

Hvala gospođi Dubravki Rešetar na organizaciji edukacije kao i Tamari Obradović ispred Udruženja obrtnika za predivno gostoprimstvo. "

30. 10. 2022. - ZLATO I SREBRO NA IENI 2022  U NÜRNBERGU

Sadašnji i bivši strukovnjaci-inovatori i njihovi mentori ponovo su ostvarili sjajne rezultate na Međunarodnom sajmu inovacija iENA 2022 u Nürnbergu od 27. do 30. listopada 2022. U konkurenciji više od 500 inovacija iz 26 zemalja svijeta „Pametna PLANK strunjača“ inovacija učenika Kristijana Crnića, Nikole Mirkovića i Tina Oršića iz 4.F te Erika Brauna, Luke Galunića i Gabrijela Dumbovića iz 3.G uz mentorstvo nastavnika Stjepana Razuma i Ivana Vlainića osvojila je srebrnu medalju.

Bivši učenici, sada studenti Lovro Stipanović i Josip Oroz, uz mentora Ivana Vlainića, osvojili su zlatnu medalju za inovaciju „Pametni virtualni prekidač PRO-I“. 


Čestitamo!


28. 10. 2022. - 4.G NA PREDAVANJU U GRADSKOJ KNJIŽNICI SAMOBOR

Učenici 4.G razreda u pratnji razrednika Zlatka Damijanića i knjižničarke Irene Šepl bili su u petak 28. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Samobor gdje je na Dječjem odjelu naša sugrađanka psihologinja Ivana Garašić održala zanimljivo predavanje „Misli na sebe i brini za sebe - čitaj, slušaj gledaj“. 

Uz video prezentaciju psihologinja je govorila o potrebi prepoznavanja psihičkih poteškoća kod mladih i kako pomoći. Zbog zanimanja za temu i aktivnog sudjelovanja, naši su računalci ugodno iznenadili psihologinju. 

21. 10. 2022. - KVIZ ZA "KNJIŠKE MOLJCE" 

Dragi kvizoljupci i knjigoljupci,

od 15. listopada do 15. studenoga traje Mjesec hrvatske knjige, a ovogodišnji moto je Misli na sebe - čitaj! 

Gradska knjižnica Samobor osmislila je zabavan online kviz. Provjerite svoje znanje i osvojite vrijednu nagradu!

Poveznica na link: http://www.gks.hr/kviz/

20. 10. 2022. - ZABAVNI KVIZ O MATURALCU

Nakon maturalnog putovanja u Crnu Goru u rujnu, učenici 4.F i 4.G rješavali su početkom listopada zabavno-poučni Kahoot! kviz o maturalcu.

Učenici 4.F pokazali su više znanja, a najbolji su bili Emil Avdić, Jakov Ožbolt, Patrick Mustač  i Marko MIholić, dok su u u 4.G pobjednici Gabrijel Vlašiček, Fran Radoš i Fran Lovričić. 


Čestitamo!

17. 10. 2022. - VIKEND HAKIRANJE

Online timsko natjecanje Hacknite 3.0 u organizaciji CARNET-a povodom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti (održano od 20:00 sati 14. listopada do 20:00 sati 16. listopada 2022.) - ekipa naših etičkih hackera: Dominik Cvenarski  iz 2.G, Erik Braun, Gabrijel Dumbović i Luka Galunić iz 3.G te Marin Zorić iz 4.G uz mentorstvo nastavnika Zlatka Damijanića mag. inf. et math. osvojila je odlično 5. mjesto u konkurenciji 51 ekipe iz cijele države.

Čestitke našim hakerima!

17. 10. 2022. - ZLATNA MEDALJA NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI INOVACIJA ARCA

Na 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022 održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 13. do 16. listopada 2022.  naši inovatori Nikola Mirković, Kristijan Crnić i Tin Oršić iz 4.F i Erik Braun, Gabrijel Dumbović i Luka Galunić iz 3.G, uz mentorstvo nastavnika Stjepana Razuma i Ivana Vlainića, osvojili su Zlatnu medalju za rad Pametna strunjača.

Bravo inovatori!

14. 10. 2022. - U NAŠIM KABINETIMA

Naši učenici često izvode različite vrste pokusa na praktičnoj nastavi pojedinih predmeta. U prilozima možete zaviriti u nastavni proces predmeta Osnove elektrotehnike, uz detaljni opis našeg Svena:

"Učenici 1.G razreda su 10. listopada 2022. s nastavnikom Slakoperom imali vrlo zanimljiv sat Osnova elektrotehnike. Naime, kako bi nam pokazao opasnost visokog napona, nastavnik Slakoper je na šaljiv način objasnio ozbiljnu temu - proveo je visoki napon kroz električne žice i grafitne mine. Vodiči su se zagrijavali i počeli isijavati veliku količinu topline i svjetlosti. Pokušali smo više mina spajati na različite načine kako bismo usporedili rezultate i pritom snimili nekoliko video zapisa sa sigurne udaljenosti. Tako smo otkrili učinke voltaže na svakodnevne predmete i dokazali da ne mora svaki sat biti dosadan."

Sven Bečki, 1. g

5. 10. 2022. - NAGRADE NAJBOLJIMA!

Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Toga se dana, već tradicionalno, održava i svečana dodjela nagrada najuspješnijim prosvjetnim djelatnicima. 

Izuzetno smo ponosni što je jedan od najuspješnijih nastavnika u školskoj godini 2021./2022. upravo iz naših redova. Radi se o nastavniku koji svake godine povećava broj priznanja i nagrada vezanih uz rad mladih inovatora, kao njihov mentor. Ivan Vlainić cijelim svojim bićem promovira strukovna zanimanja i inovatorstvo kao način življenja. 

Čestitamo kolegi Vlainiću i želimo mu  puno uspjeha u daljnjem profesionalnom razvoju!

26. 9. 2022. - EUROPSKI DAN JEZIKA

A koliko jezika ti govoriš?

Učenice i učenici 2.b, 2.c i 2.e razreda sudjelovali su 26. rujna 2022. godine u obilježavanju Europskog dana jezika. 

U sklopu nastave engleskog i njemačkog jezika surađivali su u izradi plakata o višejezičnosti u Europi, a profesorica engleskog jezika Marijana Matić i profesorica njemačkog jezika Klementina Šančić Bradač osmislile su  program sa kvizovima i online igrama kroz  koje su učenici osvijestili važnost učenja više stranih jezika i većeg međukulturnog razumijevanja. 

Vodeći se latinskom izrekom 'Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš' učenici postavljaju pitanje sebi i svima u školi: 'A koliko jezika ti govoriš?'

Ne zaboravite - učeći strane jezike ne dobivamo samo ekonomsku korist na tržištu rada, nego postajemo tolerantniji,  otvaramo se prema drugima, njihovim kulturama i stavovima.


20. 9. 2022. - MATURALNO PUTOVANJE 4.F I 4.G RAZREDA U CRNU GORU OD 11. DO 15. 9. 2022.

Nakon što smo istražili mnogo lokacija na internetu (od Malte do Amsterdama), za destinaciju svog maturalca odabrali smo Crnu Goru. Ta destinacija nam se svidjela zbog atraktivnosti obale, poznatog noćnog života, lakog sporazumijevanja s mještanima, ali i zbog relativno niske cijene kompletnog izleta (s obzirom na uključeni sadržaj).  Do tog dogovora smo došli zajedno s učenicima G razreda. Proveli smo pet zanimljivih dana u Budvi obilazeći i mnoga druga crnogorska mjesta. 

Naš put počeo je u ranim nedjeljnim satima, kada smo se zaputili prema Dubrovniku.  Putem do tog dragulja hrvatske obale, po prvi puta prešli smo novoizgrađeni Pelješki most, gdje smo, naravno, iskoristili priliku za fotografiranje. U Dubrovniku je organiziran obilazak grada s vodičkom, a nakon toga imali smo slobodno vrijeme. Na odredište, hotel Villa Monte Rio stigli smo točno u vrijeme večere nakon koje smo, u pratnji i dogovoru s profesorima, izašli u noćni klub. Tako je, za mnoge od nas, prvi dan završio tulumarenjem do ranih jutarnjih sati.

Drugog jutra krenuli smo u posjet Cetinju, nekadašnjoj crnogorskoj prijestolnici. U Cetinju nas je dočekao vodič koji je na zanimljiv i duhovit način prezentirao grad i život ljudi u Crnoj Gori. Slobodno vrijeme nakon razgleda mnogi od nas iskoristili su za ručak u lokalnim gostionicama. Tako smo, punog želuca, krenuli prema Lovćenu, točnije mauzoleju crnogorskog vladike Petra II. Petrovića – Njegoša na Jezerskom vrhu. Na Lovćenu nas je čekao uspon od čak 461 stepenice kako bi došli do vječnog Njegoševog počivališta. Upravo taj napor izmorio je kako učenike tako i profesore te je bilo vrijeme za povratak u hotel. Na putu smo se zaustavili u Njegoševom rodnom selu Njeguši u kojem smo slobodno vrijeme iskoristili za degustaciju tradicionalnih delicija poput pršuta, sira i rakije. Nakon večere nije bilo organiziranog odlaska u noćni klub, već je svatko iskoristio noć kako je htio (od šetnje Budvom do druženja po balkonima soba).

Treći dan u Crnoj Gori bio je avanturistički jer smo otišli na rafting na rijeci Tari. Doživljaj plovidbe po brzacima oduševio je i učenike i profesore. Dočekala nas je iskusna ekipa skipera s kompletnom opremom za svakog od nas (neoprensko odijelo, čizme, prsluk i kaciga). Zatim su nas terenskim vozilima prebacili do početka rute i rasporedili nas u raftove (čamce). Plovidba od 14 km trajala je otprilike 3 sata, a nakon toga imali smo organiziran ručak. Budući da se rijeka Tara nalazi na samoj granici Crne Gore i BiH, put do tamo bio je poprilično dug te nam je tako opet ostalo malo slobodnog vremena u samoj Budvi.

Taj manjak slobodnog vremena odlučili smo nadoknaditi četvrti dan, kada smo nakon kratkog obilaska Budve, imali kompletan slobodan dan. To vrijeme je ponovo svatko iskoristio po svojoj volji, nije bilo organiziranih odlazaka, već su učenici sami dolazili do ideja kako provesti dan. Večera je brzo došla, nakon koje su profesori ponovno organizirali izlazak u noćni klub, ali i druženje na terasi hotela.

I tako, došao je i zadnji dan našeg maturalca, no prije nego smo se zaputili prema Samoboru, posjetili smo prekrasan lučki gradić Kotor u Bokokotorskom zaljevu gdje smo imali slobodno vrijeme i obilazak. Nakon Kotora, posljednja destinacija na našem maturalcu bilo je marijansko svetište Gospe od Škrpjela koje se nalazi na umjetnom otočiću. Nakon vožnje brodom i obilaska crkve krenuli smo prema Samoboru. Na kolodvor, gdje su nas dočekali roditelji, stigli smo oko 1 sat ujutro.

Emil Avdić, 4. f

POČETAK NASTAVE U PONEDJELJAK 5. RUJNA 2022. GODINE

O  B  A  V  I  J  E  S  T


Prvi dan nastave u školskoj godini 2022./2023. počinje u ponedjeljak 5. 9. 2022. godine, PLAVIM TURNUSOM.


Prvi razredi dolaze u školu u 8:30, a bit će primljeni u školskoj dvorani  neposredno uz glavni ulaz u školu.

Drugi razredi imat će sat razrednika u 10:00 u matičnim učionicama.

Treći i četvrti počinju sa satom razrednika  u 11:00 sati u matičnim učionicama.


Svim učenicama i učenicima želim sretan i uspješan početak, odnosno nastavak školovanja u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru. Veselimo se upoznavanju i ponovnom susretu s vama. 

Dobrodošli!

Zaposlenici Srednje strukovne škole

1. 9. 2022. - PRVI DAN NASTAVE U ŠKOLSKOJ GODINI 2022./2023.

O  B  A  V  I  J  E  S  T


Prvi dan nastave u školskoj godini 2022./2023. počinje u ponedjeljak 5. 9. 2022. godine, PLAVIM TURNUSOM.


Prvi razredi dolaze u školu u 8:30, a bit će primljeni u školskoj dvorani  neposredno uz glavni ulaz u školu.

Drugi razredi imat će sat razrednika u 10:00 u matičnim učionicama.

Treći i četvrti počinju sa satom razrednika  u 11:00 sati u matičnim učionicama.


Svim učenicama i učenicima želim sretan i uspješan početak, odnosno nastavak školovanja u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru. Veselimo se upoznavanju i ponovnom susretu s vama. 

Dobrodošli!

Zaposlenici Srednje strukovne škole

7. 9. 2022. - OBAVIJEST PRIJEVOZNIKA AUTOTURIST SAMOBOR

O  B  A  V  I  J  E  S  T


Poštovani,

još jednom Vas želimo obavijestiti o prodaji subvencionirah karata srednjoškolcima.

Na temelju Odluke Vlade RH o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2022./2023., AUTOTURIST SAMOBOR d.o.o. je u dogovoru s osnivačima srednjih škola (Zagrebačka županija i Grad Zagreb) dogovorio sklapanje Ugovora o prijevozu učenika srednjih škola na autobusnim linijama na kojima prijevoz putnika obavlja AUTOTURIST SAMOBOR d.o.o. bez kooperanata.

Svi učenici koji od mjesta prebivališta do škole, uključujući i praksu, imaju više od 5 km imaju pravo na subvenciju autobusne karte prema Odluci Vlade RH, i to 75% od punog iznosa mjesečne karte.

Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja, Općina Bistra i Općina Brdovec sklopili su Ugovor sa prijevoznikom AUTOTURIST SAMOBOR d.o.o. o sufinanciranju preostalih 25%, te će učenici  koji stanuju na njihovom području svoje mjesečne karte moći preuzeti besplatno.

Učenici koji dolaze u školu u Samobor,a imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, Gradu Zaprešić, Općini Pisarovina ili Općini Klinča Sela sa prijevoznikom nisu sklopili Ugovor u sufinaciranju preostalih 25%, te će tim učenicima prilikom preuzimanja njihovih mjesečnih markica, cijena karte biti umanjena za 75% državne subvancije, ali će preostalih 25% morati platiti sami.

Učenici sa područja Grada Samobora koji od mjesta prebivališta do škole imaju manje od 5 km, Grad Samobor će, kao i do sada, subvencionirati 75% mjesečne karte, a ostalih 25% plaćaju sami prilikom preuzimanja mjesečnih markica.

Kao i do sada, ti učenici uz ovjeru škole, Zahtjev za izradu srednjoškolske iskaznice moraju ovjeriiti i u Gradu Samoboru.

S poštovanjem,
AUTOTURIST SAMOBOR d.o.o.
Dobriše Cesarića 26
10 430 SAMOBOR
Tel: 01/336-6610

1. 8. 2022. - GRAD SAMOBOR OBJAVIO: OD 1. 8. DO 5. 9. 2022. PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE UDŽBENIKA I DRUGOG OBRAZOVNOG MATERIJALA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Svi učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na području grada Samobora, a polaznici su srednjih škola na području grada Samobora ili drugih jedinica lokalne samouprave (osim učenici koji polaze srednje škole na području grada Zagreba, budući da su besplatne udžbenike dobili od Grada Zagreba) kako imaju pravo na isplatu jednokratne naknade za kupnju udžbenika i drugog obrazovnog materijala u iznosu od 1.000,00 kuna po učeniku.

Više na stranicama Grada Samobora (https://www.samobor.hr/grad/1000-kuna-za-srednjoskolce-n8119).

Potvrde o školovanju u digitalnom obliku

23.8. 2022. - EDUKACIJE U SKLOPU RCK Industrija 4.0

U sklopu provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti jedanaest djelatnika Srednje strukovne škole sudjelovalo je u Edukaciji za primjenu interaktivnih metoda. Edukacija se održala u šest dana, u dva dijela - prva četiri dana edukacije bila su početkom srpnja, a preostala dva u kolovozu nakon povratka s godišnjih odmora.

Prvu radionicu je održao dr. sc. Tihomir Žiljak,  stručnjak u području obrazovnih politika, i objasnio kako ukomponirati digitalne i zelene  vještine u planiranje nastave. Zatim je profesorica Snježana Zbukvić – Ožbolt pokazala načine kreiranja projektne i problemske nastave u svim fazama obrazovnog ciklusa, od početne analize potreba preko izvedbe pa sve do evaluacije.  Profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Višnja Raić je objasnila sve pojmove vezane za vrednovanje te kako u praksi provoditi svaki od njih. Potom je savjetnica u NCVVO-u Ira Tretinjak objasnila metode za izradu različitih tipova zadataka u evaluaciji učenika koji trebaju biti ne samo kvalitetni nego i prilagođeni učenicima.  Važnost dobre komunikacije  kroz primjere dobre i loše prakse bila je tema radionice doc. dr. Marijane Togonal, dugogodišnje bivše djelatnice Strukovne škole u Samoboru.

Dr. sc. Ema Petričević je govorila o važnosti intrinzične i ekstrinzične motivacije i kako je potaknuti kod učenika, ali i kod samih nastavnika.

Šest dana šestosatnih edukacija prošlo je brzo, u ugodnom druženju, razmjeni iskustava i prije svega osvješćivanju svega onoga što znamo, ali ponekad zaboravimo u svakodnevnim obavezama. Iako je bilo odlično, vrijeme gableca i pauze nije nam ostalo kao najbolji dio ove edukacije. Bilo je to vrijeme provedeno u interakciji i druženju s kolegama i šest zanimljivih i motiviranih predavača. 

Istovremeno, deset nastavnika stručnih predmeta sudjelovalo je u Edukaciji u području digitalnih znanosti. Edukaciju je uspješno vodio Goran Švast Voditelj Odjela za razvoj, kvalitetu i IT.

Prvi je dan održana radionica o alatima za obradu slika i fotografija u sklopu koje su obrađeni alati i servisi za besplatno preuzimanje i obradu fotografija. Tako su fotografije obrađivane u više različitih programa u ovisnosti o potrebama korisnika; Pixrl, Canva, ThingLink, Pixabay, Pexels.

Sljedeća je  tema bila Alati za obradu video materijala s pripadajućim servisima za video sadržaje. Spomenuti i obrađeni su alati VSDC, Youtube, TikTok, Dailymotion.

Nastavnici su se također bavili Google alatima u svojstvu obrazovanja, posebice MS Wordom i MS Excelom, kao i Alatima za izradu digitalnih prezentacija u sklopu kojih su obrađeni programi Powtoon, Moovly i Prezi.

Edukacija koja je slijedila bila je vezana uz Alate za izradu kvizova i provjera znanja. Tako su nastavnici u vrlo kompetitivnom okruženju stvarali vlastite kvizove u Kahootu, Socrativu i Mentimetru.

U konačnici, posljednja tema edukacija bila je Platforma za online učenje razvijena u sklopu projekta RCK Industrija 4.0. Nastavnici su upoznati s platformom, kako se prijaviti u korisničko sučelje, kako kreirati i organizirati lekcije i stranice, kako kreirati ispite i zadatke, kako u sustav umetnuti ankete, datoteke za preuzimanje i vanjske poveznice.

Predavanja su bila jasna, opsežna i zanimljiva. Radionice su bile korisne i upotrebljive u nastavi, a sustav koji će uskoro zaživjeti nedvojbeno će biti jedan od vrlo korisnih jer dokazuje  E-učenje može na ovaj način biti jednostavno, zabavno i primjenjivo.

21.7. 2022. - POČELA IZGRADNJA CENTRA  IZVRSNOSTI ZA SENZORIKU, AUTOMATIKU I OBNIVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Uz Srednju strukovnu školu Samobor počeli su radovi na izgradnji Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u sklopu EU projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0.

- Prije svega 10 dana od kako smo u Gorici polagali kamen temeljac za regionalni centar kompetencija u strukovnom obrazovanju, danas smo ovdje u Samoboru gdje su započeli radovi za centar u senzorici, automatici i obnovljivim izvorima energije. Uskoro ćemo i u Dugom Selu započeti radove čime ćemo stvoriti preduvjete za kvalitetniju i napredniju Zagrebačku županiju. Ovaj projekt regionalnog centra kompetentnosti, pored same infrastrukture ulaže sredstva prije svega u tehnologiju, ali i u obrazovanje nastavnog kadra koji će raditi u tom centru što ga čini izuzetno kompetentnim - riječi su župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića na samom otvaranju radova na samoborskom gradilištu.

Župan je istaknuo da ga izuzetno veseli kvalitetno obrazovanje kadra koje nedostaje ne samo u užem području Zagrebačke županije, već i na razini cijele države, čime će se značajno unaprijediti cjelokupno gospodarstvo. Projekt je izuzetno bitan za strukovno obrazovanje u cjelini, ali i na razvoj pojedinih škola, pri čemu se posebno osvrnuo se na uspjehe bivših učenika i inovatora Srednje strukovne škole, posebice na Matu Rimca i izrazio nadu u obrazovanje više toliko uspješnih budućih poduzetnika.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot izrazila je veliko zadovoljstvo odlukom izgradnje jednog od tri kraka centra izvrsnosti u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, obzirom da su mnogi učenici inovatori izašli iz Srednje strukovne škole, a svake je godine taj broj i veći. Ono što je još bitno, istaknula je, da je interes za strukovno obrazovanje u Samoboru sve veći, a ovaj centar će biti nadopuna, odnosno praktični dio koji će omogućiti razvoj učeničkih vještina. 

- Velik dan za Zagrebačku županiju, velik dan za Samobor - riječi su predsjednice skupštine Zagrebačke županije, Martine Glasnović.

- Ovaj projekt je rezultat dobrog rada sve tri strukovne škole, osoblja, ravnatelja, nastavnika, a sasvim je bio i prirodni slijed da zajedno s Zagrebačkom županijom, župan koji je tehničke struke i uvijek podupire i razumije probleme u strukovnom obrazovanju. Što se tiče skupštine, na posljednjem rebalansu jednoglasno je donesena odluka kojom je promijenjen ugovor kako bi se nadišli problemi koji su posljedica ovih divljanja cijena na području gradnje, energenata i opreme, čime se potvrđuje da cijela zajednica stoji uz projekt i razvoj škola – kazala je Glasnović.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan napomenuo je kako je riječ o jedinstvenom projektu.

- Što se tiče današnjeg otvaranja gradilišta na regionalnom centru kompetentnosti, Centar izvrsnosti za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije, iznimno smo sretni što smo dočekali taj dan, već četiri godine radimo na tome da bi zakopali prvu lopatu, a moram reći da imamo zašto to raditi. Mi smo, naime, imali upise, strukovna smo škola koja je u prvom roku upisala učenike u sve svoje prve razrede, štoviše, upisani su učenici u sedam razreda, a pet razreda učenika ostala smo morali odbiti. Navala je na strukovne škole, a ovaj budući prostor primat će nove učenike, razvijat ćemo i modernizirati nova zanimanja. Ovo je projekt koji je po mnogočemu jedinstven unatoč tome što je u Hrvatskoj trenutačno 25 regionalnih centara. Naime, sa sjedištem u Velikoj Gorici te centrima na dva kraka, istoku i zapadu županije u Dugom Selu i Samoboru, kompletna je županija uključena u projekt. Ne postoji učenik od Ivanić Grada do Zaprešića te od Samobora do Jastrebarskog koji neće proći ove centre. Zgrada samoborskog centra od više od 700 četvornih metara imat će tri učeće tvornice u kojima će simulirati proizvodno tehnološki procesi zbog kojih učenici više neće morati odlaziti u tvornice kako bi vidjeli funkcioniranje procesa na djelu - rekao je Škiljan.

Za kraj se Županiji na svekolikoj podršci zahvalio i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić ističući nadu u pravovremeni dovršetak radova, čiji je izvođač tvrtka „Graditelj svratišta d.o.o.“. Naime, rok završetka radova na izgradnji samoborskog centra izvrsnosti je 15. travnja 2023. godine.


19. 7. 2022. - PODJELA POTVRDA O POLOŽENOJ DRŽAVNOJ MATURI

OBAVIJEST

Podjela Potvrda o položenoj državnoj maturi bit će 

u srijedu, 20. srpnja 2022. od 10:00 do 12:00 u učeničkoj referadi

Učenici koji nisu u mogućnosti osobno preuzeti Potvrdu o položenoj DM za njih to može napraviti druga osoba, koja sa sobom mora imati svoju osobnu iskaznicu i podatke učenika (ime i prezime, datum rođenja i OIB).

Ako na nekim fakultetima upisi počinju prije 20. 7. 2022. (prije nego što učenik dobije Potvrdu o položenoj državnoj maturi), može se upisati na fakultet s upisnim brojem, a Potvrdu će dostaviti naknadno.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

6. 7. 2022. - PREDAJA MAPA PRAKTIČNE NASTAVE

OBAVIJEST

1. i 2. (A, B, D, E) razredi MAPE PRAKTIČNE NASTAVE trebaju predati svom voditelju praktične nastave ili u školske radionice u

22. 8. 2022. (ponedjeljak) i 23. 8. 2022. (utorak) od 9:00 do 12:00 sati.

U mapi trebaju biti:

Voditelji praktične nastave

29. 6. 2022. - REZULTATI ISPITA DRŽAVNE MATURE I PRIGOVORI

OBAVIJEST

Poštovani maturanti,

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja će

u ponedjeljak 11. srpnja 2022. u 12:00 

objaviti privremene rezultate državne mature u ljetnom roku šk.god.2021./2022.
Rezultati će vam biti dostupni na mrežnoj stranici www.postani-student.hr na poveznici Moji rezultati.

Prigovore na ocjenu (bodovanje pojedinog zadatka ili eseja) možete podnijeti osobno ili online 

u utorak i srijedu, 12. i 13. srpnja 2022. od 9:00 do 12:00 sati 

u učeničkoj referadi kod ispitne koordinatorice koja će vam uručiti Obrazac za prigovor koji je potrebno ispuniti. Ako ste se odlučili za online prigovor, javiti se IK na imaganjic@gmail.com, koja će vam putem e-maila proslijediti Obrazac za prigovor, popunjeni i potpisani Obrazac za prigovor vratiti e-mailom IK, koja će prigovor i mišljenje ŠIP-a upisati u SRDM. Dakle, žalbe upućene direktno na e-mailove Centra neće se razmatrati.

Prigovor na ocjenu podnosi se isključivo na bodovanje određenog zadatka te mora biti naznačeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost .

Konačnu odluku o prigovoru učenika na ocjene donosi Centar u roku od pet radnih dana od završetka roka za zaprimanje prigovora, dakle do 18. srpnja 2022. 

Odluka, odnosno odgovor na prigovor, biti će vam dostupna na vašoj stranici pod poveznicom Moji prigovori.

Objava konačnih rezultata bit će 

u ponedjeljak, 18. srpnja 2022. u 12:00
i tada se zaključavaju i rang liste za upis na visoka učilišta. 


POTVRDE O POLOŽENIM ISPITIMA DRŽAVNE MATURE moći ćete preuzeti 20. srpnja 2022. u učeničkoj referadi prema rasporedu koji će biti objavljen na web stranici Srednje strukovne škole, Samobor. 

Podsjećamo učenike da, ukoliko još nisu, obavezno ZAKLJUČAJU osobne podatke i ocjene sva četiri razreda.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

24. 6. 2022. - DOPUNSKI RAD

DOPUNSKI RAD

Učenici koji su kod pojedinih nastavnika Srednje strukovne škole upućeni na dopunski rad mogu preuzeti rasporede prema kojima će nastavnici održavati dopunski rad. Održavanje dopunskog rada počinje u ponedjeljak, 27. 6. 2022.

Klikom na ime i prezime nastavnika vidjet ćete vrijeme održavanja dopunskog rada po razredima. 

Ana STRAŠČEK

Antun PAVLIN

Davorka VUKOVIĆ

Gordan NOGIĆ

Ivka MAGANJIĆ

Lidija GMAJNIČKI

Marijana MATIĆ

Mirjana ČUBELIĆ

Sanja NOVAK

Vladimir BOŠNJAK

Vladimira MAJDANDŽIĆ

Zlatko DAMIJANIĆ

Učenici koji će posljednjeg dana dopunskog rada biti upućeni na popravni ispit dužni su isti prijaviti u referadi. 


16. 6. 2022. - IZLET U CRIKVENICU POVODOM DANA ŠKOLE

Napokon izlet! Dan nakon što smo se oprostili od maturanata, u četvrtak 26. svibnja šest autobusa punih učenika, nastavnika i administrativno-tehničkog osoblja uputilo se prema Senju i Crikvenici. Prva postaja – utvrda Nehaj ponad Senja. Zanimljivi razgled čuvene utvrde – simbola uskočke obrane Senja od Osmanlija i Mlečana uz stručno vodstvo i pogled koji puca na sve četiri strane svijeta. 

Nastavili smo prema Crikvenici u kojoj smo željno iščekivali tradicionalnu nogometnu utakmicu između nastavnika i učenika. Na lokalnom nogometnom igralištu po najvećem „zvizdanu“ u 14,00 sukobili su se hrabri mladići raznih generacija i ostvarili povijesni rezultat - neriješeno, 3:3, jer već godinama  pobjeđuju učenici. Nastavničke golove dali su ravnatelj Škiljan te inženjeri Borović i Bošnjak, a učeničke Arežina i Kirin iz 3. f te Čučković iz 3. g.  Grupe  učenika i nastavnika zabavljale su se na različite načine; šetnja, kupanje, posjet akvariju, ručak, kava, sladoled i opet sve ispočetka. 

Bio je predivan dan i odlazak iz Crikvenice u 17 sati, uz glazbu i pjesmu, ne baš po svačijem ukusu, stigao je prerano. Jer smo svi jedva čekali da možemo zajedno kao velika ekipa uživati bar jedan dan i slobodno „prodisati“ na nekoj drugoj, lijepoj lokaciji.

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

7. 6. 2022. - BESPLATNI UDŽBENICI ZA UČENIKE S PREBIVALIŠTEM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA

OBAVIJEST

Konačni odabir udžbenika za šk. god. 2022./2023. bit će objavljen na stranicama škole

6. 6. 2022.

Učenici s prebivalištem u Zagrebu, koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike i ove godine šalju zahtjev Gradskom uredu za obrazovanje e-porukom na adresu: 

nabava.srednje-skole@zagreb.hr

Svu potrebnu dokumentaciju (obrazac 1, privolu i ovjereni popis udžbenika) škola će poslati roditeljima na njihovu e-adresu. Roditelji trebaju ispuniti obrazac 1 i privolu, isprintati, skenirati te zajedno s popisom udžbenika proslijediti na gore navedenu e-mail adresu.

U prvom krugu zahtjev treba poslati od 1. lipnja do 30. lipnja 2022. godine do 12 sati. 

Rok za predaju zahtjeva u drugom krugu je od 30. lipnja od 12 sati do 8. rujna 2021. do 12 sati. Ovaj rok odnosi se na buduće učenike prvih razreda i na učenike koji će pohađati dopunsku nastavu.

Sve informacije možete pronaći na službenim stranicama Grada Zagreba (www.zagreb.hr).

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

3. 6. 2022. - DRŽAVNA RAZINA ROBOTIČKE OLIMPIJADE (WRO)

U Organizaciji  Hrvatskog robotičkog saveza, u Samoboru je 28. svibnja 2022. godine održano prvenstvo Hrvatske u robotici. Tema natjecanja bila je „My Robot, My Friend“, a sudjelovalo je 38 ekipa iz cijele Hrvatske. Učenici su samostalno dizajnirali i programirali Lego Mindstorms i Lego Spike Prime robota.

Da je robotika izuzetno popularno interdisciplinarno područje  koje se bavi projektiranjem i uspješnim programiranjem u Srednjoj  strukovnoj školi pod budnim okom mentora Ivana Vlainića, svjedoči činjenica da je na državnom  natjecanju sudjelovalo čak šest ekipa od kojih će jedna na svjetsko natjecanje u Njemačku.

U konkurenciji 38 ekipa, naši učenici postigli su izvrsne rezultate:
1. mjesto - Erik Braun, Gabrijel Dumbović i Luka Galunić (2. g)
2. mjesto - Matija Fauković, Francesco Glasnović i Paula Jagodić (4. g)

Natjecali su se još i:  Fran Gorički iz 1. f, Karlo Bilanović, Dominik Cvenarski, Matej Ćaćić, Roko Džidić, Nikola Gacin, Lana Horvat, Lucia Kelava i Dorian Mataušić iz 1. g te Luka Fresl, Petar Jurišić i Patrik Jednar iz 2. f.

Ove je godine bilo izuzetno zabavno i zahtjevno, očekivala se pobjeda seniora koji su prošle godine bili na svjetskom natjecanju. Prevagu u sposobnostima i snalaženju te taktičkoj igri odnijela je ekipa sastavljena od učenika drugih razreda. Rekli bismo, na mladima svijet ostaje!

Svoje dojmove prenosi nam jedan od državnih prvaka, Erik Braun: „Organizacija je bila super, kao i atmosfera i ekipa. Ove je godine bio puno drugačiji osjećaj na natjecanju, za razliku od prošle  kada je natjecanje bilo online. Mi smo na natjecanje došli s idejom da ćemo se dobro zabaviti i  niti u jednom nam trenutku nije bilo u primisli da ćemo i osvojiti 1. mjesto, posebno jer nismo imali iskustva s Mindstorm robotima. Na kraju smo bili jedini tim koji je u prve dvije runde ocjenjivanja imao bodove, dok su drugi imali velikih problema. U posljednjoj su nas rundi sustigli i kolege iz 4.G, ali nas nisu uspjeli pobijediti. Nadam se da ćemo dogodine postići još bolji rezultat i održati ovu novonastalu slavu.“

Inače, samo natjecanje provodi se u tri „runde“. Poligon za natjecanje učenicima je otprije poznat, ali redoslijed zadataka koje robot mora u zadanom vremenu obaviti izvlači se „ždrijebom“ pomoću igraćih karata i kockica na licu mjesta. Redoslijed izvlače sami natjecatelji što dodatno otežava ( ili nekim timovima olakšava) natjecanje. Zatim učenici programiraju svoje robote, imaju najprije termin za uvježbavanje, a zatim  demonstraciju mogućnosti svog robota. Potom se ponavlja izvlačenje redoslijeda, trening robota pa demonstracija promjena u programiranju. Nakon treće identične ( a opet skroz različite) runde, zbrajaju se ukupni bodovi koji u svakoj kategoriji u konačnici iznjedre putnika za Svjetsko natjecanje.

Čestitamo našem pobjedničkom timu: Eriku, Gabrijelu i Luki  i želimo im puno uspjeha ( i sreće) na svjetskoj robotičkoj olimpijadi!

27. 5. 2022. - RASPORED DOPUNSKOG RADA ZA ZAVRŠNE RAZREDE

DOPUNSKI RAD

Učenici koji su upućeni na pohađanje dopunskog nastavnog rada u prilogu mogu preuzeti rasporede održavanja nastave.

4. F - TEHNIČAR ZA MEHATRONIKU


UČENICI KOJI ĆE ZADNJI DAN NA DOPUNSKOM RADU BITI UPUĆENI NA JESENSKI POPRAVNI ROK DUŽNI SU PRIJAVITI POPRAVNI ISPIT.

31. 5. 2022. - MALCI GENIJALCI U STRUKOVNOJ

Srednja strukovna škola u Samoboru otvorila je svoja vrata i učenicima drugog razreda Osnovne škole Bogumila Tonija u Samoboru. Profesorica njemačkog jezika Klementina Šančić Bradač provela je dječake i djevojčice prostorima Škole, a opisala nam je njihove doživljaje:

"Iako Srednju strukovnu školu najčešće posjećuju učenici starijih razreda osnovne škole u sklopu manifestacije ''Dojdi osmaš'', u utorak 31. 5. 2022. godine posjetili su nas učenici 2. a razreda Osnovne škole Bogumila Tonija u pratnji učiteljice Jone Fresl Orešković. Učenicima su prezentirana zanimanja o kojima u školi uče i koja ih okružuju, a još uvijek nemaju sasvim jasnu ideju o tome kako se postaje npr. kozmetičar, frizer ili automehaničar.

Uz riječi dobrodošlice ravnatelja škole Davora Škiljana i pedagoginje Anite Šimić učenici 2. a obilazak su započeli u frizerskom praktikumu gdje su im ostvarene sve želje vezane uz pletenice, kovrče, gel i šljokice u kosi.

Tako uređeni i lijepo počešljani obišli su automehaničarsku radionicu u kojoj su ostali iznenađeni činjenicom da nakon samo 3 godine srednje škole možeš postati pravi majstor za popravljanje automobila i ostalih vozila – potrebno je samo malo učenja, a puno prakse i dobre volje

Učenici 3. g razreda (Tehničar za računalstvo) predstavili su svojim malim kolegama programe, igrice i mobilne aplikacije koje su sami programirali, a učenici 2. a su ih mogli osobno testirati. Priznali su nam da nisu ni sanjali da u Samoboru postoji škola u kojoj možeš postati programer.

Za kraj posjete privukli su ih ugodni mirisi iz kozmetičkog kabineta u kojem su  uz puno smijeha objasnili razliku između piercinga i depilacije, ali i otkrili da najčešće tate idu na masažu. Suprotno očekivanjima nastavnika dječaci su bili zainteresirani za lakiranje noktiju, a djevojčice za masažu ruku."

Nakon kratkog predaha uz grickalice, sok i bombone prof. Šančić Bradač pripremila je kviz za učenike na temu ''Zanimanja'', a prva 4 mjesta osvojila su nagrade. Svim učenicima 2. a podijeljeni su bedževi s logom Regionalnog centra kompetencija koji je u izgradnji, a koji će neki od ovih učenika sigurno i pohađati.

Učenici 2. a vratili su se u svoju osnovnu školu puni dojmova i novih saznanja, a Srednja strukovna škola ostavlja vrata otvorena i za ostale učenike nižih razreda osnovne škole – jer budućnost je sada.

20. 5. 2022. - DOJDI OSMAŠ

U Samoboru, u Hebrangovoj 26, u petak, 20. svibnja bilo je vrlo  dinamično. Sve tri škole na spomenutoj adresi bile su dionici manifestacije „Dojdi osmaš“ kojom su se predstavile učenicima osmih razreda osnovnih škola u okolici grada Samobora. Srednja strukovna škola je, osim predstavljanja zanimanja koje pohađaju školu, imala je čast predstaviti i projekt koji će uskoro zaživjeti na ovoj adresi. Radi se o Regionalnom centru izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

Učenici osmih razreda osnovnih škola: OŠ Milana Langa, OŠ Mihaela Šiloboda, OŠ Rude, OŠ Samobor, OŠ Bogumila Tonija i OŠ Vladimira Deščaka, njih ukupno oko tristotinjak obišlo je frizerski i kozmetički praktikum, garažu i strojnu obradu te kabinet  pametnih kuća. Svi nastavnici, voditelji praktikuma prezentirali su zajedno s učenicima u nastavnom procesu svu privlačnost i mogućnosti zanimanja.

Obilazak je bio vrlo dinamičan, učenici su dolazili organiziranim prijevozom u određeno vrijeme. Svaka je grupa bila podijeljena u dvije skupine koje su obilazile pojedine praktikume. Nastavnici suprezentirali pojedina zanimanja, a učenici su istovremeno demonstrirali svoje uratke i vještine. Tako su u frizerskom praktikumu osmaši mogli iz prve ruke vidjeti pranje, bojanje, šišanje kose i različite vrste tradicijskih frizura u nastajanju.

U kozmetičkom praktikumu, miomirisnom hramu, uživo su sudjelovali u vaporiziranju kože, masaži lica i tijela, manikuri, depilaciji.

U automehaničarskoj radioni vidjela se izravna dijagnostika i otklanjanje kvara na vozilu, kao i dijelovi budućeg kart – vozila na kojemu su učenici završnih razreda upravo radili.

U kabinetu za strojnu obradu naučili su čemu služe tokarilice, aparati za zavarivanje i drugi strojevi sa sličnom primjenom.

Osobito je zanimljivo učenicima bilo u kabinetu „Pametnih kuća“, gdje su Alexu pozvali upomoć za uključivanje rasvjete, glazbe,  light- show i slično. Ovaj je kabinet posebno plijenio pažnju  predstavljanjem različitih uspjeha i medalja s natjecanja u inovaciji kojih doista ima zavidan broj.

Učenici su postavljali pitanja različitih područja, od organizacije nastave i nastavnih planova i programa, izvannastavnih aktivnosti, pa sve do pitanja o mogućnosti učlanjenja u inovatorsku i  košarkašku skupinu. Svakako je bilo vrlo izazovno , ali organizacijski dobro izvedeno predstavljanje naše škole, a nadamo se da će se uspjeh vidjeti i tijekom upisa.

9. 5. 2022. - JEZIK INOVACIJE - POUKE IZ IZRAELA

U sklopu partnerske suradnje Hrvatske zajednice i inovatora s Izraelom, u Srednjoj je  strukovnoj školi izraelski predavač dr. Nir Tsuk, održao predavanje na temu inovacija i start up tvrtki za fakultete i srednje škole. Predavanje je bilo usmjereno na načine razmišljanja i kulturu inovacija koja se može primijeniti na buduća zanimanja naših srednjoškolaca. Učenici su procijenili predavanje vrlo zanimljivim, blago provokativnim, a nadasve korisnim.

U nastavku je osvrt učenika 3.F razreda, Leonarda Kirina:

„U ponedjeljak 9. svibnja, F i G razredi Srednje Strukovne škole imali su priliku poslušati predavanje izraelskog profesora Nira Tsuka koji inače predaje na njujorškom sveučilištu. On je održao predavanje na temu jezika inovacije i poduzetništva. Glavna teza profesora Tsuka jest da inovativnost nije tema koja se uči, već jedinstven pogled ljudskog uma na svijet. Vrlo slikovito je objasnio da je to poput posebnih naočala koje stavimo te tada drugačije gledamo na svijet oko sebe. Dva glavna pojma koja je istakao u svome predavanju bila su standardna inovacija i disruptivna inovacija. Kada je govorio o standardnoj inovaciji, mislio je na mala unapređenja već osmišljenim proizvodima, no naglasak je stavio upravo na disruptivne inovacije. Definirao ih je kao kombinaciju već osmišljenih stvari, koje kada se sastave potpuno revolucioniraju svoje tržište. Profesor Tsuk vrlo često je u predavanje uključivao nas učenike i zanimalo ga je naše mišljenje. Nerijetko je na duhovit način prikazivao svoja stajališta te nam tako pokušao dodatno približiti temu. Zbog toga je atmosfera bila vrlo opuštena i ugodna, što nam je održavalo koncentraciju i upotpunilo dojam predavanja. Na kraju predavanja, podijelio nas je u grupe i dao nam  zadatak da u deset minuta osmislimo kako promijeniti način ribolova te da ideju predstavimo u 30 sekundi. Na taj način nam je htio pokazati da se već u tako kratkom roku mogu izroditi ideje koje je moguće ostvariti. Smatram da se svim razredima svidjelo predavanje, jer smo dobili priliku vidjeti i čuti nešto novo s međunarodnog nivoa.“

Inače,  Dr. Nir Tsuk iskusan je akademik i stručnjak s više od 25 godina međunarodnog iskustva u području društvenog kapitala, poduzetništva i inovacija – kao i ponosan potomak hrvatske obitelji Morpurgo. Za vrijeme svog mandata izvanrednog profesora na Sveučilištu u Osaki i kao NYU-ov globalni istaknuti znanstvenik, Nir je za Sveučilište u New Yorku osnovao Institute for Impact and Intrapreneurship, putem kojega kulturu inovacija dijeli s onima kojima je najpotrebnija.

4. 5. 2022. - MATURALAC ZA 5! 

Proteklih godina zbog pandemije smo se odricali mnogih uobičajenih,  „normalnih“ stvari počevši od slobodnog kretanja, druženja, normalnog  školovanja, putovanja, što uključuje i maturalna putovanja koja ostaju velika  uspomena na srednjoškolske dane. Ipak, smirivanjem situacije, uoči Uskrsa,  učenici 4. g razreda napokon su doživjeli i svoje srednjoškolsko maturalno  putovanje te u pratnji razrednice Vladimire Majdandžić i profesora Zlatka Damijanića obišli Split, Orebić, Mljet, Korčulu, Metković, Neretvu,  Naronu i Ston. 

U rane jutarnje sate 13. travnja 2022., uz veselu atmosferu i glazbu, krenuli smo  na naše maturalno putovanje. Prvo odredište - Split. Prošetali smo povijesnom gradskom jezgrom i obišli razne turističke atrakcije, kao što su palača rimskog  cara Dioklecijana, carev mauzolej, Jupiterov hram, spomenik Grguru Ninskom i mnoge druge.  Nakon duge šetnje gradom i ručka, nastavili smo prema poluotoku Pelješcu i  Orebiću, mjestu u kojem smo odsjeli. Odmah prvi dan družili smo se u hotelskom  prostoru i proslavili konačno ostvareno maturalno putovanje. 

Drugi dan proveli smo u Nacionalnom parku Mljet te na otoku i gradu Korčula.  Na Mljetu smo obišli Veliko i Malo Jezero i plovili do otočića na Velikom jezeru  zvanog Sv. Marija, najpoznatijem po benediktinskom samostanu iz 12. stoljeća.  Prošetali smo sunčanim otočićem i divili se bioraznolikosti. Nakon šetnje, ručali  smo i uputili se prema Malom jezeru gdje su neki iskoristili priliku za otvorenje  sezone kupanja. Pozdravili smo Mljet i brodom krenuli u smjeru Korčule. Iskrcali  smo se u istoimenom gradu, prošetali povijesnom kamenom jezgrom značajnom  po Vijećnici, Katedrali i kući Marka Pola te ponovo uživali u malo slobodnog  vremena. Dan se već bližio kraju i uputili smo se natrag prema hotelu gdje smo se  družili nakon večere. 

Trećeg dana, pomalo iscrpljeni, nakon doručka krenuli smo u smjeru Vida, mjesta nedaleko Metkovića. Posjetili smo arheološki muzej Narona izgrađen nad  hramom posvećenom božanskom Augustu. Nakon posjeta Naroni, ušli smo u  samo srce neretvanske doline i lađama se vozili Neretvom do restorana u kojem  nas je čekao ručak. Zatim smo se Neretvom vratili do busa kojim smo otišli natrag u Orebić i potom u hotel. Ponovo  smo se okrijepili hranom i nastavili druženje uz glazbu. 

Posljednjeg dana oprostili smo se od Orebića i krenuli prema Stonu, gradu  poznatom po najstarijoj aktivnoj solani u svijetu koja i danas koristi antički način  proizvodnje. Grad Ston je s Malim Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim  zidom u Europi - Stonskim zidinama dugačkim 5.5 kilometara. Nakon razgleda, umorni, ali i dalje veseli i povezaniji kao razred, vraćamo se Samoboru u  večernjim satima. 

Drago nam je da smo ipak zadnje godine ovime skoro pa zatvorili stranicu našeg  srednjoškolskog putovanja i što smo upravo mi prvi nakon pandemije otvorili  sezonu maturalnih putovanja. Nadamo se da generacije nakon nas neće morati  provesti svoje srednjoškolsko obrazovanje bez normalnog druženja s kolegama i  u strahu od bolesti i uskraćenosti mnogih stvari kojima se srednjoškolci vesele. I  za kraj, hvala razrednici Vladimiri Majdandžić i profesoru Zlatku Damijaniću na  predivnom druženju, provodu i strpljenju. 

Marija Jaklenec i Paula Jagodić, 4. g

2. 5. 2022. - NOĆ KNJIGE

Naši učenici sudjelovali su i ove godine u manifestaciji Noć knjige koja je trajala od 22. do 25. travnja. Tema je bila sloboda, odnosno knjiga kao prostor slobode. Učenici 1. g, 2. g, 3. f i 3. g razreda inspiraciju za literarni izričaj tražili su u djelu Molitva moru Khaleda Hosseinija. 

Profesori hrvatskoga jezika Davorka Vuković, Antun Pavlin i Irena Šepl (knjižničarka) odabrali su za nagradni natječaj „I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom“ (V. Parun) 3 rada od 22 konkurentna. To su radovi učenika:

- Franka Silađina (1. g)

- Luke Salaja  (2. g)

- Emila Avdića (3. f). 

Na natječaj je pristiglo 127 literarnih radova iz svih županija, a pobijedio je rad maturantice zadarske gimnazije.

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

25. 4. 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ATLETICI

Na Županijskom natjecanju u atletici održanom 13. travnja u Zagrebu sudjelovali su učenici: Karlo Maibaum (1. g), Luka Barišić-Jaman, Bruno Perec (2. f), Dino Malkoč, Patrik Regović (3. e), Lovro Burić, Matija Kuhar, Janko Načkar i Petar Stanić (4. f). Osvojili su 1. mjesto ekipno, čime su se kvalificirali na državno natjecanje. Pojedinačni rezultati su sljedeći:

- 1. mjesto u disciplini 100 m - Bruno Perec (2. f)

- 1. mjesto u disciplini 800 m - Matija Kuhar (4. f)

- 1. mjesto u disciplini Skok u dalj - Karlo Maibaum (1. g)

- 1. mjesto u disciplini Štafeta - Bruno Perec (2. f), Patrik Regović (3. e), Lovro Burić i Janko Načkar (4. f) 

- 2. mjesto u disciplini Skok u vis - Luka Barišić-Jaman (2. f)

- 2. mjesto u disciplini Bacanje kugle - Dino Malkoč (3. e).

11. 4. 2022. - PROMJENA TURNUSA NAKON USKRSA

S R E T A N    U S K R S


svim učenicama, učenicima, roditeljima i prijateljima škole, kao i svima koji će pročitati ovu poruku, zaposlenici Srednje strukovne škole žele sretan Uskrs.

NAKON USKRSA I PROLJETNIH PRAZNIKA PROMJENA TURNUSA

Nakon Uskršnjih blagdana nastava počinje PLAVIM, umjesto crvenim turnusom, a razlog je što smo dosadašnje praznike (jesenske i zimske u veljači), imali prema rasporedu u predviđenom plavom turnusu. Zamjenom turnusa izjednačit će se broj radnih, odnosno nastavnih dana u oba turnusa, jednako kao i satnica predmeta.


Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

Zaposlenici škole i aktivisti Crvenog križa u predvorju škole prilikom primopredaje pomoći.

Zaposlenici škole i aktivisti Crvenog križa u predvorju škole prilikom primopredaje pomoći.

12. 4. 2022. - SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA ZA UKRAJINU

Učenice i učenici Srednje strukovne škole iz Samobora odazvali su se apelu gradskog Crvenog križa za prikupljanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji su u Samoboru našli privremeno utočište.

U protekla dva tjedna sakupljani su paketi pomoći. Skupljena su 24 paketa, svi razredi imali su intenciju popuniti zadani paket, bilo higijenski ili prehrambeni , a dva razreda 1. c - vozači motornih vozila i 3. g - tehničari za računalstvo pripremili su po dva paketa. U akciji je sudjelovalo svih 500 učenika iz svakog od 21 razreda, kao i svi zaposlenici škole. 

U završnim razredima održana su i predavanja o dobrovoljnom darivanju krvi. Prva iduća akcija dobrovoljnog darivanja  gradskog Crvenog križa bit će baš u prostorijama škole 28. travnja 2022. godine od 12.00 do 15.00 sati.

Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

8. 4. 2022. - MATURANTI U BUNKERU NA INFORMIRANJU I SAVJETOVANJU O KARIJERI

U petak 8. travnja 2022. naši maturanti tehničari za mehatroniku i tehničari za računalstvo, u pratnji nastavnika Franje Borovića i pedagoginje Anite Šimić, bili su na predavanju Centru za mlade Bunker, Samobor, a tema je bila odabir fakulteta. Predstavnica CISOK-a potaknula ih je na vrlo zanimljiv i poučan način da razmisle i pokušaju sami odgovori na trenutno najbitnija pitanja: kako odabrati odgovarajući fakultet, o čemu voditi računa prilikom odabira, kako upoznati svoj sustav vrijednosti te kako prepoznati svoje interese i sposobnosti. Također je važno i informirati se koji sve fakulteti i obrazovni programi postoje te kakve su na tržištu rada potrebe za pojedina zanimanja.  U slučaju da još imaju nedoumica, ponudila je nekoliko web stranica na kojima se mogu informirati, ispuniti upitnike samoprocjene, pregledati info materijale, ali i savjetovati se o karijeri  (CISOK - Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri | HZZ - CISOK; https://e-usmjeravanje.hzz.hr; https://burzarada.hzz.hr; www.postani-student.hr; www.iro.hr; Agencija za mobilnost i programe EU).

Vjerujem da je predavanje potaknulo svakog maturanta da još jednom razmisli i donese pravu odluku.

                                                                                    Paulo Nemanić, 4. f


5. 4. 2022. - TERENSKA NASTAVA U OPATIJI

5. travnja 2022. učenici 1. b i 2. b razreda (smjer kozmetičara i frizera) krenuli su na terensku nastavu u pratnji razrednica Lidije Gmajnički i Ivke Maganjić te pedagoginje Anite Šimić.

Cilj izleta bio je realizacija terenske nastave, odnosno posjet vrtovima i parkovima u Opatiji. Dolaskom u Opatiju obišli smo Amerikanske vrtove i divili se pogledu na Kvarnerski zaljev. Upravo tim pogledom bio je oduševljen bogati mađarski trgovac, koji je početkom 20. stoljeća došao u Opatiju te odlučio urediti, odnosno izgraditi vrt. Amerikanskim vrtom nazivali su domaći stanovnici botanički vrt, jer se trgovac obogatio u Americi. U vrtu je značajan drvored čempresa, a posebno se ističu kamelije koje su zaštitni znak Opatije te ruže i agrumi. Nakon vrtova i par „fotki“, uputili smo se prema vili Angiolina. Vila je okružena parkom, koji je primjer hortikulturne parkovne baštine. Obilazak je trajao sat vremena, nakon čega smo imali slobodno vrijeme za samostalno razgledavanje, fotografiranje, kavu, kolač ili ručak. Nakon ovog predivnog opuštanja i uživanja u ljepotama Opatije, krenuli smo prema Samoboru. Sigurna sam da će nam ovaj izlet ostati kao lijepa uspomena, a fotografije koje smo snimili, podsjetit će nas na zajedničko druženje koje ćemo pamtiti.

                                                                                                                        Stella Benić, 2. b

24. 3. 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

Na Županijsko natjecanje iz matematike uputilo se,  24. ožujka 2022., u Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina u Veliku Goricu, četrnaest učenika Srednje strukovne škole.  Naši su učenici ostvarili vrlo dobre rezultate, a posebno ističemo drugo mjesto učenika Brune Dragaša iz drugog razreda. Četvrto mjesto osvojio je Francesco Glasnović  iz četvrtog razreda, a odmah su uslijedili  Matija Fauković i Fran Matijević, također četvrtaši. Čestitamo svim učenicima i mentoricama Vladimiri Majdandžić i Mirjani Čubelić na predanom radu i ostvarenom uspjehu. 

24. 3. 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE U KOŠARCI

Na Županijskom natjecanju u košarci održanom 23. ožujka 2022. u Zaprešiću naša ekipa osvojila je 1. mjesto, čime se kvalificirala za državno natjecanje. Igrali su: Vito Hrs, Fran Martinko, Ardian Seba (1. f), Toni Brajdić, Vito Čretni, Leonard Kirin, Nikola Mirković, Gabrijel Mustafić, Dino Obranić (3. f) i Marin Sirovica (4. g).

18. 3. 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE U STOLNOM TENISU

Na Županijskom natjecanju u stolnom tenisu održanom  17. ožujka 2022. u Dugom Selu učenici Borna Ložnjak, Lovro Škalac (2. f), Roko Barun (2. g) i Filip Golubić (4. f) osvojili su 3. mjesto.

15. 3. 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ INFORMATIKE

Na Županijskom natjecanju iz Informatike održanome 11. ožujka 2022. u Gimnaziji Velika Gorica sudjelovalo je 11 naših učenika i to u dvije kategorije - Algoritmi i Osnove informatike s mentorima Zlatko Damijanić i Vladimira Majdandžić.

U kategoriji Algoritmi učenici su ostvarili sljedeće rezultate:
2. razred
2. mjesto - Erik Braun, 2. g
3. mjesto - Deni Čerkez, 2. g
4. mjesto - Luka Galunić, 2. g

3. razred
1. mjesto - Marin Zorić, 3. g 

4. razred
1. mjesto - Francesco Glasnović i Matija Fauković iz 4. g.
3. mjesto - Nikola Škeva, 4. g

U kategoriji Osnove informatike Nikola Škeva iz 4. g osvojio je 4. mjesto, Matija Fauković, također iz 4. g, osvojio je 5. mjesto te je Marin Zorić iz 3. g osvojio 6. mjesto.

Na natjecanju su sudjelovali još i učenici Dominik Cvenarski (1. g), Fran Lovričić  i Hrvoje Čučković (3. g) te David Vrčković (4. g).

15. 3. 2022. - KVIZ ZNANJA I KREATIVNOSTI "MREŽA ČITANJA"

Učenik 2. g razreda Luka Kotorac uz vodstvo mentorice Irene Šepl natjecao se u petak 11. ožujka 2022. od 12:00 do 12:50  na online regionalnoj razini kviza znanja i kreativnosti „Mreža čitanja" za srednje škole zahvaljujući postignutom uspjehu na prethodnoj, školskoj razini održanoj u prosincu 2021.  

Kvizu znanja pristupila su 332 učenika, a odgovarali su na pitanja iz romana Putar i parizer Jerka Mihaljevića i  Susjed Marine Vujčić. Na sljedeću, nacionalnu razinu kviza znanja prelazi 271 učenik, među kojima i naš Luka. Prolaznost je bila 75% točno riješenih pitanja (45 od 60 pitanja), a Luka je u samo 30 minuta točno odgovorio na 48 pitanja.

Nacionalna razina održat će se 13. svibnja 2022., kada će učenici odgovarati i na pitanja iz romana Crvena voda Jurice Pavičića.

Bravo Luka i sretno na nacionalnoj razini!

7. 3. 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE U RUKOMETU

Županijsko  natjecanje u rukometu za mladiće održane je 7. ožujka u režiji Srednje škole Dugo Selo. Od pet prijavljenih ekipa, naša je bila najuspješnija. Maestro Zdravko Frajt orkestrirao je svoj tim do maksimalnog broja bodova koji otvara vrata državnom natjecanju u Poreču krajem mjeseca ožujka.  

Sretno našem timu na nacionalnoj razini!

15. 2. 2022. - ŠKOLSKO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

O  B  A  V  I  J  E  S  T

U Srednjoj strukovnoj školi, u utorak 15. veljače 2022. održano je školsko natjecanje iz matematike za učenike srednjih škola. U prilogu su neslužbeni rezultati natjecanja (sa zaporkama).

Tablica s bodovima

Stručno vijeće nastavnika matematike 

10. 2. 2022. - SAMOTESTIRANJE UČENIKA, PODJELA TESTOVA U PETAK 11. 2. 2022.

O  B  A  V  I  J  E  S  T


Poštovani roditelji, učenice i učenici, nadležno Ministarstvo je s ciljem ukidanja samoizolacije u školama, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obaveza samoizolacije za učenike, koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa.

Samotestiranje bi se obavljalo u nedjelju prije spavanja ili ponedjeljkom prije nastave, te prema potrebi.

U petak (11. 2. 2022.) učenice i  učenici  preuzeti  će prve isporuke SARS-CoV-2 testova za provođenje mjere samotestiranja za dva tjedna. Svi roditelji koji ne žele preuzeti testove, potpisati će izjavu (obrazac će biti s testovima) i vratiti potpisanu izjavu i testove u školu.

Obavijest za roditelje

Izjava o nepristanku samotestiranja

Upute za uporabu o SARS-Cov-2 brzog antigenskog testa

Poveznica za video o samotestiranju koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

8. 2. 2022. - RASPORED OBRANE ZAVRŠNIH RAZREDA U ZIMSKOM ROKU

14. 12. 2021. - EUROPSKO NATJECANJE IZ KIBERNETIČKE SIGURNOSTI

Na europskom online timskom natjecanju iz kibernetičke sigurnosti održanom 10. 12. 2021. od 16:00 sati do 19:00 sati na platformi Kypo, ekipa naših etičkih hackera Anonisus koju čine Erik Braun iz 2. G, Marin Zorić iz 3. G, Matija Fauković, Francesco Glasnović i Nikola Škeva iz 4. G, uz mentorstvo nastavnika Zlatka Damijanića, mag. inf. et math., podijelila je 3. mjesto u konkurenciji 30 ekipa. 

Bravo dečki!

9. 12. 2021. - KVIZ ZNANJA I KREATIVNOSTI "MREŽA ČITANJA"

Učenici 2. g razreda Luka Kotorac i Luka Salaj sudjelovali su 3. prosinca 2021. na školskoj razini nacionalnog kviza znanja i kreativnosti „Mreža čitanja" za srednje škole u školskoj godini 2021./2022. Kviz je održan na mrežnim stranicama, a učenici su pokazali znanje o romanu Jerka Mihaljevića Putar i parizer, uz mentorstvo knjižničarke Irene Šepl. 

Kvizu znanja pristupilo je 406 učenika, a na sljedeću, regionalnu razinu prelazi 363 učenika, među kojima je i naš Luka Kotorac. Nažalost, Luki Salaju nedostajao je samo jedan bod. Na regionalnoj razini, koja će se održati 11. ožujka 2022., učenici čitaju roman Marine Vujčić Susjed.

Čestitamo našim računalcima, a Luki Kotorcu želimo puno uspjeha na regionalnoj razini!

25. 11. 2021. - SVJETSKA ROBOTIČKA OLIMPIJADA (WRO 2021.)

Početkom listopada naša škola je na online državnom natjecanju iz robotike (WRO) osvojila prva tri mjesta. Sudjelovali su učenici iz Erik Braun i Gabrijel Dumbović iz 2. g, Marin Zorić i Edi Žokalj iz 3. g i Francesco Glasnović, Matija Fauković, Karlo Jandrečić i Borna Krajina iz 4. g. Ekipa 4. g razreda Francesco Glasnović, Matija Fauković i Karlo Jandrečić, uz mentorstvo nastavnika Ivana Vlainića, plasirala se na svjetsko natjecanje koje se održalo online od 19. do 21. listopada 2021. U jakoj konkurenciji od 51 ekipe, u kojoj su najbolje bile azijske ekipe, naši mladići osvojili su 38 mjesto. 

Čestitamo! 

5. 11. 2021. - NASTAVA U ŠKOLI OD PONEDJELJKA 8. 11. 2021.

O  B  A  V  I  J  E  S  T


Od ponedjeljka, 8. studenog 2021. svi učenici i učenice Srednje strukovne škole dolaze na nastavu u školu, prema rasporedu sati razreda u crvenom turnusu. Nastavni proces u školi, kao i na praktičnoj nastavi kod poslodavca, provodi se u skladu s epidemiološkim mjerama, a prema preporukama HZJZ-a.

Svim učenicama i učenicima Srednje strukovne škole, Samobor želim uspješan nastavak, kao i završetak školske godine u klupama.


Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

29. 11. 2021. - NASTAVA NA DALJINU 4. I 5. 11. 2021.

O  B  A  V  I  J  E  S  T


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, donio je Odluku 27. listopada 2021. o organizaciji nastave, za sve škole čiji je osnivač Zagrebačka županija. 

Učenici Srednje strukovne škole, Samobor 4. i 5. studenog (četvrtak i petak) 2021. godine nastavu pohađaju na daljinu, odnosno škola prelazi na model C.

Svi učenici koji imaju praktičnu nastavu u radnom procesu, odnosno kod poslodavca (1.a, 1.b, 2.e, 3.a i 3.b) odlaze na praktičnu nastavu u obrtničke radionice. Učenici 3. c razreda, a koji po rasporedu imaju predmet Upravljanje motornim vozilom dolaze u školu na nastavu, odnosno vožnju.

Svim učenicima Srednje strukovne škole želim ugodne jesenske praznike.


Odluka Župana je u privitku. 


Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

18. 10. 2021. - 3. F I 3. G NA DVODNEVNOJ STRUČNOJ EKSKURZIJI ZADAR – LIKA

Učenje nije jednostavan proces. Stručnjaci tvrde da je jedan od najučinkovitijih načina onaj iskustveni. Opisati zadivljujuću prirodu, osjetiti sunce uz zvuk Morskih orgulja, spoznati postupke dobivanja soli, vidjeti najmanju i najljepšu katedralu na svijetu, osjetiti duh jednog od naših najvećih znanstvenika, ne možete dok ne obiđete mjesta radnje. Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici obišli su Plitvička jezera, Zadar, Nin i Smiljan, a o doživljajima nam dojmove prenosi naša knjižničarka, Irena Šepl:

„Učenici 3. f i 3. g razreda, u pratnji pedagoginje Anite Šimić, nastavnika Zlatka Damijanića i knjižničarke Irene Šepl, u četvrtak 14. listopada 2021. u ranim jutarnjim satima krenuli su na put prema jugu. Prvo odredište – NP Plitvička jezera i četverosatno uživanje u šetnji i vožnji brodom i vlakićem. Nisu nam smetale ni niske temperature ni mjestimična poledica. Naprotiv, sunce i duga iznad jezera zaokružili su doživljaj zadivljujuće prirode. 

U veseloj atmosferi, uz odličnu turističku vodičicu i obaveznu pjesmu, nastavili smo prema krajnjem cilju – Zadru. Nakon smještaja u hotelu „Kolovare“, u predvečerje smo uz lokalnu turističku pratnju obišli „stari“ Zadar na poluotoku i njegove najznačajnije kulturno-povijesne i sakralne objekte i lokacije te obavezne atrakcije – Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Do njih smo stigli baš u pravom trenutku „uhvativši“ najljepši zalazak na svijetu. Nakon večere u hotelu, zajednički izlazak u grad, a u ponoć svi u svojim sobama. Bez problema i buke, ali uz dobru zabavu i primjereno ponašanje.

Jutro drugog dana proveli smo na zadarskom suncu, a nakon odličnog ručka u poznatom restoranu krenuli smo prema najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu. Uz stručno vodstvo obišli smo Solanu Nin – bazene ekološke soli, koja se bere ručno, Muzej i Kuću soli. Doznali smo sve o cvijetu soli, prirodnoj i kuhinjskoj soli te flori i fauni koja ondje obitava. Zatim smo prošetali gradom, obišli Crkvu sv. Križa, „najmanju i najljepšu katedralu na svijetu“ i Meštrovićev spomenik Grgura Ninskog, znamenitog glagoljaškog biskupa iz 10. stoljeća. Nedaleko Nina grupno fotografiranje ispred povijesno važnog sakralnog i strateškog objekta, Crkve sv. Nikole, jedinog dokaza romaničke arhitekture u Dalmaciji.

Umorni i uspavani, nastavljajmo prema Lici i Smiljanu. Na Maslenici i Velebitu jaka bura, baš kao i prethodnog dana. U rodno mjesto Nikole Tesle stižemo netom prije mraka. Ispred spomenika i rodne kuće genijalnog znanstvenika, u sklopu Memorijalnog centra Nikola Tesla, iako je hladno, pozorno slušamo priču o fascinantnom životnom i znanstvenom putovanju od Smiljana do New Yorka. Potom gledamo prezentaciju izuma i dokumentarni film te obilazimo rodnu kuću (muzej) u kojoj možemo sami isprobati neke izume. Fascinantan i vrhunski opremljen Centar.

Prepuni dojmova i sretni što smo se nakon dužeg vremena mogli družiti i zajedno vidjeti i naučiti mnogo toga novog i zanimljivog, pritom se zabavljajući, kasno navečer vratili smo se u Samobor.

Vjerujem da će se moji suputnici složiti da je ovo bila odlično organizirana i odlično realizirana ekskurzija u svakom svom segmentu. Trajala je i prošla bez problema, ali s mnogo anegdota i pohvala učenicima.“

Sezona je otvorena!

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

18. 10. 2021. - OD SAMOBORA DO OKIĆA

Kad obaveze pritisnu, kad je glava puna informacija koje treba pospremiti, kad nam treba svježeg zraka i punjenje baterija, sjetimo se prirode koja svojim ljepotama plijeni i čini nas vedrijima, sposobnijima, hrabrijima, boljima. Profesor Pavlin poveo je grupu učenika do Starog grada Okića. Njegov učenik, Ivan Bošnjak iz 2.g razreda,  svjedoči nam o ovoj nezaboravnoj ekspediciji:

“U subotu 16.10.2021. u 9:30 sati, Luka Kotorac, Luka Salaj i ja Ivan Bošnjak u pratnji profesora Antuna Pavlina krenuli smo pješice na našu “ekspediciju”.

Cilj nam je bio doći do Okića. Sastali smo se kod Hotela Lavica. Prva destinacija nam je bila Vidikovac Tepec gdje smo se popeli na platformu s koje je bio predivan pogled na grad Samobor i okolicu. Zatim smo preko brda Tepec došli do mjesta Cerje pa kroz Klake do planinarskog doma Maks Plotnikov podno Okića. Profesor Pavlin nas je počastio ukusnim štrudlama od jabuka. Nakon malog predaha odlučili smo posjetiti Stari grad Okić. Kada smo obišli Stari grad, krenuli smo prema Samoboru.

Ova naša ekspedicija je trajala oko 6 sati. U Samobor smo stigli oko 16:30 sati.”

Hvala profesoru i učenicima što nas podsjećaju na blaga naše okoline koja često zaboravljamo u svojoj žurbi i obavezama. 

Ivan Bošnjak,  2. g

Među najboljima na drugom CTF natjecanju kibernetičke sigurnosti

18. 10. 2021. - MEĐU NAJBOLJIMA NA DRUGOM CTF NATJECANJU U KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI

Na online timskom CTF (Capture the Flag) natjecanju Hacknite 2.0 u organizaciji CARNET-a povodom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, održanom od 20:00 sati 15. 10. do 20:00 sati 17. 10. 2021., ekipi naših etičkih hakera Anonisus „za dlaku“ je izmaklo 3. mjesto u konkurenciji 46 ekipa iz cijele države.

Čestitamo našim učenicima Eriku Braunu iz 2.g, Marinu Zoriću iz 3.g, Matiji Faukoviću, Francescu Glasnoviću i Nikoli Škevi iz 4.g te njihovom mentoru Zlatku Damijaniću na izvrsnom uspjehu, za jedno mjesto boljem od prošlog Hacknita!

12. 10. 2021. - SMOTRA TEHNIČKE KULTURE U SKLOPU PROSLAVE DANA GRADA SAMOBORA

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora u četvrtak 14. 10. 2021. organizira smotru tehničke kulture u sklopu proslave Dana grada Samobora.

Početak smotre je u 10:00 sati, a u 11:00 sati planirana je prezentacija o radu Zajednice uz nazočnost medija,.

7. 10. 2021. - PROVOĐENJE PROJEKTA BESPLATNOG VJEŽBANJA SREDNJOŠKOLACA U CENTRU FITNESSOF SAMOBOR

Od 1. 10. 2021. nastavlja se projekt besplatnog vježbanja za učenike koji će trajati do kraja 2021. g.

Vježbanje se održava u centru FitnessOF Samobor, u zgradi bivšeg Mercator centra, utorkom i četvrtkom u 21:00 h. Program je usmjeren na vježbe za izgradnju tijela, fleksibilnost i kondiciju.

U centru su osigurane sve epidemiološke mjere, vježbanje je ne samo zdravo nego i sigurno. Za prolazak kroz trgovački centar potrebno je nositi masku ali u fitnessu i za vrijeme vježbanja maske se ne nose.

Broj sudionika u grupi je ograničen kako bismo mogli osigurati dovoljni razmak i sigurno vježbanje pa vas molimo da nam se za uključenje u grupu javite mailom na samobor@fitnessof.com ili na 098/9608-575.

Voditeljica nastave: Ivka Maganjić, dipl. oec.

31. 8. 2021. - OBAVIJEST O POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

OBAVIJEST

Poštovani učenici i roditelji, nova školska, odnosno nastavna 2021./2022. godina počinje u ponedjeljak 6. rujna 2021. godine u skladu s epidemiološkim mjerama propisanim od strane HZJZ-a. Svi učenici, zaposlene osobe i ostali koji ulaze u školu obavezni su nositi maske.

Prvi razredi počet će s nastavom u 8:00 sati.

Drugi razredi počet će s nastavom u 10:00 sati.

Treći i četvrti razredi počinju s nastavom 11:00 sati.


Svim učenicima Srednje strukovne škole želim srdačnu dobrodošlicu i uspješnu novu školsku 2021./2022. godinu.


Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

UPIS UČENIKA U 1. RAZRED - JESENSKI ROK 2020./2021.

Nakon objave konačne ljestvice poretka učenici su DUŽNI DOSTAVITI NAM potrebne dokumente za upis u Školu u vremenu

30. 8. 2021. od 9:00 do 13:00 sati

1. Upisnicu - dostupna na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a koju je potpisao učenik i roditelj/skrbnik (tek će se biti vidljiva i moći će se printati od 30. 8. 2021.)

2. Liječničku svjedodžbu medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za odabrano zanimanje (napomena: prvo od obiteljskog liječnika potvrdu o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za odabrano zanimanje i s tom potvrdom na Medicinu rada)
* učenici koji su izravno upisani trebaju donijeti svu dokumentaciju (Rješenje Ureda Državne uprave i Mišljenje stručnog tima za profesionalno usmjeravanje)

3. Sklopljen ugovor s licenciranim obrtnikom u četiri istovjetna primjerka svi učenici koji su stekli pravo upisa u zanimanja: automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, frizer, kozmetičar, elektroinstalater i elektromehaničar
Popis licenciranih radionica: https://enaukovanje.gov.hr/slobodnaMjesta/home.htm

4. Učenici koji su ostvarili dodatni bod za upis: uz sve navedene dokumente, potrebno dostaviti dokumente kojima se ostvaruju dodatni bodovi za upis (osim za rezultate natjecanja iz znanja i sporta koji su već uneseni u sustav).

5. Učenici koji se upisuju u zanimanje vozač motornog vozila dužni su uplatiti (uplatnicu će dobiti na samom upisu) participaciju od 200,00 kn zbog povećanih troškova obrazovanja.


Tablica uvjeta upisa, zdravstvenih zahtjeva, naknada i potrebnih dokumenata po zanimanjima.    

Čestitamo vam na odabiru i upisu u našu školu, dobro nam došli!


Predsjednica upisne komisije: pedagoginja Anita Šimić, prof.

20. 8. 2021. - RASPORED OBRANE ZAVRŠNIH RAZREDA U JESENSKOM ROKU

16. 8. 2021. - OBAVIJEST UČENICIMA UPUĆENIMA NA POPRAVNI ISPIT

OBAVIJEST

Pisani dio popravnog ispita kod prof. Čubelić bit će u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. u 9 sati.
Usmeni dio ispita bit će organiziran isti dan, u 10.30.
Raspored polaganja ispita pronaći ćete u prilogu.  

29. 7. 2021. - POTVRDA O ŠKOLOVANJU

OBAVIJEST

Dragi učenici,

osim u školskoj referadi (godišnji odmor do 19. 8. 2021.) svoje potvrde o školovanju od sada možete preuzeti i elektroničkim putem preko sustava za izdavanje potvrda na poveznici https://potvrde.skole.hr/login koji podatke o učenicima preuzima iz e-Matice.

U sustav se možete prijaviti svojim AAI identitetom (podatci kojima ulazite u e-Dnevnik). U sustav se mogu prijaviti i roditelji svojim pristupnim (ako su evidentirani u e-dnevmiku preko e-Građani) podatcima u sustavu e-Građani (preko Fine, bankovnih tokena) i ispisati vašu digitalnu potvrdu o školovanju.

Nakon prijave u sustav, u padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde.

Na taj način izdane potvrde u potpunosti zamjenjuju potvrdu iz škole u svim pravnim poslovima, pa više nije nužno dolaziti po potvrdu u školsku referadu. Ovako izdane potvrde mogu se spremiti na računalo, slati elektroničkim putem ili ispisivati, ovisno o potrebama.


Pedagoginja: Anita Šimić, prof.

20. 7. 2021. - PODJELA POTVRDA O POLOŽENOJ DRŽAVNOJ MATURI

OBAVIJEST

Podjela Potvrda o položenoj državnoj maturi bit će 

u petak, 23. srpnja 2021. od 9:30 do 11:30 u učeničkoj referadi

Učenici koji nisu u mogućnosti osobno preuzeti Potvrdu o položenoj DM za njih to može napraviti druga osoba, koja sa sobom mora imati svoju osobnu iskaznicu i podatke učenika (ime i prezime, datum rođenja i OIB).

Ako na nekim fakultetima upisi počinju prije 23. 7. 2021. (prije nego što učenik dobije Potvrdu o položenoj državnoj maturi), može se upisati na fakultet s upisnim brojem, a Potvrdu će dostaviti naknadno.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.

20. 7. 2021. - JESENSKI ROK DRŽAVNE MATURE

OBAVIJEST

Poštovani maturanti,

Svi vi koji niste položili ispite državne mature u ljetnom roku ili ste položili ispite, ali želite višu ocjenu imate priliku to napraviti u jesenskom roku šk.god. 2020./2021. Ispite za jesenski rok trebate prijaviti, na isti način kako ste prijavljivali ispite za ljetni rok. Ako niste položili ispit u ljetnom roku i na jesenskom roku prijavljujete istu ili mijenjate razinu ispita, ispit ne plaćate, ako želite višu ocjenu ispit trebate platiti. Informacije o plaćanju ćete imati na svojoj stranici na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

Prijava ispita državne mature:
- od 23. 7. 2021. do 31. 7. 2021.
- svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom putem mrežne stranice www.postani-student.hr i pristupom svojoj stranici.
- pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok.

Provedba ispita državne mature u jesenskome roku:
- od 23. 8. 2021. do 3. 9. 2021. prema Kalendaru državne mature 2020./2021. za jesenski rok

Uplate novčanih naknada za troškove polaganja ispita u jesenskome roku:
- rok za uplatu: 3. 8. 2021. do 23:59 sati

Uplate koje će biti izvršene nakon 3. 8. 2021. neće biti prihvaćene jer ih sustav nije u mogućnosti evidentirati.

Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom Moj odabir i na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

Osim zaduženja na navedenoj poveznici pristupnicima su vidljivi vlastiti podatci za uplatu, koje moraju upisati na uplatnicu.

Nije moguće s vlastitim pozivom na broj odobrenja uplatiti ispit drugoga pristupnika, niti od drugoga pristupnika prepisati poziv na broj.

Uplate se mogu izvršiti u bilo kojoj poslovnici banke ili pošte ili internet bankarstvom.

Centru nije potrebno slati presliku uplatnice, osim u slučajevima kada uplata nije evidentirana niti nakon pet dana.


Ispitna koordinatorica: Ivka Maganjić, dipl. oec.