Zbivanja

31. 5. 2024. - DANI EUROPE U NASTAVI NJEMAČKOG JEZIKA

U sklopu nastave njemačkog jezika u Srednjoj strukovnoj školi Samobor tijekom svibnja obilježavali smo Dan Europe. S ciljem da se istakne važnost građanskog sudjelovanja mladih povodom izbora za Europski parlament 2024.  organizirano je nekoliko aktivnosti. Učenice 2.b razreda Antonija Kuhtić i Vinka Šogorić (mentor Klementina Šančić Bradač, prof. njemačkog jezika) sudjelovale su na međunarodnom natjecanju Ekonomske škole Požega. Na temu ''Der beste Weg, die Zukunft vorauszusagen, ist, sie zu gestalten'' napravile su plakat na njemačkom jeziku s porukom očuvanja okoliša pod nazivom ''Umweltschutz – Frage der EU''. U konkurenciji od 147 radova ostvarile su lijep uspjeh, ali i cilj natjecanja – prenijeti poruku ujedinjenosti, potaknuti na primjenu njemačkog jezika, izraziti svoju kreativnost te time povećati razinu samopouzdanja. U suradnji s Goethe Institutom učenici 1.f i 1.g razreda sa profesoricom njemačkog jezika posjetili su međunarodnu izložbu i višejezičnu radionicu Fakeless – der bewusste Umgang mit Medien. Bavili su se pitanjima kako prepoznati pogrešne informacije i dezinformacije te učili na koji način svjesno i kritički konzumirati vijesti.

Klementina Šančić-Bradač, prof.


25. 5. 2024. - DAN OTVORENIH VRATA

Škola je u subotu 25. svibnja otvorila vrata građanima grada Samobora i Svete Nedjelje kako bi se upoznali s upisnom politikom škole, zanimanjima i organizacijom rada, s naglaskom na novootvoreni Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije škole.

Projekt „Dan otvorenih vrata“ potpomoglo je Udruženje obrtnika Samobor osiguravši letke, plakate i tiskane knjižice s uvjetima i mogućnostima upisa, a u projektu je osim naše škole sudjelovala i susjedna Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola.

Zainteresiranim građanima, uglavnom učenicima i njihovim roditeljima, osigurano je vođenje kroz deset specijaliziranih učionica u kojima su nastavnici zorno prikazali školske učeće tvornice, odnosno rad u istima; u frizerskom i kozmetičkom praktikumu, informatičkom kabinetu i elektro kabinetima, u radionici za ručnu obradu kao i u Centru izvrsnosti u kabinetima za automatizaciju, robotiku, obnovljive izvore energije te u CAD/CAM/CNC-u.

U kabinetima su nastavnici i učenici demonstratori pokazali vještine u friziranju, kozmetičkoj njezi, zavarivanju, programiranju, izradi loga škole na 3D printerima, graviranju, tokarenju šahovskih figura od aluminija, spajanju strujnih krugova, radu vjetroelektrana, dizalica topline…

Odaziv građana bio je iznad očekivanja. U svakom od tri jednosatna vođenja bilo više od stotinu posjetitelja, a među njima najviše roditelja i učenika zainteresiranih za upis u jedno od deset zanimanja. 

Nakon upoznavanja s mogućnostima škole, mnogobrojni posjetitelji ostali su u školi postavljajući pitanja, uglavnom o upisnoj politici škole.

U projektu „Dan otvorenih vrata“ sudjelovali su nastavnici:

Anita Šimić, Irena Šepl, Amina Krstanović, Kristina Grlić, Marijan Slakoper, Kristina Mahović – Kolman, Tomislav Japunčić, Stjepan Razum, Damir Horvat, Ivan Vlainić, Marko Terihaj, Ivan Orešković, Zlatko Damijanić i ravnatelj Davor Škiljan.

Posebno zahvaljujemo brojnim učenicama i učenicima koji su, demonstrirajući usvojeno znanje i vještine roditeljima naših budućih učenika, na najbolji mogući način prezentirali svrhovitost Srednje strukovne škole, kako u tradicionalnim tako i u zanimanjima Industrije 4.0.


23. 5. 2024. - SVEČANO OTVORENJE REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI - PONOS NAŠE ŠKOLE

U četvrtak 23. svibnja, uz nazočnost stotinjak uglednika, u našoj školi svečano je otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0.

Projekt financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te Zagrebačke županije, obuhvatio je dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici (nositelj projekta), Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

U svakoj od navedenih škola uspostavljen je centar izvrsnosti u određenom segmentu novih tehnologija, pa je Srednja strukovna škola Samobor postala je Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije. To je svakako jedan od najvažnijih događaja u povijesti samoborskog strukovnog školstva. Pročitajte više na https://www.radiosamobor.hr/2024/05/23/uz-centar-izvrsnosti-u-srednjoj-strukovnoj-skoli-samobor-nastavljaju-dnk-segrtske-skole-iz-1886-godine/

20. 5. 2024. - ZAČINI ŽIVOT (PROJEKT U SARADNJI S EKONOMSKOM, TRGOVAČKOM i UGOSTITELJSKOM ŠKOLOM)

Mi smo učenici 2.A razreda, zanimanje instalater grijanja i klimatizacije (IGK). U suradnji s Ekonomskom, trgovačkom i ugostiteljskom školom izradili smo infrastrukturu vertikalnog vrta u projektu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Naziv projekta je “Začini život”, zelene je infrastrukture, u formi vertikalnog vrta sa začinskim biljem koje se tradicionalno koristi u našem kraju.

Naš dio odnosio se na postupke rezanja, ugradnje te izrade postupkom zavarivanja vertikalnog vrta. Postupci MIG zavarivanja dio su našeg školskog programa. Ovaj projekt radili smo 7 dana. S obzirom na vremenske uvjete (još nam je „fidofku hitilo“), projekt smo završili dosta brzo. Svaki od nas četvorice jednako je doprinosio u ovome radu. Rad sam po sebi nije bio težak, ali su nas ometali vremenski uvjeti; od jakog sunca do kiše, vrijeme nije bilo na našoj strani. Bilo nam je zanimljivo raditi pred cijelom školom i našim prijateljima (cure su nas gledale „kak šumar štilovku“). Nama se osobno ne sviđa boja same konstrukcije i promijenili bismo je u neku svjetliju. Na kraju smo zadovoljni našim radom. Naša mentorica prof. Kristina Mahović-Kolman nam je cijelo vrijeme tijekom procesa sugerirala što i kako trebamo raditi i zahvalni smo joj na pomoći i uputama.

 

Leonardo Tomašić, 2.A
Tin Fauković, 2.A
Mihael Vlahoviček, 2.A
Jan Čakanić, 2.A

13. 5. 2024. - MALCI GENIJALCI U SREDNJOJ STRUKOVNOJ

-Srednja strukovna škola Samobor i ove je godine, sad već tradicionalno, pozdravila i naše najmlađe posjetitelje - učenike 2.a  razreda OŠ Bogumila Tonija u pratnji učiteljice Gabrijele Žokalj.  Učenike je odmah na početku zadivio veliki ekran na ulazu škole te su, nasmijavši prisutne, odmah zaključili da  je ''ovo bogata škola kad ima televizor već na ulazu''. Nakon susreta sa ravnateljem škole Davorom Škiljanom profesorica njemačkog jezika Klementina Šančić Bradač provela je učenike prostorijama Škole. Obilazak su započeli u frizerskom praktikumu gdje su im ispunjene sve želje vezane uz frizure i gel u kosi.  Tako uređeni posjetili su kozmetički salon koji ih je odmah privukao svojim mirisima. Masaža ruku najviše je godila dečkima koji su primijetili da oko njih rade samo djevojke. Zaključili su da to treba promijeniti te se neki i zainteresirali za to zanimanje. Nakon manikure neke od djevojčica zanimalo je gdje se to uči za rad s akumulatorima ''kako to radi njihov tata''. Ispunjavajući sve želje naših budućih učenika pedagoginja Anita Šimić pokazala im je automehaničarsku radionicu, a obišli smo i novi dio škole Regionalni centar kompetencija slušajući priču o najpoznatijem učeniku Srednje strukovne škole - Mati Rimcu. Impresionirao ih je auto koji je u potpunosti sastavljen u školi te inovacije kojima se maturanti pripremaju za natjecanje. Obilazak je završio demonstracijom srednjoškolaca o programiranju igrica. Prije odlaska u svoju školu učenici 2.a predahnuli su uz grickalice i sok. Prof. Šančić Bradač pripremila im je nagradnu igru uz nagrade za najuspješnije odgovore. Učenici su Srednju strukovnu školu napustili puni dojmova i želja da jednoga dana postanu frizeri, kozmetičari ili automehaničari. Srednja strukovna škola pokazala je još jednom da su njena vrata za sve otvorena te da uz manifestacije ''Dojdi osmaš'' i ''Dane otvorenih vrata'' kamen temeljac za uspješnu budućnost polaže u one najmlađe - one koji su naša budućnost.

Klementina Šančić-Bradač, prof.

11. 4. 2024. - SET U STRUKOVNOJ

Jedan sasvim običan travanjski četvrtak (11.4.) u Strukovnoj postao je filmski za učenice 3. b razreda. Naime, u njihove praktikume ušla je mala, ali značajna TV ekipa predvođena redateljicom, scenaristicom i dramatičarkom Vlatkom Vorkapić. Razlog – snimanje za „Eliksir“, dokumentarni film u produkciji FADE IN-a podnaslova „Dokumentarna bajka s elementima filma strave i užasa“. Na setu, naravno, nije bilo nikakvih scena iz hororaca. Snimateljska ekipa je najprije, u duhu dokumentaristike, bila kao muha na zidu u praktikumima za frizere i kozmetičare, a poslije su s našim učenicama razgovarali o njihovim budućim zanimanjima te stavovima o ljepoti, izgledu, mladosti i starosti. Na kraju snimanja postavili smo nekoliko pitanja scenaristici i redateljici dokumentarnog filma „Eliksir“ Vlatki Vorkapić o samom filmu i snimanju u našoj školi.

 

Zašto ste odabrali samoborsku Srednju strukovnu školu za snimanje?

Naš dokumentarni film „Eliksir“ bavi se ljudskim odnosom prema vlastitom izgledu u svim generacijama, pitanjem mladosti  i starosti, održavanjem mladenačkog izgleda i težnjama za boljim izgledom koje su često nametnute i formirane društvenim faktorima i medijima što nerijetko završava nerealnim očekivanjima od nas samih. Namjera je ovog dokumentarnog filma govoriti o problemima ali i ponuditi pozitivne priče aktera različitih profila i godina. S obzirom na to da se u Vašoj školi obrazuju mlade generacije frizera i kozmetičara smatrali smo da bi njihov praktični rad u nastavi kao i razgovor s njima vezano uz teme koje obrađujemo mogli biti dio našeg filma.

 

Kako Vam je bilo surađivati s našim učenicama?

Suradnja je protekla jako dobro. Bilo nam je zanimljivo vidjeti mlade ljude koji se obrazuju za navedena zanimanja, snimiti učenički rad u praktičnoj nastavi te s njima porazgovarati o njihovim razmišljanjima i stavovima.

 

Jeste li kao redateljica zadovoljni njihovim odgovorima i stavovima, koliko su očekivani, odnosno neočekivani?

Ljepota snimanja dokumentaraca je upravo u tome – u (djelomičnoj) neizvjesnosti i nepredvidljivosti što ćete zapravo dobiti na snimanju. Često filmaši znaju reći da je snimanje dokumentaraca slično ribolovu. Pecaš i ne znaš što ćeš točno upecati.

Snimanje u Strukovnoj školi je bilo uspješno, razmišljanja svih sudionica s kojima smo razgovarali bila su zanimljiva za temu o kojoj snimamo film.

 

Kada možemo očekivati premijeru „Eliksira“?

Mi smo trenutno u fazi snimanja, a onda nam slijedi montaža te finalizacija slike i zvuka tako da premijeru očekujemo početkom 2025. godine.

 

Vesna Ratković, prof.

25. 3. 2024. - IZLOŽBA POVODOM USKRSA

Učenici 1.e, 1.f, 2.f, 3.f, 3.d, i 4.f  su izradili izložbu kojom su  željeli pokazati  svoje znanje iz predmeta Tehničko crtanje te Aditivne tehnologije.  

Nacrti su važan način sporazumijevanja u tehnici. Potrebno je prvo naučiti osnove pomoću pribora za crtanje. Nakon savladanih osnova predmet se modelira na računalu u nekom od programa za crtanje. Učenici su modelirali predmete na izložbi u Solid Edge-u V18 i u programu za crtanje Fusion 360. Aditivne tehnologije se uče u četvrtom razredu. Predmet je potrebno prvo modelirati u nekom od programa za crtnje,  a zatim se crtež uređuje u posebnom software-u za 3D printer. Kad se crtež prevede u kodove za printanje prebacuje se na 3D printer koji isprinta željeni predmet.

Učenici su  izradili izložbu uz pomoć nastavnice strukovnih predmeta Sanje Novak.  

22. 3. 2024. - IZVANUČIONIČKA NASTAVA 2. B U GRADSKOJ KNJIŽNICI SAMOBOR POVODOM TJEDNA „VOLIM PRIRODU“

Na Svjetski dan voda učenice 2. b razreda u pratnji profesorica Ljiljane Šešo, Lidije Gmajnički i knjižničarke Irene Šepl prisustvovale su predavanju u sklopu tjedna „Volim prirodu“ u Dječjoj knjižnici. Suvlasnica samoborske tvrtke Melli Aromatica Ivana Grčić ispričala je zanimljivu eko priču o prirodnim i ekološki prihvaljivim proizvodima za njegu kože i njegu rublja. Govoreći o nastanku i djelatnosti tvrtke, Ivana Grčić približila je našim frizerkama i kozmetičarkama sve prednosti uporabe prirodnih proizvoda, ali i trnovit put koji prolazi svaki obrtnik i poduzetnik od registracije do polica nekog trgovačkog lanca ili svoje trgovine. Dobivši praktične savjete i nova „eko znanja“ bliska njihovim  strukama, djevojke su, nakon vrlo aktivnog sudjelovanja u prezentaciji, na kraju čak i dogovorile potencijalnu suradnju s Melli Aromaticom. 

knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.

20. 3. 2024. - JESTE LI BILI U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI?

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju – Industrija 4.0 integralni je projekt organiziran kao jedinstveni centar izvrsnosti uspostavljen na tri lokacije. Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije uspostavljen je  u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku u Srednjoj školi Dugo Selo. 

Ova tri Centra izvrsnosti polako postaju središta tehnološke i pedagoške izvrsnosti u sektoru strojarstva za područje Zagrebačke županije. Cilj cijelog projekta bio je stvoriti Centre izvrsnosti koji će svojom opremljenošću i stručnim kadrovima biti nositelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i omogućiti učenje temeljeno na radu.

Srednja strukovna škola u Samoboru, kao važan dionik ovog projekta u posljednje tri godine u potpunosti sudjeluje u svim aspektima uspostave Centara, od same izgradnje i opremanja novih učionica do sveobuhvatnog jačanja kompetencija svih nastavnika, a posebno nastavnika stručnih predmeta iz područja strojarstva.

Kruna ovog sveobuhvatnog rada je otvaranje vrata samoborskog  Centra za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije učenicima Srednje strukovne škole, kao i učenicima Zagrebačke županije koji će dolaziti u naše učeće tvornice i tako iz prve ruke vidjeti sve što Centar ima za ponuditi.

U petak 15. ožujka u sklopu promotivnih aktivnosti RCK Srednju strukovnu školu posjetila je snimateljska ekipa koja je izradila videomaterijale u kojima možete vidjeti naše nove prostore, osjetiti viziju našeg Centra i duh novih vremena koja dolaze. Srednja strukovna škola, perjanica inovativnosti, razvoja i primjene digitalnih tehnologija kod učenika i nastavnika, nastavlja svoju misiju!

Videomaterijal možete pogledati na sljedećoj poveznici:
https://f.io/aSmpouOB.


14. 3. 2024. - NAŠI PROFESORI NA KVIZU „PROFESORE, NE LJUTI SE!“

U okviru programa „Volim hrvatski“ na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor održan je je zabavni kviz „Profesore, ne ljuti se!“ u kojem su se sučelili samoborski profesori hrvatskog jezika i književnosti i profesori matematike, a među njima i četvero profesora Srednje strukovne škole. U ekipi profesora hrvatskog jezika „Langova deca“ natjecali su se Ivančica Otmačić, Igor Matijašić  te „Strukovnjaci“ Irena Šepl i Neven Boban, a u ekipi profesora matematike „Uπitnici“ Kristina Koščević Noršić, Tihomir Ivanec te „Strukovnjaci“ Vladimira Majdandžić i Zlatko Damijanić. 

Dominirali su matematički pojmovi pomiješani s književnim djelima, a na opće veselje mnogobrojne publike, natjecanje je proteklo u smijehu i zabavi. Morali smo pokazati iznimnu kreativnost i spretnost, a baš kako i priliči ovakvim događanjima – rezultat je na kraju bio izjednačen i svi smo se osjećali kao pobjednici.

Naravno, natjecatelje su došli podržati i učenici… 

knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.

8. 3. 2024. - UČENICE 3. B NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI SAMOBOR

U petak 8. ožujka 2024. održana je online regionalna razina kviza znanja i kreativnosti „Mreža čitanja" za srednje škole u školskoj godini 2023./2024.

Kvizu znanja pristupilo je 613 učenika iz cijele RH, a 325 učenika prelazi dalje na nacionalnu razinu. Među njima je i četvero učenika Srednje strukovne škole - Iva Jenčić i Chiara Roso iz 3. b razreda te Luka Kotorac i Luka Salaj iz 4. g razreda. Na regionalnoj razini učenici su čitali strip Marjane Satrapi Perzepolis, ali među 60 pitanja bilo je i onih vezanih uz roman koji su čitali na školskoj razini, Hotel Wartburg  Zorana Žmirića.

Uspjeh naših učenika je sljedeći: Luka Kotorac – 21. mjesto, Luka Salaj – 92. mjesto, Iva Jenčić - 113. mjesto i Chiara Roso – 136. mjesto.  Na nacionalnoj razini čita se roman Mi djeca s kolodvora ZOO Christiane F., a održat će se u svibnju. Čestitamo i sretno! 

knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.

8. 3. 2024. - UČENICE 3. B NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI SAMOBOR

Učenice 3. b razreda posjetile su Gradsku knjižnicu Samobor (Dječji odjel) u pratnji psihologinje Ivane Koller i knjižničarke Irene Šepl. Povod je bilo predstavljanje romana „Kuja za vješanje“ književnika Zorana Pongrašića, poznatog iz osnovnoškolske lektire, kojemu su prisustvovali i osmaši iz OŠ Samobor. Iza šokantnog naslova krije se potresna priča o vršnjačkom nasilju. Na jednostavan i pristupačan način o ovoj temi pripovijeda žrtva, tinejdžerica s izrazitim smislom za crni humor i sarkazam, što je ublažilo ovu mučnu temu. Boljem razumijevanju teme, uz čitanje ulomaka, pridonijela je aktivna diskusija u kojoj je vrlo bitnu ulogu imala i stručnost psihologinje Ivane Koller. Budući da je u Gradsku knjižnicu moglo ići samo nekoliko djevojaka, raspravu nastavljamo u školi na satu Hrvatskoga jezika. Ova promocija odličan je povod za razmišljanje o nasilju i djelovanje protiv njega, a nekoliko primjeraka „Kuje“ već vas čeka na policama naše knjižnice.

knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.

4. 1. 2024. - UČENICI SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE SRCEM SE UKLJUČILI U AKCIJU

U tradicionalnoj akciji Hrvatskog Caritasa i Ministarstva  znanosti i obrazovanja u božićnom programu „Za tisuću radosti“, ove godine pod nazivom „Na strani dobra“ učenice i učenici, škole prikupili su respektabilnih 461,31€.

Prikupljanjem sredstava učenici su pokazali empatiju i solidarnost s najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, odnosno u vlastitoj sredini. Na satovima razrednika stvarala se pozitivna atmosfera s naglašenim odgojnim vrijednostima. U konačnici prikupljeni iznos manje je važan od samog ozračja u kojem se događala akcija solidarnosti.  Učenici su mogli uzeti silikonske narukvice u pet boja koje svijetle u mraku, a ako su u mogućnosti,  pritom za istu „donirati“ jedan euro. Kupljene „narukvice“ su nas osvijestile da raspolažući svojim dobrima za svoje potrebe, ne zaboravimo na one koji žive u našoj blizini.

Od prikupljenih sredstava polovicu ćemo uplatiti na račun Hrvatskog Caritasa, a drugu polovicu na račun potrebitih u našoj sredini.

Zahvaljujemo svim učenicama i učenicima te razrednicima i zaposlenicima škole na sudjelovanju u humanitarnoj akciji „Za tisuću radosti - Na strani dobra“. 

PRIKUPLJENA SREDSTVA PO RAZREDIMA:
1.A 18,00 €
1.B 31,00 €
1.C 10,10 €
1.E 31,00 €
1.F 40,00 €
1.G 27,42 €
2.B 21,00 €
2.C 19,00 €
2.E 20,00 €
2.F  6,00 €
2.G 22,00 €
3.A 73,00 €
3.B  22,07 €
3.C 18,00 €
3.D 8,00 €
3.E   23,00 €
3.F  24,82 €
3.G  26,00 €
4.G 20,40 €

ravnatelj Davor Škiljan, prof 

15. 12. 2023. - LOVRO NOVOSEL IZ 4.G NA SVJETSKOM JUNIORSKOM PRVENSTVU U ŠAHU U18

Na šahovskom Svjetskom juniorskom prvenstvu do 18 godina u talijanskom gradu Montesilvano  nastupilo su 134 sudionika. Među njima je bio i naš maturant računalac Lovro Novosel. Natjecanje se održalo od 12. do 25. studenoga u 11 kola s jednim slobodnim danom. Na kraju turnira Lovro je, s osvojenih 7.5/11 bodova, dijelio 9. mjesto s još petoricom šahista, čime je ostvario svoj najbolji plasman, ali i najbolji plasman naše reprezentacije u 2023. godini (link na natjecanje).

Biti 9. na svijetu je stvarno vrhunski rezultat. Bravo!

8. 12. 2023. - UČENICI SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE PREVODILI SLOGANE

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bio je posvećen književnom prevođenju, pa su se učenici 1. f, 1. g i 2. f tijekom studenoga bavili prijevodima. Učenici se nisu bavili književnim prijevodima, no ozbiljno su prionuli poslu i prevodili slogane po vlastitom izboru. Prevodili su s engleskog na hrvatski jezik i s hrvatskog na engleski jezik te s njemačkog na hrvatski jezik i s hrvatskog na njemački jezik. 

Mentorice su bile nastavnica engleskog jezika Marijana Matić, prof. i nastavnica njemačkog jezika Klementina Šančić-Bradač, prof. Izložbu vrlo uspješnih radova pripremila je knjižničarka Irena Šepl, prof. 

knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.  

13. 5. 2023. - MALCI GENIJALCI UPOZNAJU STRUKOVNA ZANIMANJA

I ove godine Srednja strukovna škola u Samoboru ugostila je i svoje najmlađe goste - učenike 2. G razreda OŠ Bogumila Tonija u pratnji učiteljice Nine Bradač. Profesorica njemačkog jezika Klementina Šančić Bradač dočekala je i provela učenike prostorijama Škole te im uz pomoć kolega stručnih suradnika predstavila pojedina zanimanja.

Nakon prijema kod ravnatelja Škole Davora Škiljana učenici su obišli frizerski praktikum, automehaničarsku radionicu, pametne kuće te strojarski kabinet. Isprobali su glasovno upravljanje robotima ili svjetlima, vidjeli što i kako naši učenici uče raditi sa strujom, ali i zaštiti se, ''popravljali'' auto u modernoj automehaničarskoj radionici, a za kraj obilaska oduševljeno isprobavali nove frizure. Iako o svim tim zanimanjima uče u 2. razredu osnovne škole, ovo im je prvi susret sa nekima od njih, a bili su iznenađeni time da u njihovoj blizini postoji škola u kojoj mogu postati sve ono što su oduvijek željeli – programer, frizer, automehaničar ili tehničar za računalstvo.

Nakon kratkog predaha uz grickalice i sok, prof. Šančić Bradač pripremila im je kviz znanja na temu ''Zanimanja'', a prva tri mjesta osvojila su i nagrade. Svim učenicima podijeljeni su privjesci s logom naše škole, kao i prigodni poklon učiteljici s logom Regionalnog centra kompetencija, koji je u izgradnji, a koji će neki od ovih učenika sigurno pohađati.

Učenici 2.G razreda vratili su se u svoju školu puni dojmova i saznanja da je za pravog majstora najvažnije malo učenja, dobra srednja škola, puno prakse i dobre volje.

5. 5. 2023. - DOJDI OSMAŠ

U petak 5. svibnja 2023. godine, u organizaciji samoborskih srednjih škola i Udruženja obrtnika grada Samobora, održana je tradicionalna manifestacija „Dojdi osmaš“ s ciljem predstavljanja srednjih škola grada Samobora. Manifestacija je usmjerena na učenike osmih razreda s područja Samobora i Svete Nedelje koji su imali priliku iz prve ruke upoznati srednjoškolske programe, zanimanja, uvjete i mogućnosti upisa za školsku godinu 2023./2024.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan otvorio je manifestaciju pozdravljanjem nastavnika i učenika prve grupe osmaša predstavljajući Školu, a posebno ističući gradnju Regionalnog centra kompetencija – centra izvrsnosti za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije koji će biti u funkciji već za sljedeću školsku godinu.

Učenicima su se kratko obratili i gospodin Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, gospodin Petar Burić, zamjenik gradonačelnice grada Samobora i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, gospodin Gabrijel Deak.

Oko 600 učenika osmih razreda, podijeljenih u čak 16 grupa,  u pratnji stručnih nastavnika, naše pedagoginje Anite Šimić i knjižničarke Irene Šepl obišlo je praktikume i učionice u kojima su učenici iz prve ruke mogli vidjeti izradu frizura, njegu tijela kod kozmetičarki, popravak vozila u našoj automehaničarskom radionici, bilo je riječi o praktičnoj nastavi u školi, upravljanju i obradi materijala u sklopu ručne i strojne obrade, o inovacijama i kurikulumu Pametne kuće.

Učenicima je bio užitak isprobati kakav je doživljaj sjesti za upravljač kamiona kojim će, ukoliko upišu Srednju strukovnu školu, upravljati ulicama našega grada.

Nadamo se da je boravak učenicima osnovnih škola bio zanimljiv i poučan, a s pozitivnom tremom i radošću očekujemo većinu učenika u našim razredima početkom sljedeće školske godine.

1. 3. 2023. – „KRITIČKI PRIJATELJI“ U NAŠOJ ŠKOLI

U sklopu provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti zadatak je svake škole sudionice projekta osluškivati, pratiti trendove, nalaziti najbolje module za poboljšanje rada. Timovi za kvalitetu u školama obilaze i  druge škole u svrhu savjetovanja, analize rada i stručnog savjetovanja na pojedinim područjima rada. Stoga je 1. 3. veljače našu školu posjetila stručna skupina „kritičkih prijatelja“ iz Srednje škole Dugo Selo i koordinator za samovrednovanje u RCK projektu Dražen Maksimović. Moderatorica susreta bila je pedagoginja Anita Šimić.

Nakon predstavljanja svih sudionika, među kojima je bio i predsjednik Vijeća učenika Borna Ložnjak (3. f), gospodin Dražen Maksimović ponovio je osnovne razloge uvođenja i provođenja sustava kvalitete u školama. Ravnatelj Davor Škiljan govorio je o osnovnim činjenicama o školi, razvoju škole kroz povijest, značenju i načinu izrade Godišnjeg plana i programa i Školskog kurikuluma te o podacima vezanim uz promociju škole, opremljenost i izvođenje nastave. Posebno je istaknuo značaj edukacije nastavnika i izvanškolske i izvannastavne aktivnosti. Kolega Ivan Vlainić osvrnuo se na izradu i provedbu kurikuluma predmeta Pametne kuće, a kolega Zlatko Damijanić na digitalizaciju škole, napredovanje nastavnika u struci te na promociju škole u digitalnim oblicima. Kolega Matija Koščica istaknuo je važnost rješenja za pohranu i organizaciju podataka na serveru škole, a pedagoginja i voditeljica obrazovanja odraslih, koje djeluje u sklopu naše ustanove, Anita Šimić govorila je o programima obrazovanja i realizaciji nastavnog procesa. Knjižničarka Irena Šepl upoznala je nazočne s radom knjižnice kao središta kulturne i javne aktivnosti škole. Učenik Borna Ložnjak zainteresirao je „kritičke prijatelje“ predstavljanjem načina rada Vijeća učenika.  

Povjerenstvo je zatim obišlo nekoliko školskih radionica i praktikuma. U automehaničarskoj radionici i radionici praktične nastave kolege Dario Mučnjak i Tomislav Japunčić upoznali su posjetitelje s procesom praktične nastave, načinima praćenja učenika, ispunjavanjem dokumentacije, natjecanjima učenika trogodišnjih zanimanja i općenito s opremom potrebnom za izvođenje praktične nastave u strojarskim zanimanjima. 

Kolegica Kristina Grlić je u kozmetičkom praktikumu govorila o oblicima provođenja učenja kroz iskustvo i načinima provođenja praktične nastave u školi i kod poslodavca osvrnuvši se na prednosti i probleme praktične nastave i suradnje s poslodavcima. 

Pedagoginja Anita Šimić opisala je rad Službe za podršku učenicima s teškoćama i načine podrške kako učenicima s posebnim potrebama tako i nastavnicima involviranima u ovaj posebno zahtjevan i poseban način rada. 

Kolege Marijan Hetler i Davor Galunić, voditelji stručnih aktiva elektrotehnike i strojarstva kratko su prezentirali rad ovih važnih vijeća u našoj školi. 

Voditeljica smjene i ispitna koordinatorica Ivka Maganjić u svom je izlaganju opisala način provođenja ispita državne mature koje naša škola provodi za gotovo sve učenike četverogodišnjih zanimanja. 

Na kraju susreta izmijenjena su iskustva i primjeri dobre prakse timova iz obje škole, a naši su „kritički prijatelji“ iz Dugog Sela, uz neke prijedloge, vrlo pozitivno ocijenili rad Srednje strukovne škole u Samoboru. 

knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.

1. 3. 2023. - ŽUPANIJSKA SMOTRA LIDRANO

Na Županijskoj smotri LiDraNo, čiji je ovogodišnji domaćin bila susjedna nam Gimnazija Antuna Gustava Matoša, učenik 4. f razreda Emil Avdić uz mentorstvo Ivana Prusine sudjelovao je u tri kategorije: dramsko-scenskom stvaralaštvu s kazivanjem pjesme Modra rijeka Maka Dizdara, zatim u literarnom stvaralaštvu s radom „Sloboda nije krilatica s reklamnog panoa…“* te u kategoriji novinarsko stvaralaštvo s radom Instalacija s manikurom.

24. 2. 2023. - EDUKACIJE U SKLOPU RCK INDUSTRIJA 4.0

U sklopu provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti nastavlja se edukacija nastavnika Srednje strukovne škole. Tijekom zimskog odmora učenika više od dvadesetero nastavnika sudjelovalo je u Edukaciji za primjenu interaktivnih metoda. Edukacija je održana u šest dana, a provedena je u dva dijela - prva grupa je prve dane edukacije imala u mjesecu siječnju, a preostala tri u veljači, kada je treća grupa nastavnika sudjelovala na svojim šestodnevnim radionicama. 

Stručnjak u području obrazovnih politika dr. sc. Tihomir Žiljak objasnio je kako ukomponirati digitalne i zelene vještine u planiranje nastave.

Profesorica Snježana Zbukvić-Ožbolt pokazala je načine kreiranja projektne i problemske nastave u svim fazama obrazovnog ciklusa, od početne analize potreba preko izvedbe pa sve do evaluacije.  

Profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Višnja Rajić objasnila je sve pojmove vezane za vrednovanje i  kako ih provoditi u praksi.

Savjetnica u NCVVO-u Ira Tretinjak objasnila je metode za izradu različitih tipova zadataka u evaluaciji učenika koji trebaju biti ne samo kvalitetni nego i prilagođeni učenicima. 

Važnost dobre komunikacije  kroz primjere dobre i loše prakse bila je tema radionice doc. dr. sc. Marijane Togonal, bivše dugogodišnje djelatnice Srednje strukovne škole u Samoboru. U drugoj grupi nastavnika ovu je radionicu vodila psihologinja Anja Wertag.

Dr. sc. Ema Petričević govorila je o važnosti intrinzične i ekstrinzične motivacije i kako je potaknuti kod učenika, ali i kod samih nastavnika.


knjižničarka Irena Šepl, dipl. bibl.

21. 12. 2022. - STRUČNA KONFERENCIJA NA TEMU 'OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE- TEMELJ INDUSTRIJE 4.0' 

U sklopu provedbe projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0“, u Srednjoj strukovnoj školi Samobor 21. prosinca 2022. godine održana je  stručna konferencija 'Obnovljivi izvori energije – temelj industrije 4.0', na kojoj  su sudjelovali poduzetnici, stručnjaci i znanstvenici, ali i učenici koji će se educirati u budućem Centru izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije čija se gradnja zahuktava u neposrednoj blizini škole.

Glavni koordinator projekta Krunoslav Pilko istaknuo je kako izgrađujemo tri centra izvrsnosti u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu u sklopu velikog jedinstvenog centra kompetentnosti, a da je svaki od njih centar izvrsnosti za svoje područje. Tako je Velika Gorica centar za CAD/CAM tehnologije, Dugo Selo je za robotiku, a ovaj centar u Samoboru je za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije. Upriličen je susret znanosti, gospodarstva, ravnatelja, stručnjaka iz strukovnih škola područja obnovljivih izvora energije radi razmjene iskustva u području primjene raznih tehnologija proizvodnje obnovljivih izvora energije koje će imati priliku upoznati i učenici tijekom nastavnog procesa. Pored profesora znanstvenika, udio u prezentacijama, rekao je, imat će i  tri gospodarstvenika koja će odgovoriti na pitanje jesu li naši učenici po znanjima koja steknu tijekom obrazovanja sposobna za rad, jesmo li mi koji radimo u školama na pravom putu i kako zajednički i u sinergiji sve to skupa posložiti da učenici kada izađi iz škola što više odgovaraju zahtjevima struke.

Zatim se obratio ravnatelj Srednje strukovne škole, Davor Škiljan koji je u svom kratkom izlaganju iznio činjenice da je priča počela 2018. godine, a sada 2022. godine, u Srednjoj strukovnoj školi regionalni centar kompetentnosti dinamikom i tempom se odvija savršeno, u projekt se ulaže oko 113 milijuna kuna, dok će u Samoboru biti uloženo otprilike 26 milijuna kuna. Cijeli objekt bit će gotov u travnju 2023. godine, a u prosincu 2023. godine bi cijeli Regionalni centar kompetencija sa ovim centrom u Samoboru trebao doći i u redovno školstvo. Nakon toga, hoćemo li biti kompetentni, regionalni i izvrsni, to ovisi samo o našoj školi.

Ravnatelj je dodatno naglasio da svi gradovi Zagrebačke županije imaju 9 srednjih škola i svi će biti dionici ovog procesa, tako će sva djeca od Ivanića i Dugog Sela do Velike Gorice dolaziti ovdje učiti o obnovljivim izvorima energije, senzorici i automatici, kao što će i naša djeca odlaziti na robotiku u Dugo Selo i CAD/CAM u Veliku Goricu, što čini ovaj projekt jedinstvenim na našem području. Osim na zgradu i koja je svima vidljiva, u školama se radi i na modernizaciji 8 kurikuluma, i na mnogim mikrokvalifikacijama koje bi trebale kasnije obrazovati i obrtnike u potrebnim područjima. Oprema će simulirati i realne uvjete, automatizacija će biti organizirana kao u velikim tvornicama, unutra će biti senzori i roboti, učenici će raditi kao da su u pravoj tvornici. Suština cijele priče je da se djeca kada izađu iz škole ne suoče u realnom sektoru s nečim što im je potpuno nepoznato, nego da imamo realnu situaciju kao kod budućih poslodavaca.

Što se tiče obrtnika, istaknuo je da je Srednja je strukovna škola orijentirana na Samobor i Svetu Nedjelju, nešto i Zagreb, da je povezanost s našim obrtnicima  izrazito snažna, oni dolaze ovdje, doniraju, dolaze u školu, raspituju se o djeci, traže djecu, imaju oslonac u našim nastavnicima mentorima i pratiteljima stručne prakse, što je danas iznimno važno.

Obratio se i ravnatelj Srednje škole Velika Gorica Miroslav Antolčić, koja je nositelj projekta. Ravnatelj je istaknuo da je misao vodilja cijelog projekta digitalno, zeleno, obnovljivo i da se zapravo otvaraju teme koje nas očekuju i koje će biti sve aktualnije u stvarnom životu svih nas u skoroj budućnosti, a s druge strane pripremamo se za područja u obrazovanju koja trebamo radi naših učenika. Sve je to s ciljem da ostvarimo poveznicu između učenika, poslodavaca i osiguravanja mogućnosti kvalitetnog i modernog obrazovanja. Poslodavci takve učenike žele objeručke prihvatiti jer znaju kolika njihova vrijednost. Istaknuo je kolika je vrijednost dobre osmišljenosti projekta, razgranatog na tri škole koje će u budućnosti ostvarivati velik iskorak prema naprijed.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije, Damir Fašaić, ukratko je pojasnio da je ovaj projekt jedan od najvrjednijih projekata, kako financijski jer od ukupne vrijednosti projekta, 113 milijuna kuna, 35 milijuna kuna daje Zagrebačka županija, ali njegova prava vrijednost je u tome što će se dogoditi nakon što se izgrade sva tri centra, očekujemo da ćemo proizvoditi najkvalitetniju radnu snagu, mlade ljude koji će biti pokretači gospodarstva i Zagrebačke županije, a i šire. Nabavljaju se također i najbolja izdanja nove tehnološke opreme, ali ulaže se i u učitelje koji će prenositi svoje znanje i na taj način  svi smo uvjerenja da će centar uspješno krenuti sa radom, stvarati stručne mlade ljude. Tako će i poduzetnici imati svoju korist i biti konkurentniji i napredniji na svojim tržištima u županiji, a i šire.

Gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot istaknula je da je ovo veliki projekt za sve Samoborce, da je izrazito sretna što se jedan dio projekta provodi u Srednjoj strukovnoj školi na koju su svu Samoboru izrazito ponosni jer velik dio poduzetnika zapošljava upravo mlade ljude obrazovane u našoj ustanovi.

Ravnatelj agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gospodin Mile Živčić, u svom je obraćanju najprije uputio čestitke ravnatelju i cijelom timu za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti ističući kako je trebalo znanja, hrabrosti i odvažnosti napisati ovakav projekt, pokrenuti ga i učinkovito nastaviti u tom tempu. Istaknuo je i veliku ulogu osnivača, Zagrebačke županije koja također podnosi veliki financijski teret samog projekta. Posebno se osvrnuo i na temelje svake obrazovne ustanove, a to nisu zgrade i oprema, već na sadržaje i nastavnike koji će svakako, obzirom na tradiciju i uspjehe triju škola, biti temelj ovog centra.

Na konferenciji se među ostalim govorilo i o energetskoj tranziciji, pohrani i pametnim rješenjima, deplinifikaciji, centraliziranim toplinskim sustavima te o tome kakve stručnjake trebamo. Održana je i panel rasprava na temu 'Obnovljivi izvori energije u strukovnom obrazovanju: Jesmo li na dobrome putu?'

2. 12. 2022. - PROMOCIJA BUDUĆEG CENTRA IZVRSNOSTI ZA SENZORIKU, AUTOMATIKU I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE U SKLOPU RCK INDUSTRIJA 4.0

U sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CROAGRO na Zagrebačkom velesajmu održana je i prezentacija Regionalnih centara izvrsnosti. Tako je promocija Regionalnog centra izvrsnosti za elektrotehniku bila u režiji Tehničke škole Ruđera Boškovića, a nastavnici i učenici Srednje škole Dugo Selo, Srednje strukovne škole Velika gorica i Srednje strukovne škole iz Samobora predstavili su projekt Industrija 4.0.

Našu školu predstavili su učenici 4.G razreda Fran Lovričić, Martin Dumić, Tin Marković, Luka Sitta, Matej Potisk i Sven Obranić s nastavnicima Vladimirom Majdandžić i Zlatkom Damijanićem. Samoborska  strukovna škola u budućnosti će biti centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, pa su učenici na sajmu predstavili niz interaktivnih pomagala: LED kocku, robota koji senzornim osjetima odabire rutu kretanja i način djelovanja te programiranog robota koji uz ples demonstrira umješnost i sklad pokreta svojih 8 „nožica“ uz svjetleće efekte.

Osim srednjih škola Zagrebačke županije, svoje ideje i radove istaknuli su i stručnjaci i poduzetnici u području strojarstava i elektrotehnike te obrazovanja. Učenicima je osobito dojmljivo bilo predstavljanje Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

25. 11. 2022. - STRUČNI POSJET NASTAVNIKA IZ BELGIJE, RUMUNJSKE I SJEVERNE MAKEDONIJE

Obrtnička komora Zagreb organizirala je stručni posjet nastavnika srodnih obrazovnih područja iz nekoliko europskih zemalja Srednjoj strukovnoj školi. Nastavnici iz Belgije, Rumunjske i Sjeverne Makedonije prisustvovali su ravnateljevoj prezentaciji škole. Organiziran je obilazak u kojem je naglasak stavljen na kabinete praktične nastave, a posebno na praktikum Pametne kuće. Strane kolegice i kolege najviše je zainteresirao naš sustav Jedinstvenog modela obrazovanja, odnosno realizacija praktične nastave. Ravnatelj Davor Škiljan govorio je o načinu i organizaciji rada škole, a kolega Ivan Vlainić posebno se osvrnuo na rad i uspjehe učenika Inovacijske skupine na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Delegacija je bila ugodno iznenađena realiziranjem nastavnog procesa u našim praktikumima. 

24. 11. 2022. - PREDAVANJE NA TEMU WORLD SKILLS CROATIA 2022

Dana 24. studenoga 2022. u našoj školi bilo je organizirano predavanje za učenike i strukovne nastavnike o natjecanju učenika strukovnih zanimanja World Skills Croatia 2022. Predavačica je bila gđa Đ. Stanešić, prof. i sama strukovni nastavnik u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi, ali sada u ulozi edukatora World Skills natjecanja. Predavanja su bila odvojena, tako da su nastavnici informirani kako funkcionira sustav prijava i natjecanja. Saznali smo i termine školskih, izlučnih (međužupanijskih) natjecanja kao i državnog natjecanja. Nastavnici su postavljali pitanja, a dobiveni odgovori motivirali su ih da potiču učenike da se prijavljuju na natjecanja. Natječe se samo učenik,  ali u pozadini je velika uloga mentora, koji cijelu godinu pojačano radi s učenikom, potiče ga, ohrabruje kako bi pokazao svoje vještine i znanja koja je stekao tijekom školovanja. Učenici se natječu u više od 40 strukovnih disciplina koja obuhvaćaju atraktivan spektar, od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kozmetičarstvo, sve do administracije IT sustava ili interdisciplinarne discipline poput robotike.  Natjecanje se održava na Zagrebačkom velesajmu u 6 paviljona i traje 3 dana. Javno je dostupno, što znači da natjecanje mogu gledati i posjetioci, a prošle godine zabilježeno je čak 6000 posjetioca. Strukovna natjecanja sastoje se od nacionalne, europske i svjetske razine. Svaka disciplina na natjecanju ima mogućnost pod nazivom „isprobaj disciplinu“, što znači da su u mogućnosti isprobati svaku od vještina uz pomoć učenika na tim disciplinama. Natjecanju mogu pristupiti učenici od prvog do četvrtog razreda. Odslušala sam predavanje, kao i dvadeset učenika iz moje škole, različitih struka. Moram priznati da me samo predavanje jako zainteresiralo, motiviralo i potaknulo da se iduće godine i sama prijavim na to natjecanje u kategoriji kozmetičara. Zanimljivo je gledati koliko se izazova postavlja učenicima na natjecanju i kako oni to uspješno odrađuju. Samo predavanje ukazuje koliko je zapravo teško izaći pred tolike ljude i ostati na natjecanju, za što se treba i psihički pripremiti. Zbog svoje zanimljivosti i važnosti, predavanje i natjecanje uspjelo nas je (vidjela sam to i na licima drugih učenika), potaknuti da se već i sljedeće godine svakako prijavimo i pokažemo što znamo. Tako ćemo promovirati ne samo svoje znanje i svoju struku, već i svoju školu, najbolju školu - Srednju strukovnu školu u Samoboru. 

pedagoginja Anita Šimić, prof.
i učenica Vinka Šogorić, 1.b

5. 11. 2022. - EDUKACIJE IZVAN NASTAVNOG PROCESA

Iznimno je važno da učenici, nakon završene srednje škole budu u potpunosti spremni za tržište rada. Tako osim odgojne i obrazovne komponente unutar samog nastavnog procesa, važno je učenike uputiti u  nove trendove, znanja i vještine kako bi u potpunosti bili spremni za sve aspekte standarda struke. Srednja strukovna škola u Samoboru uspješno povezuje praktičnu nastavu u školi, potencijalne poslodavce (obrtnike) na području grada i zastupnike proizvoda koji edukacijama učenike pripremaju za rad s pojedinim preparatima. Edukacija koja je održana u prostorijama Udruženja obrtnika Samobor bila je u teoretskom, a zatim i u praktičnom obliku.

Učenica trećeg razreda Stella Benić prenosi nam svoje dojmove s edukacije:

„U subotu, 5. studenoga 2022 godine, 3.b razred, smjer kozmetičara u pratnji sa stručnom učiteljicom Kristinom Grlić uputili su se u prostorije Udruženja obrtnika u Samoboru gdje se održala edukacija u suradnji s tvrtkom Agoram d.o.o., zastupnikom profesionalne kozmetike Bioline Jato. Na edukaciji je bila predstavljena linija Primaluce Exfo&White s AHA i PHA kiselinama, a predstavljale su je stručne predavačice Snježana Grabušić i Marina Mandić. Na samoj edukaciji prvo smo slušali nešto teorije o samim kiselinama, djelovanju kiselina te  Bioline Jato kozmetici.

Nakon uvodnog dijela teorije pristupili smo i praktičnom dijelu edukacije te su nam stručni predavači prezentirali rad s kiselinama. Praktični dio  bio je veoma cjelovito objašnjen i detaljno prikazan. Oduševile su nas i neke tehnike masaže koje su specijalni dio samo njihovih tretmana. 

Naravno, nakon toga uslijedilo je ugodno i vedro druženje kozmetičara i  učenica s mnogo osmjeha, razmjenjivanja iskustava kao i stečenog znanja koje će se dakako pamtiti, primjenjivati i prenositi na druge. 

Hvala prije svega stručnoj učiteljici Kristini Grlić koja se pobrinula da budemo na takvom lijepom druženju i veliko hvala gđi Snježani Grabušić i Marini Mandić na samom predavanju i svima koji su surađivali i bili prisutni na jednom novom i ugodnom iskustvu i lijepo provedenom vikendu. 

Hvala gospođi Dubravki Rešetar na organizaciji edukacije kao i Tamari Obradović ispred Udruženja obrtnika za predivno gostoprimstvo. "

28. 10. 2022. - 4.G NA PREDAVANJU U GRADSKOJ KNJIŽNICI SAMOBOR

Učenici 4.G razreda u pratnji razrednika Zlatka Damijanića i knjižničarke Irene Šepl bili su u petak 28. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Samobor gdje je na Dječjem odjelu naša sugrađanka psihologinja Ivana Garašić održala zanimljivo predavanje „Misli na sebe i brini za sebe - čitaj, slušaj gledaj“. 

Uz video prezentaciju psihologinja je govorila o potrebi prepoznavanja psihičkih poteškoća kod mladih i kako pomoći. Zbog zanimanja za temu i aktivnog sudjelovanja, naši su računalci ugodno iznenadili psihologinju. 

20. 10. 2022. - ZABAVNI KVIZ O MATURALCU

Nakon maturalnog putovanja u Crnu Goru u rujnu, učenici 4.F i 4.G rješavali su početkom listopada zabavno-poučni Kahoot! kviz o maturalcu.

Učenici 4.F pokazali su više znanja, a najbolji su bili Emil Avdić, Jakov Ožbolt, Patrick Mustač  i Marko MIholić, dok su u u 4.G pobjednici Gabrijel Vlašiček, Fran Radoš i Fran Lovričić. 


Čestitamo!

14. 10. 2022. - U NAŠIM KABINETIMA

Naši učenici često izvode različite vrste pokusa na praktičnoj nastavi pojedinih predmeta. U prilozima možete zaviriti u nastavni proces predmeta Osnove elektrotehnike, uz detaljni opis našeg Svena:

"Učenici 1.G razreda su 10. listopada 2022. s nastavnikom Slakoperom imali vrlo zanimljiv sat Osnova elektrotehnike. Naime, kako bi nam pokazao opasnost visokog napona, nastavnik Slakoper je na šaljiv način objasnio ozbiljnu temu - proveo je visoki napon kroz električne žice i grafitne mine. Vodiči su se zagrijavali i počeli isijavati veliku količinu topline i svjetlosti. Pokušali smo više mina spajati na različite načine kako bismo usporedili rezultate i pritom snimili nekoliko video zapisa sa sigurne udaljenosti. Tako smo otkrili učinke voltaže na svakodnevne predmete i dokazali da ne mora svaki sat biti dosadan."

Sven Bečki, 1. g

5. 10. 2022. - NAGRADE NAJBOLJIMA!

Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Toga se dana, već tradicionalno, održava i svečana dodjela nagrada najuspješnijim prosvjetnim djelatnicima. 

Izuzetno smo ponosni što je jedan od najuspješnijih nastavnika u školskoj godini 2021./2022. upravo iz naših redova. Radi se o nastavniku koji svake godine povećava broj priznanja i nagrada vezanih uz rad mladih inovatora, kao njihov mentor. Ivan Vlainić cijelim svojim bićem promovira strukovna zanimanja i inovatorstvo kao način življenja. 

Čestitamo kolegi Vlainiću i želimo mu  puno uspjeha u daljnjem profesionalnom razvoju!

26.9. 2022. - EUROPSKI DAN JEZIKA

A koliko jezika ti govoriš?

Učenice i učenici 2.b, 2.c i 2.e razreda sudjelovali su 26. rujna 2022. godine u obilježavanju Europskog dana jezika. 

U sklopu nastave engleskog i njemačkog jezika surađivali su u izradi plakata o višejezičnosti u Europi, a profesorica engleskog jezika Marijana Matić i profesorica njemačkog jezika Klementina Šančić Bradač osmislile su  program sa kvizovima i online igrama kroz  koje su učenici osvijestili važnost učenja više stranih jezika i većeg međukulturnog razumijevanja. 

Vodeći se latinskom izrekom 'Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš' učenici postavljaju pitanje sebi i svima u školi: 'A koliko jezika ti govoriš?'

Ne zaboravite - učeći strane jezike ne dobivamo samo ekonomsku korist na tržištu rada, nego postajemo tolerantniji,  otvaramo se prema drugima, njihovim kulturama i stavovima.


23.8. 2022. - EDUKACIJE U SKLOPU RCK Industrija 4.0

U sklopu provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti jedanaest djelatnika Srednje strukovne škole sudjelovalo je u Edukaciji za primjenu interaktivnih metoda. Edukacija se održala u šest dana, u dva dijela - prva četiri dana edukacije bila su početkom srpnja, a preostala dva u kolovozu nakon povratka s godišnjih odmora.

Prvu radionicu je održao dr. sc. Tihomir Žiljak,  stručnjak u području obrazovnih politika, i objasnio kako ukomponirati digitalne i zelene  vještine u planiranje nastave. Zatim je profesorica Snježana Zbukvić – Ožbolt pokazala načine kreiranja projektne i problemske nastave u svim fazama obrazovnog ciklusa, od početne analize potreba preko izvedbe pa sve do evaluacije.  Profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Višnja Raić je objasnila sve pojmove vezane za vrednovanje te kako u praksi provoditi svaki od njih. Potom je savjetnica u NCVVO-u Ira Tretinjak objasnila metode za izradu različitih tipova zadataka u evaluaciji učenika koji trebaju biti ne samo kvalitetni nego i prilagođeni učenicima.  Važnost dobre komunikacije  kroz primjere dobre i loše prakse bila je tema radionice doc. dr. Marijane Togonal, dugogodišnje bivše djelatnice Strukovne škole u Samoboru.

Dr. sc. Ema Petričević je govorila o važnosti intrinzične i ekstrinzične motivacije i kako je potaknuti kod učenika, ali i kod samih nastavnika.

Šest dana šestosatnih edukacija prošlo je brzo, u ugodnom druženju, razmjeni iskustava i prije svega osvješćivanju svega onoga što znamo, ali ponekad zaboravimo u svakodnevnim obavezama. Iako je bilo odlično, vrijeme gableca i pauze nije nam ostalo kao najbolji dio ove edukacije. Bilo je to vrijeme provedeno u interakciji i druženju s kolegama i šest zanimljivih i motiviranih predavača. 

Istovremeno, deset nastavnika stručnih predmeta sudjelovalo je u Edukaciji u području digitalnih znanosti. Edukaciju je uspješno vodio Goran Švast Voditelj Odjela za razvoj, kvalitetu i IT.

Prvi je dan održana radionica o alatima za obradu slika i fotografija u sklopu koje su obrađeni alati i servisi za besplatno preuzimanje i obradu fotografija. Tako su fotografije obrađivane u više različitih programa u ovisnosti o potrebama korisnika; Pixrl, Canva, ThingLink, Pixabay, Pexels.

Sljedeća je  tema bila Alati za obradu video materijala s pripadajućim servisima za video sadržaje. Spomenuti i obrađeni su alati VSDC, Youtube, TikTok, Dailymotion.

Nastavnici su se također bavili Google alatima u svojstvu obrazovanja, posebice MS Wordom i MS Excelom, kao i Alatima za izradu digitalnih prezentacija u sklopu kojih su obrađeni programi Powtoon, Moovly i Prezi.

Edukacija koja je slijedila bila je vezana uz Alate za izradu kvizova i provjera znanja. Tako su nastavnici u vrlo kompetitivnom okruženju stvarali vlastite kvizove u Kahootu, Socrativu i Mentimetru.

U konačnici, posljednja tema edukacija bila je Platforma za online učenje razvijena u sklopu projekta RCK Industrija 4.0. Nastavnici su upoznati s platformom, kako se prijaviti u korisničko sučelje, kako kreirati i organizirati lekcije i stranice, kako kreirati ispite i zadatke, kako u sustav umetnuti ankete, datoteke za preuzimanje i vanjske poveznice.

Predavanja su bila jasna, opsežna i zanimljiva. Radionice su bile korisne i upotrebljive u nastavi, a sustav koji će uskoro zaživjeti nedvojbeno će biti jedan od vrlo korisnih jer dokazuje  E-učenje može na ovaj način biti jednostavno, zabavno i primjenjivo.

21.7. 2022. - POČELA IZGRADNJA CENTRA  IZVRSNOSTI ZA SENZORIKU, AUTOMATIKU I OBNIVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Uz Srednju strukovnu školu Samobor počeli su radovi na izgradnji Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u sklopu EU projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0.

- Prije svega 10 dana od kako smo u Gorici polagali kamen temeljac za regionalni centar kompetencija u strukovnom obrazovanju, danas smo ovdje u Samoboru gdje su započeli radovi za centar u senzorici, automatici i obnovljivim izvorima energije. Uskoro ćemo i u Dugom Selu započeti radove čime ćemo stvoriti preduvjete za kvalitetniju i napredniju Zagrebačku županiju. Ovaj projekt regionalnog centra kompetentnosti, pored same infrastrukture ulaže sredstva prije svega u tehnologiju, ali i u obrazovanje nastavnog kadra koji će raditi u tom centru što ga čini izuzetno kompetentnim - riječi su župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića na samom otvaranju radova na samoborskom gradilištu.

Župan je istaknuo da ga izuzetno veseli kvalitetno obrazovanje kadra koje nedostaje ne samo u užem području Zagrebačke županije, već i na razini cijele države, čime će se značajno unaprijediti cjelokupno gospodarstvo. Projekt je izuzetno bitan za strukovno obrazovanje u cjelini, ali i na razvoj pojedinih škola, pri čemu se posebno osvrnuo se na uspjehe bivših učenika i inovatora Srednje strukovne škole, posebice na Matu Rimca i izrazio nadu u obrazovanje više toliko uspješnih budućih poduzetnika.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot izrazila je veliko zadovoljstvo odlukom izgradnje jednog od tri kraka centra izvrsnosti u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, obzirom da su mnogi učenici inovatori izašli iz Srednje strukovne škole, a svake je godine taj broj i veći. Ono što je još bitno, istaknula je, da je interes za strukovno obrazovanje u Samoboru sve veći, a ovaj centar će biti nadopuna, odnosno praktični dio koji će omogućiti razvoj učeničkih vještina. 

- Velik dan za Zagrebačku županiju, velik dan za Samobor - riječi su predsjednice skupštine Zagrebačke županije, Martine Glasnović.

- Ovaj projekt je rezultat dobrog rada sve tri strukovne škole, osoblja, ravnatelja, nastavnika, a sasvim je bio i prirodni slijed da zajedno s Zagrebačkom županijom, župan koji je tehničke struke i uvijek podupire i razumije probleme u strukovnom obrazovanju. Što se tiče skupštine, na posljednjem rebalansu jednoglasno je donesena odluka kojom je promijenjen ugovor kako bi se nadišli problemi koji su posljedica ovih divljanja cijena na području gradnje, energenata i opreme, čime se potvrđuje da cijela zajednica stoji uz projekt i razvoj škola – kazala je Glasnović.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan napomenuo je kako je riječ o jedinstvenom projektu.

- Što se tiče današnjeg otvaranja gradilišta na regionalnom centru kompetentnosti, Centar izvrsnosti za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije, iznimno smo sretni što smo dočekali taj dan, već četiri godine radimo na tome da bi zakopali prvu lopatu, a moram reći da imamo zašto to raditi. Mi smo, naime, imali upise, strukovna smo škola koja je u prvom roku upisala učenike u sve svoje prve razrede, štoviše, upisani su učenici u sedam razreda, a pet razreda učenika ostala smo morali odbiti. Navala je na strukovne škole, a ovaj budući prostor primat će nove učenike, razvijat ćemo i modernizirati nova zanimanja. Ovo je projekt koji je po mnogočemu jedinstven unatoč tome što je u Hrvatskoj trenutačno 25 regionalnih centara. Naime, sa sjedištem u Velikoj Gorici te centrima na dva kraka, istoku i zapadu županije u Dugom Selu i Samoboru, kompletna je županija uključena u projekt. Ne postoji učenik od Ivanić Grada do Zaprešića te od Samobora do Jastrebarskog koji neće proći ove centre. Zgrada samoborskog centra od više od 700 četvornih metara imat će tri učeće tvornice u kojima će simulirati proizvodno tehnološki procesi zbog kojih učenici više neće morati odlaziti u tvornice kako bi vidjeli funkcioniranje procesa na djelu - rekao je Škiljan.

Za kraj se Županiji na svekolikoj podršci zahvalio i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić ističući nadu u pravovremeni dovršetak radova, čiji je izvođač tvrtka „Graditelj svratišta d.o.o.“. Naime, rok završetka radova na izgradnji samoborskog centra izvrsnosti je 15. travnja 2023. godine.


31. 5. 2022. - MALCI GENIJALCI U STRUKOVNOJ

Srednja strukovna škola u Samoboru otvorila je svoja vrata i učenicima drugog razreda Osnovne škole Bogumila Tonija u Samoboru. Profesorica njemačkog jezika Klementina Šančić Bradač provela je dječake i djevojčice prostorima Škole, a opisala nam je njihove doživljaje:

"Iako Srednju strukovnu školu najčešće posjećuju učenici starijih razreda osnovne škole u sklopu manifestacije ''Dojdi osmaš'', u utorak 31. 5. 2022. godine posjetili su nas učenici 2. a razreda Osnovne škole Bogumila Tonija u pratnji učiteljice Jone Fresl Orešković. Učenicima su prezentirana zanimanja o kojima u školi uče i koja ih okružuju, a još uvijek nemaju sasvim jasnu ideju o tome kako se postaje npr. kozmetičar, frizer ili automehaničar.

Uz riječi dobrodošlice ravnatelja škole Davora Škiljana i pedagoginje Anite Šimić učenici 2. a obilazak su započeli u frizerskom praktikumu gdje su im ostvarene sve želje vezane uz pletenice, kovrče, gel i šljokice u kosi.

Tako uređeni i lijepo počešljani obišli su automehaničarsku radionicu u kojoj su ostali iznenađeni činjenicom da nakon samo 3 godine srednje škole možeš postati pravi majstor za popravljanje automobila i ostalih vozila – potrebno je samo malo učenja, a puno prakse i dobre volje

Učenici 3. g razreda (Tehničar za računalstvo) predstavili su svojim malim kolegama programe, igrice i mobilne aplikacije koje su sami programirali, a učenici 2. a su ih mogli osobno testirati. Priznali su nam da nisu ni sanjali da u Samoboru postoji škola u kojoj možeš postati programer.

Za kraj posjete privukli su ih ugodni mirisi iz kozmetičkog kabineta u kojem su  uz puno smijeha objasnili razliku između piercinga i depilacije, ali i otkrili da najčešće tate idu na masažu. Suprotno očekivanjima nastavnika dječaci su bili zainteresirani za lakiranje noktiju, a djevojčice za masažu ruku."

Nakon kratkog predaha uz grickalice, sok i bombone prof. Šančić Bradač pripremila je kviz za učenike na temu ''Zanimanja'', a prva 4 mjesta osvojila su nagrade. Svim učenicima 2. a podijeljeni su bedževi s logom Regionalnog centra kompetencija koji je u izgradnji, a koji će neki od ovih učenika sigurno i pohađati.

Učenici 2. a vratili su se u svoju osnovnu školu puni dojmova i novih saznanja, a Srednja strukovna škola ostavlja vrata otvorena i za ostale učenike nižih razreda osnovne škole – jer budućnost je sada.

20. 5. 2022. - DOJDI OSMAŠ

U Samoboru, u Hebrangovoj 26, u petak, 20. svibnja bilo je vrlo  dinamično. Sve tri škole na spomenutoj adresi bile su dionici manifestacije „Dojdi osmaš“ kojom su se predstavile učenicima osmih razreda osnovnih škola u okolici grada Samobora. Srednja strukovna škola je, osim predstavljanja zanimanja koje pohađaju školu, imala je čast predstaviti i projekt koji će uskoro zaživjeti na ovoj adresi. Radi se o Regionalnom centru izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

Učenici osmih razreda osnovnih škola: OŠ Milana Langa, OŠ Mihaela Šiloboda, OŠ Rude, OŠ Samobor, OŠ Bogumila Tonija i OŠ Vladimira Deščaka, njih ukupno oko tristotinjak obišlo je frizerski i kozmetički praktikum, garažu i strojnu obradu te kabinet  pametnih kuća. Svi nastavnici, voditelji praktikuma prezentirali su zajedno s učenicima u nastavnom procesu svu privlačnost i mogućnosti zanimanja.

Obilazak je bio vrlo dinamičan, učenici su dolazili organiziranim prijevozom u određeno vrijeme. Svaka je grupa bila podijeljena u dvije skupine koje su obilazile pojedine praktikume. Nastavnici suprezentirali pojedina zanimanja, a učenici su istovremeno demonstrirali svoje uratke i vještine. Tako su u frizerskom praktikumu osmaši mogli iz prve ruke vidjeti pranje, bojanje, šišanje kose i različite vrste tradicijskih frizura u nastajanju.

U kozmetičkom praktikumu, miomirisnom hramu, uživo su sudjelovali u vaporiziranju kože, masaži lica i tijela, manikuri, depilaciji.

U automehaničarskoj radioni vidjela se izravna dijagnostika i otklanjanje kvara na vozilu, kao i dijelovi budućeg kart – vozila na kojemu su učenici završnih razreda upravo radili.

U kabinetu za strojnu obradu naučili su čemu služe tokarilice, aparati za zavarivanje i drugi strojevi sa sličnom primjenom.

Osobito je zanimljivo učenicima bilo u kabinetu „Pametnih kuća“, gdje su Alexu pozvali upomoć za uključivanje rasvjete, glazbe,  light- show i slično. Ovaj je kabinet posebno plijenio pažnju  predstavljanjem različitih uspjeha i medalja s natjecanja u inovaciji kojih doista ima zavidan broj.

Učenici su postavljali pitanja različitih područja, od organizacije nastave i nastavnih planova i programa, izvannastavnih aktivnosti, pa sve do pitanja o mogućnosti učlanjenja u inovatorsku i  košarkašku skupinu. Svakako je bilo vrlo izazovno , ali organizacijski dobro izvedeno predstavljanje naše škole, a nadamo se da će se uspjeh vidjeti i tijekom upisa.

9. 5. 2022. - JEZIK INOVACIJE - POUKE IZ IZRAELA

U sklopu partnerske suradnje Hrvatske zajednice i inovatora s Izraelom, u Srednjoj je  strukovnoj školi izraelski predavač dr. Nir Tsuk, održao predavanje na temu inovacija i start up tvrtki za fakultete i srednje škole. Predavanje je bilo usmjereno na načine razmišljanja i kulturu inovacija koja se može primijeniti na buduća zanimanja naših srednjoškolaca. Učenici su procijenili predavanje vrlo zanimljivim, blago provokativnim, a nadasve korisnim.

U nastavku je osvrt učenika 3.F razreda, Leonarda Kirina:

„U ponedjeljak 9. svibnja, F i G razredi Srednje Strukovne škole imali su priliku poslušati predavanje izraelskog profesora Nira Tsuka koji inače predaje na njujorškom sveučilištu. On je održao predavanje na temu jezika inovacije i poduzetništva. Glavna teza profesora Tsuka jest da inovativnost nije tema koja se uči, već jedinstven pogled ljudskog uma na svijet. Vrlo slikovito je objasnio da je to poput posebnih naočala koje stavimo te tada drugačije gledamo na svijet oko sebe. Dva glavna pojma koja je istakao u svome predavanju bila su standardna inovacija i disruptivna inovacija. Kada je govorio o standardnoj inovaciji, mislio je na mala unapređenja već osmišljenim proizvodima, no naglasak je stavio upravo na disruptivne inovacije. Definirao ih je kao kombinaciju već osmišljenih stvari, koje kada se sastave potpuno revolucioniraju svoje tržište. Profesor Tsuk vrlo često je u predavanje uključivao nas učenike i zanimalo ga je naše mišljenje. Nerijetko je na duhovit način prikazivao svoja stajališta te nam tako pokušao dodatno približiti temu. Zbog toga je atmosfera bila vrlo opuštena i ugodna, što nam je održavalo koncentraciju i upotpunilo dojam predavanja. Na kraju predavanja, podijelio nas je u grupe i dao nam  zadatak da u deset minuta osmislimo kako promijeniti način ribolova te da ideju predstavimo u 30 sekundi. Na taj način nam je htio pokazati da se već u tako kratkom roku mogu izroditi ideje koje je moguće ostvariti. Smatram da se svim razredima svidjelo predavanje, jer smo dobili priliku vidjeti i čuti nešto novo s međunarodnog nivoa.“

Inače,  Dr. Nir Tsuk iskusan je akademik i stručnjak s više od 25 godina međunarodnog iskustva u području društvenog kapitala, poduzetništva i inovacija – kao i ponosan potomak hrvatske obitelji Morpurgo. Za vrijeme svog mandata izvanrednog profesora na Sveučilištu u Osaki i kao NYU-ov globalni istaknuti znanstvenik, Nir je za Sveučilište u New Yorku osnovao Institute for Impact and Intrapreneurship, putem kojega kulturu inovacija dijeli s onima kojima je najpotrebnija.

2. 5. 2022. - NOĆ KNJIGE

Naši učenici sudjelovali su i ove godine u manifestaciji Noć knjige koja je trajala od 22. do 25. travnja. Tema je bila sloboda, odnosno knjiga kao prostor slobode. Učenici 1. g, 2. g, 3. f i 3. g razreda inspiraciju za literarni izričaj tražili su u djelu Molitva moru Khaleda Hosseinija. 

Profesori hrvatskoga jezika Davorka Vuković, Antun Pavlin i Irena Šepl (knjižničarka) odabrali su za nagradni natječaj „I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom“ (V. Parun) 3 rada od 22 konkurentna. To su radovi učenika:

- Franka Silađina (1. g)

- Luke Salaja  (2. g)

- Emila Avdića (3. f). 

Na natječaj je pristiglo 127 literarnih radova iz svih županija, a pobijedio je rad maturantice zadarske gimnazije.

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

Zaposlenici škole i aktivisti Crvenog križa u predvorju škole prilikom primopredaje pomoći.

Zaposlenici škole i aktivisti Crvenog križa u predvorju škole prilikom primopredaje pomoći.

12. 4. 2022. - SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA ZA UKRAJINU

Učenice i učenici Srednje strukovne škole iz Samobora odazvali su se apelu gradskog Crvenog križa za prikupljanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji su u Samoboru našli privremeno utočište.

U protekla dva tjedna sakupljani su paketi pomoći. Skupljena su 24 paketa, svi razredi imali su intenciju popuniti zadani paket, bilo higijenski ili prehrambeni , a dva razreda 1. c - vozači motornih vozila i 3. g - tehničari za računalstvo pripremili su po dva paketa. U akciji je sudjelovalo svih 500 učenika iz svakog od 21 razreda, kao i svi zaposlenici škole. 

U završnim razredima održana su i predavanja o dobrovoljnom darivanju krvi. Prva iduća akcija dobrovoljnog darivanja  gradskog Crvenog križa bit će baš u prostorijama škole 28. travnja 2022. godine od 12.00 do 15.00 sati.

Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

8. 4. 2022. - MATURANTI U BUNKERU NA INFORMIRANJU I SAVJETOVANJU O KARIJERI

U petak 8. travnja 2022. naši maturanti tehničari za mehatroniku i tehničari za računalstvo, u pratnji nastavnika Franje Borovića i pedagoginje Anite Šimić, bili su na predavanju Centru za mlade Bunker, Samobor, a tema je bila odabir fakulteta. Predstavnica CISOK-a potaknula ih je na vrlo zanimljiv i poučan način da razmisle i pokušaju sami odgovori na trenutno najbitnija pitanja: kako odabrati odgovarajući fakultet, o čemu voditi računa prilikom odabira, kako upoznati svoj sustav vrijednosti te kako prepoznati svoje interese i sposobnosti. Također je važno i informirati se koji sve fakulteti i obrazovni programi postoje te kakve su na tržištu rada potrebe za pojedina zanimanja.  U slučaju da još imaju nedoumica, ponudila je nekoliko web stranica na kojima se mogu informirati, ispuniti upitnike samoprocjene, pregledati info materijale, ali i savjetovati se o karijeri  (CISOK - Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri | HZZ - CISOK; https://e-usmjeravanje.hzz.hr; https://burzarada.hzz.hr; www.postani-student.hr; www.iro.hr; Agencija za mobilnost i programe EU).

Vjerujem da je predavanje potaknulo svakog maturanta da još jednom razmisli i donese pravu odluku.

                                                                                    Paulo Nemanić, 4. f


16. 6. 2021. - NAŠI PROGRAMERI IZRADILI SVOJE PRVE VIDEO IGRE

Programeri 3. G razreda izradili su svoje projektne zadatke u sklopu nastavnog predmeta Napredno i objektno programiranje, koji je dio programerskog izbornog modula u zanimanju tehničar za računalstvo u 3. i 4. razredu.  Tako su svoja stečena znanja i vještine programiranja nadogradili za razvoj video igara, a to je interdisciplinarno područje, pa zahtijeva povezivanje znanja iz različitih predmeta i samostalno istraživanje.

Najpotpuniju video igru imao je tim Matije Faukovića, u kojem su bili još i Martin Šek, Fran Matijević i Karlo Putar. Izradili su svoje 3D modele u Blenderu, kreirali zanimljive trkaće staze u Unity-u te programirali u C#. Igru možete i sami isprobati.

Svima čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem radu

11. 6. 2021. - PREDSTAVLJANJE MOBILNE APLIKACIJE

U školskoj dvorani  10. lipnja 2021. predstavljena su dva projekta čiji je nositelj Ekonomska, turistička i ugostiteljska škola, uz potporu  Ministarstva turizma i sporta.

Naša škola bila je partner, zadužen za tehničku realizaciju, u prvom projektu - izradi mobilne turističke aplikacije za android uređaje, nazvanoj Samobor N&T (Now and Then). Aplikacija je namijenjena šetnji posjetitelja Samoborom. Nastala je prema ideji nastavnice ETUŠ-a Brune Kobeščak Mogulić, dipl. oec., inspirirane dječjom igricom Pokemon GO, a Turistička zajednica grada Samobora, Samoborski muzej i Pučko otvoreno učilište Samobor ustupili su materijale potrebne za izradu aplikacije. 

U  timu Srednje strukovne škole bili su maturanti Jurica Runtas i Dražen Šarić iz 4. G, ujedno i vrhunski prezenteri, zatim Paula Jagodić, Matija Fauković, Francesco Glasnović iz 3. G i Marin Zorić iz 2. G, uz mentora Zlatka Damijanića, mag. inf. et math. S obzirom da nisu imali  prethodno iskustvo s ovakvim aplikacijama, učenici su napravili veliki iskorak sa znanjem, vještinama i kompetencijama. Naučili su koristiti nove alate poput programa za razvoj mobilnih aplikacija Android Studio, zatim Unity, Blender, pa čak i novi programski jezik Kotlin. Osim tih alata, koristili su jednu od najnovijih tehnologija - proširenu stvarnost, pritom rješavajući različite probleme i prepreke koje su timski, uz puno truda i proučavanja, uspješno svladali.

Aplikacija se može besplatno preuzeti preko Google Play Trgovine i ne sadrži reklame, a u budućnosti može se potencijalno prilagoditi i za ostale platforme.

Čestitamo!

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

29. 3. 2021. - LITERARNI NATJEČAJ „MOJA NAJ KNJIGA“

Uz obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja (20. ožujka) i Dana darovitih učenika (21. ožujka), od 1. do 20. ožujka 2021. školska knjižnica organizirala je školski literarni natječaj za učenike svih triju srednjih škola. Svoju omiljenu ili najznačajniju knjigu opisalo je trideset i troje učenika. U uži izbor natječaja ušlo je devet radova. Tročlano povjerenstvo - Blaženka Mavrić Vadlja - knjižničarka Gradske knjižnice Samobor i školske knjižničarke Nevenka Fresl i Irena Šepl, najboljim radom (a odlučivale su nijanse) proglasilo je rad "Moja najdraža knjiga" Tina Šmereka, maturanta iz 4. b razreda Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole. Tin je osvojio glavnu nagradu - plaćenu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici Samobor, kojoj zahvaljujemo na donaciji i podršci! Zahvaljujemo i svim profesorima naših škola koji su nam pomogli u realizaciji natječaja! Pohvaljujemo sve sudionike, a posebno priznanje i skromne nagrade zaslužili su učenici Matea Garašić i Lucija Trlin (4. b ETUŠ), Matea Omahen (3. c G) te petero učenika naše škole: Luka Kotorac, Luka Salaj (1. g S), Viktoria Vukelić (3. b S) te Valentino Grgečić i Antonio Kovačić (3. f S).

Ovdje možete pročitati njihove radove „MOJA NAJ KNJIGA“

Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

Predstavnik tvrtke Tokić Luka Badžek predaje donaciju ravnatelju Davoru Škiljanu

Predstavnik tvrtke Tokić Luka Badžek predaje donaciju ravnatelju Davoru Škiljanu

TVRTKA TOKIĆ d.o.o. DONIRALA SREDNJU STRUKOVNU ŠKOLU, SAMOBOR

Tvrtka Tokić d.o.o. 8. prosinca 2020. donirala je Srednjoj strukovnoj školi iz Samobora 15.192 kune, iznos prikupljen u sklopu TKLUBA za TOPkupce programa vjernosti. Donaciju su omogućili Tokićevi kupci, fizičke i pravne osobe, budući da je na svakih njihovih sto kuna obračunatim putem kartice vjernosti, Tokić donirao kunu. Ove godine donacijom će samoborska škola dobiti vrijednu hidrauličnu dizalicu neophodnu za podizanje kvalitete nastave. Riječ je o samo jednoj u nizu donacija ove tvrtke prema samoborskoj školi.

Donacija će biti iskorištena za kupnju hidraulične dizalice. U tijeku su radovi za prenamjenu garaže u sklopu škole u školsku radionicu, a tu će biti postavljena dizalica koja će koristiti učenicima i nastavnicima u predmetu, održavanje motornih vozila u zanimanju automehaničar.

Dizalica će koristiti i inovatorskoj skupini u školi, koja će raditi na električnom automobilu. Prilikom promocije monografije škole prije godinu dana, bivši učenik i inovator Mate Rimac najavio je uključenje u rad na električnom automobilu.

Dodatno, iz Tokića poručuju i kako će, povodom 30 godina rada, usmjeriti čak 30 pojedinačnih donacija, ukupnog fonda od 300.000 kuna, prema humanitarnim i sportskim udrugama te klubovima i strukovnim školama, ali i omogućiti 30 stipendija redovnim učenicima i studentima na području Hrvatske.

Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

3. F u Karl Popper debati

KARL POPPER U GOSTIMA

Ne, nisu se u četvrtak 12. studenoga 2020. kršile epidemiološke mjere u 3. F, već su učenici na satu Hrvatskog jezika vježbali svoje vještine komuniciranja uz Karl Popper debatu. U ovoj vrsti formalizirane rasprave sudjelovalo je šest učenika – u afirmacijskoj ekipi bili su Antonio Kovačić, Petar Stanić i Kristian Jakopec, a u negacijskoj Valentino Grgečić, Paulo Nemanić i Janko Načkar. Uz argumentaciju, dokaze i unakrsna ispitivanja, raspravljalo se o tome razdvajaju li društvene mreže ljude. Afirmacijska ekipa je tijesno pobijedila, što dokazuje dobru pripremu debitanata debatanata, a fotografije s debate svjedoče da su učenici, osim sadržaju, pozornost posvetili i formi.

Knjižničarka: Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

Predstavljanje Monografije o školi u Kinu Samobor 28. 11. 2019.
Govor Mate Rimca na predstavljanju Monografije o školi

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O NAJSTARIJOJ, NAJBOLJOJ I NAJINOVATIVNIJOJ SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI

"Monografija o 132 godine dugoj povijesti Srednje strukovne škole od 1887. do 2019. predstavljena je 28. studenoga 2019. u Kinu Samobor. Monografija nosi naziv "Srednja strukovna škola u Samoboru (1887. - 2019.): Među prvima nekad i danas”, jer Srednja strukovna škola je nasljednica Šegrtske škole u Samoboru osnovane 1887. godine i jedna je od prvih takvih škola u tadašnjoj Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, a danas je jedna od najstarijih, najboljih i najinovativnijih srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Monografija na 245 stanica s više od 200 fotografija obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost škole u kojoj je kroz tri stoljeća zvanje steklo desetak tisuća učenika, među kojima i svjetski poznati gospodarstvenik i inovator Mate Rimac.

Škola danas ima 475 učenika i 58 djelatnika, učenike obrazuje za čak 9 zanimanja, a po inovacijama je poznata ne samo u Hrvatskoj već i svijetu.

Uvodno je sve nazočne, među kojima su bili bivši i sadašnji učitelji i učenici te predstavnici Grada Samobora, Zagrebačke županije, obrazovnih, obrtničkih, kulturnih i drugih institucija te samoborski obrtnici, pozdravio ravnatelj škole i jedan od autora monografije, Davor Škiljan. Naglasio je kako je Srednja strukovna škola "zaglavni kamen" samoborskog obrtništva, a ova monografija je temelj za nastavljače pisane riječi. 

“Ne udvaramo si da je ova knjiga izvukla iz pismohrane sve važne stvari, znamo da će određene činjenice neki od vas vidjeti u drugoj rezoluciji,  jer knjiga koju čitate u osami uvijek je dijalog s vremenom, autorom i događajima. Škola je prve učenike primila 1887. godine, a od tada do danas završnu svjedodžbu steklo je desetak tisuća učenika. Naš grad  je sinonim za obrtništvo, a gotovo svi obrtnici izašli su “ispod kabanice” strukovne škole. Tradicija obrtništva i školstva je neprocjenjiva, a jedno bez drugog neispričana je priča, kao Ilijada i Odiseja. Ova je knjiga i o njima i o Samoboru, a čitljiva je i nesamoborcima, jer puno je nacionalnih vrijednosti u našim izvorima, a te izvore čine ljudi”, rekao je Davor Škiljan te ponosno nabrojao neke od njih, a to su: najdugovječniji ravnatelj Šegrtske škole Samobor i najznamenitiji Samoborac Milan Lang, zatim Krešo Beljak, prvi predsjednik HSS-a koji vodi Grad Samobor, najpoznatiji hrvatski gospodarstvenik Mate Rimac, dobitnik Zlatne arene za film “Pismo ćaći” Damir Čučić i nogometaš Mario Musa. Uz ravnatelje Milana Langa i Bogumila Tonija, po kojima osnovne škole nose ime, tu je i bivši učenik Vladimir Deščak, poginuli hrvatski branitelj, čije ime nosi osnovna škola u Rakitju. Ravnatelj Škiljan naveo je i bivše učenike i kolege koji su život dali u Domovinskom ratu, za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Srednja strukovna škola slavna je i po brojnim inovacijama. ”Od 1999. godine pa do tiskanja knjige učenici su na međunarodnim sajmovima inovacija osvojili 32 medalje, od toga 13 zlatnih. No, jedno zlato nije zabilježeno, a osvojili su ga Krešimir Butorac i mentor Ivan Vlainić koji je na Pantovčaku odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle”, istaknuo je Davor Škiljan te zahvalio Gradu na financiranju monografije, suautorici Ireni Šepl na istraživačkom i spisateljskom radu, županu Stjepanu Kožiću, suradnicima na monografiji Ivanki Brekalo, Zlatku Damjaniću, Anđeli Ivčić, Aniti Šimić i Ivanu Vlainiću, direktorici i urednici izdavačke kuće Merdijani Petri Somek i uredniku Hrvoju Dečaku te svima ostalima koji su doprinijeli izradi monografije, kao i njenoj promociji.

Promociji je nazočio i najpoznatiji učenik škole Mate Rimac koji je rekao kako bez Srednje strukovne škole, profesora Vlainića i drugih profesora ne bi bilo njegove tvrtke Rimac Automobili koja danas zapošljava više od šest stotina ljudi iz cijelog svijeta.

Prisjetio se Mate Rimac svog dolaska iz Njemačke i rekao kako mu nije bilo lako kada se iz Frankfurta doselio u Konšćicu te da mu je u osnovnoj školi bilo teško, ali se u Srednjoj strukovnoj školi osjećao kao kod kuće. 

“Imali smo slobodu raditi puno stvari izvan nastave, radili smo ono što ne bismo sami radili da nas profesor Vlainić nije poticao, kao i drugi profesori koji su nam omogućili slobodu i kreativnost. Moram priznati da nisam vjerovao u sebe u to vrijeme, jer nisam bio super učenik, bilo mi je teško prilagoditi se hrvatskom obrazovnom sustavu, a ni jezik baš nisam dobro govorio. Ali, netko je unatoč tome u meni prepoznao nekoga tko može biti uspješan i to mi je dokazao, jer sam se iznenadio kad sam prvi put osvojio županijsku, pa državnu, a onda i brojne svjetske medalje s Lukom Bošnjakovićem i Ivanom Vlainićem”, rekao je Mate Rimac te zaključio kako je rezultat svega toga njegova tvrtka, u koju su preko 150 milijuna eura uložili Porcshe, Kia, Hyundai, koja danas razvija najnaprednije automobile i najnaprednije sustave za cijelu automobilsku industriju i koja je tek na svojim počecima, a u budućnosti će, vjeruje Mate Rimac, izrasti u nešto još puno veće i značajnije.

“Nadam se da možemo poslužiti kao primjer, ali i inkubator drugima, a u suradnji s obrazovnim sustavom, potaknuti razvoj mladih ljudi i njihovih vještina da krenu sličnim putem i da im budemo podrška sa znanjem, iskustvom, kontaktima i financijski”, rekao je Mate Rimac te najavio kako će s učenicima Srednje strukovne škole napraviti električni auto. Već je kupio auto i sve komponente da se auto prebaci na električni pogon, no za sada je problem mali prostor, no kad se to riješi, učenici će moći sami svojim rukama napraviti nešto. Upravo to je, kaže Mate Rimac, najveća vrijednost i to mu je na natjecanjima bilo najkorisnije, jer je morao nešto sam stvoriti, isporučiti i prezentirati.

“Na tome ću uvijek biti zahvalan Srednjoj strukovnoj školi i nadam se da ćete u budućnosti biti još bolji i mojim primjerom drugima omogućiti takav put, a ja ću biti tu da ih podržim u bilo kojem obliku”, zaključio je Mate Rimac.

Sve okupljene pozdravio je gradonačelnik Samobora, ali i bivši djelatnik  Krešo Beljak rekavši kako je Srednja strukovna škola najbolja na svijetu, da je ponosan što je bio dio njezinog kolektiva te što je gradonačelnik grada u kojem postoji i uspješno djeluje Srednja strukovna škola Samobor. Zahvalio je ravnatelju, djelatnicima i učenicima što prenose ime Samobora diljem Hrvatske i svijeta te je rekao kako će Grad Samobor uvijek pratiti, podržavati i biti ponosan na školu.

U ime Zagrebačke županije sve nazočne pozdravila je i svima u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, koji su budućnost pretvorili u sadašnjost, zahvalila i zaželjela puno uspjeha u daljnjem radu pročelnica za prosvjetu kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenec.

O monografiji je govorila direktorica Meridijana i urednica monografije Petra Somek rekavši kako monografija sadrži 8 poglavlja u kojima je opisana povijest škole, zanimanja za koja se učenici školuju, svjetski uspjesi inovatora, Domovinski rat i škola, izleti, svečanosti škole i naposljetku šaljivo lice škole od sudjelovanja učenika na Samoborskom fašniku do učeničkih i ravnateljevih bisera.

Kao najvrjednije izdvojila je peto poglavlje, jer obrađuje ono po čemu je Strukovna škola najpoznatija, a to su brojne inovacije po kojima su se učenici i nastavnici u posljednjih dvadesetak godina proslavili u svijetu. “Ukazali su da dolazi drugačija budućnost, a to je digitalna revolucija u kojoj pojedini učenici i profesori ove škole, poput Mate Rimca i Ivana Vlainića, mijenjaju put ljudske povijesti", rekla je Petra Somek nabrojavši pojedine inovacije i naglasivši kako su sve jednako vrijedne.

“Školska monografija je dokumentirano djelo koje je solidna osnovica za daljnja istraživanja povijesti i strukovnog školstva u Samoboru”, dodala je Petra Somek te zahvalila svim djelatnicima škole koji su marljivim radom ispisali stranice ove monografije, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da monografija ugleda svjetlo dana.

Suautorica monografije, školska knjižničarka Irena Šepl rekla je kako joj je bila čast i zadovoljstvo pisati o školi koju je i sama pohađala, a cilj je bio  obuhvatiti sve bitno i ne pogriješiti u činjenicama te ne zaboraviti nikoga. Također je zahvalila svim nastavnicima i učenicima koji su ispisali stranice monografije. Pročitala je na kraju dio uvodne riječi knjige koja je posveta svim poučavateljima i odgojiteljima samoborskih strukovnih naraštaja te svim mladim ljudima koje su poučili, obrazovali i odgojili.

Promociju su glazbom upotpunili bivši i sadašnji učenici Predrag Tanasić, Antonio Fabekovac i Leandro Havliček, a sve okupljene nasmijao je glumac Željko Königsknecht koji je izveo isječak iz predstave “Aplauz žalosnom varalici”.

Autor: Anja Franjić-Modrić,  Radio Samobor

Slike: Meridijani, izdavačka kuća

Radionica 3D samoborske kremšnite u lipnju 2019.

3D SAMOBORSKA KREMŠNITA

U Srednjoj strukovnoj školi održana je 28. lipnja 2019. radionica 3D printanja kojom je ujedno i završen projekt 3D samoborska kremšnita. Radionicu je vodio nastavnik Stjepan Razum, mag. ing. mech. koji u školi, među ostalima, predaje fakultativni predmet Aditivne tehnologije. Nastavniku je u radionici pomagao bivši učenik, mehatroničar Martin Sokolović, poznat po nagrađivanom radu 3D znanstvena podmornica. Rad je nastao u školi, a nagrađivan je diljem svijeta na sajmovima inovacija u Nürnbergu, Ženevi i Seulu. Radionici su prisustvovali učenici završnog razreda zanimanja tehničar za mehatroniku.

Srednja strukovna škola provela je u suradnji s Ekonomskom, trgovačkom i ugostiteljskom školom projekt financiran od Ministarstva turizma RH-a. U konačnici u Strukovnoj isprintan je desertni tanjur s logom škole na kojem je poslužena samoborska kremšnita koju su napravili učenici slastičari iz ETUŠ-a.  

Projekt je medijski predstavljen 3. lipnja 2019., a još prije prezentiran je na manifestaciji Dojdi osmaš, kada je školu obišlo više od četiri stotine učenika osmih razreda s područja Samobora i Svete Nedelje.

Projekt je završio radionicom 3D printanja, na kojoj su učenici usvajali nova znanja vezana uz izradu 3D modela, povezivanja 3D modela i parametara 3D ispisa te pravila koja moraju poštovati pri samom ispisu 3D tvorevine. Aditivna proizvodna tehnologija je postupak izrade predmeta koji koristi polimerni materijal za izradu geometrijski kompleksnu i prototipnih 3D tvorevina, kako bi se ispitale njihove karakteristike vezane uz funkcionalnost, konstrukciju te način izrade u većim serijama.

Strukovna dobila status Škole ambasadora europskog parlamenta 2019.

AMBASADORI EU

Od školske godine 2018./2019. Srednja strukovna škola sudjeluje u projektu Škola ambasador Europskog parlamenta, a status ambasadora tek treba zavrijediti. Učenici provode određene aktivnosti, od snimanja kratkih video uradaka, izrade stripa o EU, uređivanja info kutka kraj ulaza u školsku zgradu do radionica koje provode mladi ambasadori educirajući ostale učenike. Cilj projekta je upoznati učenike i nastavnike o Europskoj uniji, njenim vrijednostima, institucijama i politikama te ih poticati da žive, čuvaju i promiču europske vrijednosti. Mentorica je nastavnica Politike i gospodarstva Ivka Maganjić, a sudjeluju učenici: Antonio Šmerek Paunović, Domagoj Jaklenec, Dino Vlašić i Luka Čuček iz 2. A, Stella Bogadi i Karlo Živoder iz 2. B, Dražen Šarić i Noa Jakob Košutić iz 2. G, Vito Menjak iz 3. G te Hana Škugor i Roko Stanić iz 4. G. Marljivim radom uspjeli smo dobiti status Škole ambasadora Europskog parlamenta. 

Posjet školi predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović 23. siječnja 2018.

POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI

U  132 godina dugoj povijesti škole učenici i zaposlenici dočekali su da im u posjet dođe poglavar države, točnije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, i to s razlogom. Prilikom posjeta Zagrebačkoj županiji 23. siječnja 2018. u pratnji župana Zagrebačke županije gospodina Stjepana Kožića, odlučila se za dolazak u Srednju strukovnu školu u Samoboru u koju je bila pozvana prilikom 130. obljetnice postojanja. Međutim, zbog  vremenika  koji se poklapao s predsjedničinim državničkim obvezama, taj posjet tada nije realiziran.

U međuvremenu učenici naše škole nastavili su s uspjesima na međunarodnom planu, sa sajmova inovacija diljem svijeta vraćali su se s kolajnama, što nije promaklo predsjednici koja je našeg nastavnika Ivana Vlainića nagradila ordenom „Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle“.

Predsjednicu su u Sportskoj dvorani Samobor dočekali učenici triju samoborskih srednjih škola, zajedno s nastavnicima. Bilo je oko sedam stotina nazočnih, najviše iz Strukovne škole, a pridružili su im se učenici i nastavnici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole te Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Ravnatelj Davor Škiljan pozdravio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u ime svih nazočnih i istaknuo: „Djelovali smo u pet različitih država, a nikada u povijesti nijedan poglavar države, bilo da je nosio titulu cara, kralja, predsjednika, odnosno predsjednice, nije posjetio školu“. O radu škole u recentno vrijeme, ravnatelj je govorio: „Škola radi u suglasju s gospodarstvom i tržištem rada, putem EU fondova mijenjamo sustav „odozdo“, nismo kopirači ideja, pjevači karaoka, nego smo kurikul Pametne kuće napravili sami u vlastitoj režiji od ideje do realizacije. Zatim smo proveli i kurikul Aditivne tehnologije, a  na dobivenoj opremi, koja je uključivala 3D printere, naši su učenici inovatori isprintali 3D znanstvenu podmornicu i na sajmu inovacija u Nürnbergu osvojili zlatnu kolajnu, što ste i vi predsjednice prepoznali i nagradili našeg nastavnika“.

Potom je predsjednica čestitala na 130. obljetnici na kojoj nije mogla nazočiti te na svim postignućima škole, kao i činjenici da su iz nje izrasli poznati ljudi u Hrvatskoj, kao što je Mate Rimac, jedan od najvećih svjetskih inovatora. Izrazila je zadovoljstvo što je škola stvarana na temelju potreba gospodarstva i tržišta rada istaknuvši:  „Ne želimo obrazovati, poučavati i odgajati djecu i mlade za tržište rada za neke druge države, želimo stvarati mlade ljude, ne samo koji znaju, već su sposobni razmišljati svojom glavom te su sposobni rješavati probleme i zaposliti se bilo u Hrvatskoj ili negdje drugdje ili možda živjeti u Hrvatskoj, a raditi negdje drugdje putem modernih komunikacija“. Na kraju je predsjednica mladima zaželjela puno uspjeha u školovanju, da ostvare svoje životne snove,  ostanu u Hrvatskoj i budu budući hrvatski lideri.

Nakon govora i strpljivog fotografiranja s učenicima i nastavnicima, predsjednica je krenula prema školskim praktikumima, gdje su je dočekali učenici i nastavnici, koji su prema redovnom rasporedu bili u nastavnom procesu. Posjetila je učionicu za strojnu obradu, zatim elektrotehnički praktikum i u konačnici praktikum Pametne kuće. U praktikumu Pametne kuće, opremljenom putem EU projekata, učenici završnih razreda, tehničari za računalstvo i tehničari za mehatroniku s nastavnikom Ivanom Vlainićem izveli su dojmljiv performans. Kada je predsjednica kročila u praktikum, svi učenici su sinkronizirano pozdravili predsjednicu naklonom prethodno sastavljenog robota.

U svakoj od učionica zadržala se dulje od predviđenog vremena, razgovarala je s učenicima i nastavnicima. U elektropraktikumu se gledajući vježbe u kojima se simulira provođenje električnih kućnih instalacija, sjetila svog znanja iz tehničke kulture komentirajući: „Kada ne budem predsjednica postavljat ću štekere, to znam raditi“.

Na kraju, kako to i priliči, predsjednici su uručeni darovi, samoborski suveniri bermet i muštarda.

Proslava 130. obljetnice škole 15. prosinca 2017.

PERJANICA STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I INOVATORSTVA U HRVATSKOJ

Daleke 1887. godine, 9. siječnja, još za vladavine Khuena Hedervaryja, u Samoboru je osnovana prva šegrtska škola. Do danas je preživjela šest državnih sistema koji su se tijekom povijesti izmjenjivali na našim prostorima, a jednako toliko naziva je i promijenila, kontinuirano odgajajući i školujući samoborske obrtnike, majstore od struke, a sada đake i inovatore svjetske klase.

O samoj školi u povodu ove njezine velike obljetnice u petak, 15. prosinca 2017. pozdravljajući brojne goste i uzvanike koji su se okupili u velikoj dvorani SŠS-a, govorio je njen dugogodišnji ravnatelj Davor Škiljan. Osvrnuo se na svijetle trenutke školstva i obrtništva u Samoboru, u čemu je ova škola imala iznimno važnu ulogu. S posebnim zadovoljstvom istaknuo je njezine potencijale u budućnosti, jer njihov nastavni kadar, opremljenost kabineta i širenje programa u skladu s potrebama tržišta rada i cjelokupnim gospodarstvom već jesu i ostat će "kamen zaglavni" samoborskog obrtništva. Zahvaljujući Zagrebačkoj županiji kao osnivaču, ali i Gradu Samoboru, koji su prepoznali važnost strukovnog obrazovanja i sustavno financijski podupiru rad naše Srednje strukovne škole, ona je danas jedna od rijetkih, a u nekim segmentima i jedina škola koja sama stvara jedinstvene programe te tako doprinosi cjelovitoj kurikularnoj reformi, koja najnovijim tehnologijama sustavno oprema radionice pa se tako svojom polivalentnošću i uspjesima svojih učenika izdiže daleko iznad državnog prosjeka, ali i puno šire. Potvrdio je to i Mate Rimac, danas najpoznatiji bivši đak ove škole, koji se prisjetio svojih srednjoškolskih dana te zahvalio svim profesorima, a posebice svojem mentoru Ivanu Vlainiću i ravnatelju Škiljanu, koji su ga tada "gurali" i usmjeravali prema njegovim afinitetima i omogućili mu da postane poduzetnik svjetskoga glasa. Rimac nije zaboravio spomenuti ni svoje školske prijatelje s kojima je radio na inovacijama te je spomenuo dobru suradnju sa zagrebačkim FER-om, a jednako tako želi u svoju, sada već veliku tvrtku, "povlačiti" i sve mlade inovatore i stručnjake ne samo iz naše škole, već i Zagrebačke županije, koji bi ostali i razvijali se u Hrvatskoj.

U ime Grada Samobora posebno priznanje u povodu velike obljetnice uručio je ravnatelju Škiljanu predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, nakon kojega se prisutnima obratio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 

Uslijedio je kratak video zapis o tome kako je nastala zadnja u nizu svjetski priznata inovacija 3D znanstvena podmornica, za koju su ovom prilikom naši poznati mladi inovatori i njihov mentor od ravnatelja Škiljana primili i konkretnu zahvalu u vidu 3.000 kuna svaki, kao malen, ali dodatan poticaj za njihov budući rad.

Nakon glazbenog predaha, koji su također pripremili bivši profesor škole Ivan Sedak-Benčić, uz pratnju profesora Marijana Hetlera na klavijaturama i uz Odu radosti, koju su otpjevale učenice 2. B razreda, svi su se uputili na stražnji izlaz škole, gdje je otvorena i prva e-punionica za automobile u sklopu neke srednje škole u Hrvatskoj. Zasluga je to dobre suradnje sa zagrebačkom tvrtkom Schrack Technik d.o.o. i Elektroinženjeringom Brodar d.o.o. iz Rakovog Potoka, čiji su predstavnici instalirali ovu novu punionicu, koju je svečano u rad pustio župan Kožić.

Proslavu su uveličali i drugi brojni gosti, ravnatelji ostalih naših škola, gradskih ustanova i poduzeća te bivši ravnatelji, koji su se nastavili družiti uz prigodan domjenak.

Mirjana Konosić, Glasnik Samobora i Svete Nedelje

Edukacija o virtualnom zavarivanju u školskoj radionici u svibnju 2019.

VIRTUALNO ZAVARIVANJE

U školi je 20. svibnja 2019. održana edukacija na temu Primjena simulatora virtualnog zavarivanja u radu s učenicima srednjih strukovnih škola i na taj je način završio istoimeni projekt kojim je škola dobila suvremene uređaje za zavarivanje:

Projekt je prijavilo Elektrotehničko društvo Zagreb u partnerstvu sa Srednjom strukovnom školom iz Samobora i Srednjom strukovnom školom iz Velike Gorice, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zagrebačka županija, ukupne vrijednosti 400.000 kn. U samoborskoj školi u učionici za ručnu obradu postavljena je oprema u vrijednosti od 115.864,91 kn, a ugovor o donaciji potpisali su ravnatelj škole Davor Škiljan i predsjednik Elektrotehničkog društva Zagreb Josip Moser.

Edukaciji je nazočio pomoćnik ministrice obrazovanja Vlado Prskalo i pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije. Pomoćnik resorne ministrice gospodin Prskalo, nekad i sam uspješan ravnatelj koji je u srednjoj školi Antuna Matije Reljkovića u Slavonskom Brodu putem EU fondova povukao više od 6 milijuna eura, istaknuo je: „Ključ svega je promijeniti strukovno obrazovanje i bolje se povezati s potrebama gospodarstva. Konačni cilj je da ohrabrimo naše mlade kako bi s ovakvim obrazovanjem stekli takve kompetencije koje će biti priznate, ali i dobro plaćene na tržištu“.

Edukaciji su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Velimir Kokot i Krunoslav Pilko, koordinator u projektu. Uz nastavnike dviju srednjih strukovnih škola u županiji, sudjelovali su i učenici 1. D razreda, instalateri grijanja i klimatizacije koji su isprobali simulator virtualnog zavarivanja.

Naši učenici volonteri u projektu Hrvatskog Crvenog križa 2017. - 2018.

RAZVOJ ŠKOLSKOG VOLONTIRANJA

Srednja strukovna škola prijavila se za sudjelovanje u projektu Hrvatskog Crvenog križa Zagrebačke županije pod nazivom Razvoj školskog volontiranja uspostavom mreže volonterskih klubova Crvenog križa. Cilj projekta je uključivanje učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije u humanitarne, edukativne i socijalno osjetljive volonterske programe. Projekt je započeo 1. lipnja 2017. godine i traje 17 mjeseci. Osmišljena su tri volonterska programa za učenike: Mali interventni timovi (edukacija i priprema učenika za postupanje u kriznim situacijama), Vršnjačka pomoć učenicima i djeci imigrantima te Klinci čuvalice životinja.

Mi smo se prijavili za program Mali interventni timovi. Nakon edukacije u Crvenom križu grada Samobora, sljedeća edukacija bila je u siječnju 2018. na Sljemenu, gdje smo bili tri dana i dvije noći. Našu školu predstavljalo je 8 hrabrih i odvažnih učenika: Stella Bogadi, Karlo Turčin, Dorian Stjepanović, Petar Brdarić, Veronika Blažević, Mellisa Jusić, Tomislav Tančak i Roland Ratešić, uz mentoricu pedagoginju Anitu Šimić. Upoznali smo se s ostalim učenicima Zagrebačke županije koji su se prijavili u isti program. Bilo je zabavno.

Boravak na Sljemenu bio je u potpunosti organiziran. Svi smo odslušali predavanja/radionice iz prve pomoći, iz službe traženja i psihosocijalne podrške, a treća radionica bila je iz podizanja šatorskog naselja.

Početkom rujna 2018. učenici i mentorica pohađali su trodnevnu završnu edukaciju u Novom Vinodolskom.

Mladi knjižničari čitaju osobama treće životne dobi u Mikrodomu Crvenog križa Samobor 2017.

MLADI KNJIŽNIČARI ČITAJU OSOBAMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Naša škola je sa samoborskim Crvenim križem organizirala u listopadu 2017. posjet Mikrodomu Crvenog križa Samobor u sklopu Nacionalne kampanje I ja želim čitati. Nas šest volontera, u pratnji naših knjižničarki, otišlo je u posjet umirovljenicima, razbiti im malo monotoniju svakodnevice i uljepšati im kišan i hladan ponedjeljak. S obzirom na to da je nedavno bio Dan grada, odlučili smo im čitati samoborske legende.

Dok smo hodali od škole do doma za starije, imao sam laganu tremu jer, kao i ostali, nisam znao što nas točno tamo čeka i kako će to izgledati. Iako smo se u domu pojavili neočekivano i time iznenadili i njegovateljicu, bilo im je drago što nas vide te su nas toplo primili i ugostili.

Podijelili smo se po sobama pa je tako svaka baka mogla čuti drugu priču. Ja sam pred svima u dnevnoj sobi čitao legendu Planinska vila spasila Okić-grad od Turaka jer su bake molile da pričekam dok ne dođu sve korisnice doma, njihova njegovateljica i naše drage knjižničarke. Dok smo tako čekali njihovo okupljanje, ostali učenici su završili čitanje priča po sobama pa su i oni došli k nama slušati legendu o planinskoj vili.

Od umirovljenica smo najviše razgovarali s Bernardom Lesković koja je radila kao pravnica u Zagrebu, a u mirovini se preselila u Samobor. Ispričala nam je svoju zanimljivu životnu priču, kako je proživjela dva rata i kako je putovala po svijetu. Mislim da bismo njezin životopis mogli slušati danima jer gospođa Bernarda ima preko osamdeset godina, kao i ostale korisnice doma. Samo jedna dama mlađa je od osamdeset. Ona nas je zamolila da im ostavimo tekstove kako bi ih mogla ponovo pročitati ostalim umirovljenicama za Božić, pa će tako naše djelo imati dvostruki efekt. Naravno, na to smo odmah pristali te im obećali novu posjetu. To se ostvarilo već u studenome kada smo čitali Zagorku i donijeli gospođama na poklon adventski vijenac koji smo napravili od stiropora i svilenih traka.

Vito Menjak, 2. G

PRVENSTVO ŠKOLE U NOGOMETU

U subotu 11. svibnja 2019. godine u našoj sportskoj dvorani odigrano je prvenstvo naše škole u nogometu. Za natjecanje se prijavilo dvanaest ekipa. Natjecanje je bilo iznimno zanimljivo i dobro pripremljeno, prava sportska fešta, bez incidenata i grube igre. Odlično provedeno prijepodne.

Na turniru su 1. mjesto osvojili učenici 3. C razreda (Pero i drugovi). To je jedini razred koji je bio prvak škole u sve tri godine svoga školovanja. Učenici 4. G razreda (Capa capa) osvojili su 2. mjesto, dok je 3. mjesto pripalo ekipi 2. F razreda (Mamuti), koja će imati čast i priliku odmjeriti snage s profesorima na izletu u tradicionalnoj utakmici učenika i profesora.

Mala škola stripa Štefa Bartolića u 2. F na satu Hrvatskog jezika 15. listopada 2019..

SA ŠPICOM I O ŠPICI - MALA ŠKOLA STRIPA

Kako nastaje strip i koje su posebnosti medija devete umjetnosti, doznali su učenici 2. F razreda na satu Hrvatskog jezika 15. listopada 2019. Malu školu stripa održao je poznati strip crtač i ilustrator Štef Bartolić, a u dva školska sata s učenicima je napravio strip simbolično nazvan „Ljubav“. Glavni likovi su Komarac, dječak koji se često pojavljuje u Bartolićevim djelima, a koji živi u zoološkom vrtu i može razgovarati sa životinjama i Komarčev prijatelj majmun Špica čiji su izgled, ime i karakter odredili sami učenici. Zašto su se Komarac i Špica sukobili i kako je sve završilo, pogledajte u stripu koji je osmislio 2. F uz pomoć nekoliko učenika iz 3. G i 4. G razreda te Štefa Bartolića.

Nastup "Pametni podmorko" na Samoborskom fašniku u veljači 2018.

"PAMETNI PODMORKO" NA SAMOBORSKOM FAŠNIKU

Veljača je 2018. i još su samo dva dana do otvorenja 192. Samoborskog fašnika na Trgu kralja Tomislava, a na otvorenju već četvrtu godinu zaredom nastupa i naša škola. Ove godine to su učenici 2. G, 4. F i 4. G razreda pod vodstvom knjižničarke Irene Šepl. Kao što nam i priliči, izmislili smo novu inovaciju – "Pametnog Podmorka", jer „Fašnik je more izuma!“. Iako će padati snijeg, dođite pogledati naš nastup u petak 2. veljače 2018. u 19.30, jer: „Za vaš život bez napora i boli, Pametnog Podmorka sklepali smo u Strukovnoj školi!“