Zbivanja

Carousel imageCarousel imageCarousel image

16. 6. 2021. - NAŠI PROGRAMERI IZRADILI SVOJE PRVE VIDEO IGRE

Programeri 3. G razreda izradili su svoje projektne zadatke u sklopu nastavnog predmeta Napredno i objektno programiranje, koji je dio programerskog izbornog modula u zanimanju tehničar za računalstvo u 3. i 4. razredu. Tako su svoja stečena znanja i vještine programiranja nadogradili za razvoj video igara, a to je interdisciplinarno područje, pa zahtijeva povezivanje znanja iz različitih predmeta i samostalno istraživanje.

Najpotpuniju video igru imao je tim Matije Faukovića, u kojem su bili još i Martin Šek, Fran Matijević i Karlo Putar. Izradili su svoje 3D modele u Blenderu, kreirali zanimljive trkaće staze u Unity-u te programirali u C#. Igru možete i sami isprobati.

Svima čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem radu

11. 6. 2021. - PREDSTAVLJANJE MOBILNE APLIKACIJE

U školskoj dvorani 10. lipnja 2021. predstavljena su dva projekta čiji je nositelj Ekonomska, turistička i ugostiteljska škola, uz potporu Ministarstva turizma i sporta.

Naša škola bila je partner, zadužen za tehničku realizaciju, u prvom projektu - izradi mobilne turističke aplikacije za android uređaje, nazvanoj Samobor N&T (Now and Then). Aplikacija je namijenjena šetnji posjetitelja Samoborom. Nastala je prema ideji nastavnice ETUŠ-a Brune Kobeščak Mogulić, dipl. oec., inspirirane dječjom igricom Pokemon GO, a Turistička zajednica grada Samobora, Samoborski muzej i Pučko otvoreno učilište Samobor ustupili su materijale potrebne za izradu aplikacije.

U timu Srednje strukovne škole bili su maturanti Jurica Runtas i Dražen Šarić iz 4. G, ujedno i vrhunski prezenteri, zatim Paula Jagodić, Matija Fauković, Francesco Glasnović iz 3. G i Marin Zorić iz 2. G, uz mentora Zlatka Damijanića, mag. inf. et math. S obzirom da nisu imali prethodno iskustvo s ovakvim aplikacijama, učenici su napravili veliki iskorak sa znanjem, vještinama i kompetencijama. Naučili su koristiti nove alate poput programa za razvoj mobilnih aplikacija Android Studio, zatim Unity, Blender, pa čak i novi programski jezik Kotlin. Osim tih alata, koristili su jednu od najnovijih tehnologija - proširenu stvarnost, pritom rješavajući različite probleme i prepreke koje su timski, uz puno truda i proučavanja, uspješno svladali.

Aplikacija se može besplatno preuzeti preko Google Play Trgovine i ne sadrži reklame, a u budućnosti može se potencijalno prilagoditi i za ostale platforme.

Čestitamo!

knjižničarka Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

29. 3. 2021. - LITERARNI NATJEČAJ „MOJA NAJ KNJIGA“

Uz obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja (20. ožujka) i Dana darovitih učenika (21. ožujka), od 1. do 20. ožujka 2021. školska knjižnica organizirala je školski literarni natječaj za učenike svih triju srednjih škola. Svoju omiljenu ili najznačajniju knjigu opisalo je trideset i troje učenika. U uži izbor natječaja ušlo je devet radova. Tročlano povjerenstvo - Blaženka Mavrić Vadlja - knjižničarka Gradske knjižnice Samobor i školske knjižničarke Nevenka Fresl i Irena Šepl, najboljim radom (a odlučivale su nijanse) proglasilo je rad "Moja najdraža knjiga" Tina Šmereka, maturanta iz 4. b razreda Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole. Tin je osvojio glavnu nagradu - plaćenu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici Samobor, kojoj zahvaljujemo na donaciji i podršci! Zahvaljujemo i svim profesorima naših škola koji su nam pomogli u realizaciji natječaja! Pohvaljujemo sve sudionike, a posebno priznanje i skromne nagrade zaslužili su učenici Matea Garašić i Lucija Trlin (4. b ETUŠ), Matea Omahen (3. c G) te petero učenika naše škole: Luka Kotorac, Luka Salaj (1. g S), Viktoria Vukelić (3. b S) te Valentino Grgečić i Antonio Kovačić (3. f S).

Ovdje možete pročitati njihove radove „MOJA NAJ KNJIGA“

Irena Šepl, prof. i dipl. bibl.

Predstavnik tvrtke Tokić Luka Badžek predaje donaciju ravnatelju Davoru Škiljanu

Predstavnik tvrtke Tokić Luka Badžek predaje donaciju ravnatelju Davoru Škiljanu

TVRTKA TOKIĆ d.o.o. DONIRALA SREDNJU STRUKOVNU ŠKOLU, SAMOBOR

Tvrtka Tokić d.o.o. 8. prosinca 2020. donirala je Srednjoj strukovnoj školi iz Samobora 15.192 kune, iznos prikupljen u sklopu TKLUBA za TOPkupce programa vjernosti. Donaciju su omogućili Tokićevi kupci, fizičke i pravne osobe, budući da je na svakih njihovih sto kuna obračunatim putem kartice vjernosti, Tokić donirao kunu. Ove godine donacijom će samoborska škola dobiti vrijednu hidrauličnu dizalicu neophodnu za podizanje kvalitete nastave. Riječ je o samo jednoj u nizu donacija ove tvrtke prema samoborskoj školi.

Donacija će biti iskorištena za kupnju hidraulične dizalice. U tijeku su radovi za prenamjenu garaže u sklopu škole u školsku radionicu, a tu će biti postavljena dizalica koja će koristiti učenicima i nastavnicima u predmetu, održavanje motornih vozila u zanimanju automehaničar.

Dizalica će koristiti i inovatorskoj skupini u školi, koja će raditi na električnom automobilu. Prilikom promocije monografije škole prije godinu dana, bivši učenik i inovator Mate Rimac najavio je uključenje u rad na električnom automobilu.

Dodatno, iz Tokića poručuju i kako će, povodom 30 godina rada, usmjeriti čak 30 pojedinačnih donacija, ukupnog fonda od 300.000 kuna, prema humanitarnim i sportskim udrugama te klubovima i strukovnim školama, ali i omogućiti 30 stipendija redovnim učenicima i studentima na području Hrvatske.

Ravnatelj: Davor Škiljan, prof.

3. F u Karl Popper debati

KARL POPPER U GOSTIMA

Ne, nisu se u četvrtak 12. studenoga 2020. kršile epidemiološke mjere u 3. F, već su učenici na satu Hrvatskog jezika vježbali svoje vještine komuniciranja uz Karl Popper debatu. U ovoj vrsti formalizirane rasprave sudjelovalo je šest učenika – u afirmacijskoj ekipi bili su Antonio Kovačić, Petar Stanić i Kristian Jakopec, a u negacijskoj Valentino Grgečić, Paulo Nemanić i Janko Načkar. Uz argumentaciju, dokaze i unakrsna ispitivanja, raspravljalo se o tome razdvajaju li društvene mreže ljude. Afirmacijska ekipa je tijesno pobijedila, što dokazuje dobru pripremu debitanata debatanata, a fotografije s debate svjedoče da su učenici, osim sadržaju, pozornost posvetili i formi.

Predstavljanje Monografije o školi u Kinu Samobor 28. 11. 2019.
Govor Mate Rimca na predstavljanju Monografije o školi

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O NAJSTARIJOJ, NAJBOLJOJ I NAJINOVATIVNIJOJ SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI

"Monografija o 132 godine dugoj povijesti Srednje strukovne škole od 1887. do 2019. predstavljena je 28. studenoga 2019. u Kinu Samobor. Monografija nosi naziv "Srednja strukovna škola u Samoboru (1887. - 2019.): Među prvima nekad i danas”, jer Srednja strukovna škola je nasljednica Šegrtske škole u Samoboru osnovane 1887. godine i jedna je od prvih takvih škola u tadašnjoj Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, a danas je jedna od najstarijih, najboljih i najinovativnijih srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Monografija na 245 stanica s više od 200 fotografija obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost škole u kojoj je kroz tri stoljeća zvanje steklo desetak tisuća učenika, među kojima i svjetski poznati gospodarstvenik i inovator Mate Rimac.

Škola danas ima 475 učenika i 58 djelatnika, učenike obrazuje za čak 9 zanimanja, a po inovacijama je poznata ne samo u Hrvatskoj već i svijetu.

Uvodno je sve nazočne, među kojima su bili bivši i sadašnji učitelji i učenici te predstavnici Grada Samobora, Zagrebačke županije, obrazovnih, obrtničkih, kulturnih i drugih institucija te samoborski obrtnici, pozdravio ravnatelj škole i jedan od autora monografije, Davor Škiljan. Naglasio je kako je Srednja strukovna škola "zaglavni kamen" samoborskog obrtništva, a ova monografija je temelj za nastavljače pisane riječi.

“Ne udvaramo si da je ova knjiga izvukla iz pismohrane sve važne stvari, znamo da će određene činjenice neki od vas vidjeti u drugoj rezoluciji, jer knjiga koju čitate u osami uvijek je dijalog s vremenom, autorom i događajima. Škola je prve učenike primila 1887. godine, a od tada do danas završnu svjedodžbu steklo je desetak tisuća učenika. Naš grad je sinonim za obrtništvo, a gotovo svi obrtnici izašli su “ispod kabanice” strukovne škole. Tradicija obrtništva i školstva je neprocjenjiva, a jedno bez drugog neispričana je priča, kao Ilijada i Odiseja. Ova je knjiga i o njima i o Samoboru, a čitljiva je i nesamoborcima, jer puno je nacionalnih vrijednosti u našim izvorima, a te izvore čine ljudi”, rekao je Davor Škiljan te ponosno nabrojao neke od njih, a to su: najdugovječniji ravnatelj Šegrtske škole Samobor i najznamenitiji Samoborac Milan Lang, zatim Krešo Beljak, prvi predsjednik HSS-a koji vodi Grad Samobor, najpoznatiji hrvatski gospodarstvenik Mate Rimac, dobitnik Zlatne arene za film “Pismo ćaći” Damir Čučić i nogometaš Mario Musa. Uz ravnatelje Milana Langa i Bogumila Tonija, po kojima osnovne škole nose ime, tu je i bivši učenik Vladimir Deščak, poginuli hrvatski branitelj, čije ime nosi osnovna škola u Rakitju. Ravnatelj Škiljan naveo je i bivše učenike i kolege koji su život dali u Domovinskom ratu, za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Srednja strukovna škola slavna je i po brojnim inovacijama. ”Od 1999. godine pa do tiskanja knjige učenici su na međunarodnim sajmovima inovacija osvojili 32 medalje, od toga 13 zlatnih. No, jedno zlato nije zabilježeno, a osvojili su ga Krešimir Butorac i mentor Ivan Vlainić koji je na Pantovčaku odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle”, istaknuo je Davor Škiljan te zahvalio Gradu na financiranju monografije, suautorici Ireni Šepl na istraživačkom i spisateljskom radu, županu Stjepanu Kožiću, suradnicima na monografiji Ivanki Brekalo, Zlatku Damjaniću, Anđeli Ivčić, Aniti Šimić i Ivanu Vlainiću, direktorici i urednici izdavačke kuće Merdijani Petri Somek i uredniku Hrvoju Dečaku te svima ostalima koji su doprinijeli izradi monografije, kao i njenoj promociji.

Promociji je nazočio i najpoznatiji učenik škole Mate Rimac koji je rekao kako bez Srednje strukovne škole, profesora Vlainića i drugih profesora ne bi bilo njegove tvrtke Rimac Automobili koja danas zapošljava više od šest stotina ljudi iz cijelog svijeta.

Prisjetio se Mate Rimac svog dolaska iz Njemačke i rekao kako mu nije bilo lako kada se iz Frankfurta doselio u Konšćicu te da mu je u osnovnoj školi bilo teško, ali se u Srednjoj strukovnoj školi osjećao kao kod kuće.

“Imali smo slobodu raditi puno stvari izvan nastave, radili smo ono što ne bismo sami radili da nas profesor Vlainić nije poticao, kao i drugi profesori koji su nam omogućili slobodu i kreativnost. Moram priznati da nisam vjerovao u sebe u to vrijeme, jer nisam bio super učenik, bilo mi je teško prilagoditi se hrvatskom obrazovnom sustavu, a ni jezik baš nisam dobro govorio. Ali, netko je unatoč tome u meni prepoznao nekoga tko može biti uspješan i to mi je dokazao, jer sam se iznenadio kad sam prvi put osvojio županijsku, pa državnu, a onda i brojne svjetske medalje s Lukom Bošnjakovićem i Ivanom Vlainićem”, rekao je Mate Rimac te zaključio kako je rezultat svega toga njegova tvrtka, u koju su preko 150 milijuna eura uložili Porcshe, Kia, Hyundai, koja danas razvija najnaprednije automobile i najnaprednije sustave za cijelu automobilsku industriju i koja je tek na svojim počecima, a u budućnosti će, vjeruje Mate Rimac, izrasti u nešto još puno veće i značajnije.

“Nadam se da možemo poslužiti kao primjer, ali i inkubator drugima, a u suradnji s obrazovnim sustavom, potaknuti razvoj mladih ljudi i njihovih vještina da krenu sličnim putem i da im budemo podrška sa znanjem, iskustvom, kontaktima i financijski”, rekao je Mate Rimac te najavio kako će s učenicima Srednje strukovne škole napraviti električni auto. Već je kupio auto i sve komponente da se auto prebaci na električni pogon, no za sada je problem mali prostor, no kad se to riješi, učenici će moći sami svojim rukama napraviti nešto. Upravo to je, kaže Mate Rimac, najveća vrijednost i to mu je na natjecanjima bilo najkorisnije, jer je morao nešto sam stvoriti, isporučiti i prezentirati.

“Na tome ću uvijek biti zahvalan Srednjoj strukovnoj školi i nadam se da ćete u budućnosti biti još bolji i mojim primjerom drugima omogućiti takav put, a ja ću biti tu da ih podržim u bilo kojem obliku”, zaključio je Mate Rimac.

Sve okupljene pozdravio je gradonačelnik Samobora, ali i bivši djelatnik Krešo Beljak rekavši kako je Srednja strukovna škola najbolja na svijetu, da je ponosan što je bio dio njezinog kolektiva te što je gradonačelnik grada u kojem postoji i uspješno djeluje Srednja strukovna škola Samobor. Zahvalio je ravnatelju, djelatnicima i učenicima što prenose ime Samobora diljem Hrvatske i svijeta te je rekao kako će Grad Samobor uvijek pratiti, podržavati i biti ponosan na školu.

U ime Zagrebačke županije sve nazočne pozdravila je i svima u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, koji su budućnost pretvorili u sadašnjost, zahvalila i zaželjela puno uspjeha u daljnjem radu pročelnica za prosvjetu kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenec.

O monografiji je govorila direktorica Meridijana i urednica monografije Petra Somek rekavši kako monografija sadrži 8 poglavlja u kojima je opisana povijest škole, zanimanja za koja se učenici školuju, svjetski uspjesi inovatora, Domovinski rat i škola, izleti, svečanosti škole i naposljetku šaljivo lice škole od sudjelovanja učenika na Samoborskom fašniku do učeničkih i ravnateljevih bisera.

Kao najvrjednije izdvojila je peto poglavlje, jer obrađuje ono po čemu je Strukovna škola najpoznatija, a to su brojne inovacije po kojima su se učenici i nastavnici u posljednjih dvadesetak godina proslavili u svijetu. “Ukazali su da dolazi drugačija budućnost, a to je digitalna revolucija u kojoj pojedini učenici i profesori ove škole, poput Mate Rimca i Ivana Vlainića, mijenjaju put ljudske povijesti", rekla je Petra Somek nabrojavši pojedine inovacije i naglasivši kako su sve jednako vrijedne.

“Školska monografija je dokumentirano djelo koje je solidna osnovica za daljnja istraživanja povijesti i strukovnog školstva u Samoboru”, dodala je Petra Somek te zahvalila svim djelatnicima škole koji su marljivim radom ispisali stranice ove monografije, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da monografija ugleda svjetlo dana.

Suautorica monografije, školska knjižničarka Irena Šepl rekla je kako joj je bila čast i zadovoljstvo pisati o školi koju je i sama pohađala, a cilj je bio obuhvatiti sve bitno i ne pogriješiti u činjenicama te ne zaboraviti nikoga. Također je zahvalila svim nastavnicima i učenicima koji su ispisali stranice monografije. Pročitala je na kraju dio uvodne riječi knjige koja je posveta svim poučavateljima i odgojiteljima samoborskih strukovnih naraštaja te svim mladim ljudima koje su poučili, obrazovali i odgojili.

Promociju su glazbom upotpunili bivši i sadašnji učenici Predrag Tanasić, Antonio Fabekovac i Leandro Havliček, a sve okupljene nasmijao je glumac Željko Königsknecht koji je izveo isječak iz predstave “Aplauz žalosnom varalici”.

Autor: Anja Franjić-Modrić, Radio Samobor

Slike: Meridijani, izdavačka kuća

Radionica 3D samoborske kremšnite u lipnju 2019.

3D SAMOBORSKA KREMŠNITA

U Srednjoj strukovnoj školi održana je 28. lipnja 2019. radionica 3D printanja kojom je ujedno i završen projekt 3D samoborska kremšnita. Radionicu je vodio nastavnik Stjepan Razum, mag. ing. mech. koji u školi, među ostalima, predaje fakultativni predmet Aditivne tehnologije. Nastavniku je u radionici pomagao bivši učenik, mehatroničar Martin Sokolović, poznat po nagrađivanom radu 3D znanstvena podmornica. Rad je nastao u školi, a nagrađivan je diljem svijeta na sajmovima inovacija u Nürnbergu, Ženevi i Seulu. Radionici su prisustvovali učenici završnog razreda zanimanja tehničar za mehatroniku.

Srednja strukovna škola provela je u suradnji s Ekonomskom, trgovačkom i ugostiteljskom školom projekt financiran od Ministarstva turizma RH-a. U konačnici u Strukovnoj isprintan je desertni tanjur s logom škole na kojem je poslužena samoborska kremšnita koju su napravili učenici slastičari iz ETUŠ-a.

Projekt je medijski predstavljen 3. lipnja 2019., a još prije prezentiran je na manifestaciji Dojdi osmaš, kada je školu obišlo više od četiri stotine učenika osmih razreda s područja Samobora i Svete Nedelje.

Projekt je završio radionicom 3D printanja, na kojoj su učenici usvajali nova znanja vezana uz izradu 3D modela, povezivanja 3D modela i parametara 3D ispisa te pravila koja moraju poštovati pri samom ispisu 3D tvorevine. Aditivna proizvodna tehnologija je postupak izrade predmeta koji koristi polimerni materijal za izradu geometrijski kompleksnu i prototipnih 3D tvorevina, kako bi se ispitale njihove karakteristike vezane uz funkcionalnost, konstrukciju te način izrade u većim serijama.

Strukovna dobila status Škole ambasadora europskog parlamenta 2019.

AMBASADORI EU

Od školske godine 2018./2019. Srednja strukovna škola sudjeluje u projektu Škola ambasador Europskog parlamenta, a status ambasadora tek treba zavrijediti. Učenici provode određene aktivnosti, od snimanja kratkih video uradaka, izrade stripa o EU, uređivanja info kutka kraj ulaza u školsku zgradu do radionica koje provode mladi ambasadori educirajući ostale učenike. Cilj projekta je upoznati učenike i nastavnike o Europskoj uniji, njenim vrijednostima, institucijama i politikama te ih poticati da žive, čuvaju i promiču europske vrijednosti. Mentorica je nastavnica Politike i gospodarstva Ivka Maganjić, a sudjeluju učenici: Antonio Šmerek Paunović, Domagoj Jaklenec, Dino Vlašić i Luka Čuček iz 2. A, Stella Bogadi i Karlo Živoder iz 2. B, Dražen Šarić i Noa Jakob Košutić iz 2. G, Vito Menjak iz 3. G te Hana Škugor i Roko Stanić iz 4. G. Marljivim radom uspjeli smo dobiti status Škole ambasadora Europskog parlamenta.

Posjet školi predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović 23. siječnja 2018.

POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI

U 132 godina dugoj povijesti škole učenici i zaposlenici dočekali su da im u posjet dođe poglavar države, točnije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, i to s razlogom. Prilikom posjeta Zagrebačkoj županiji 23. siječnja 2018. u pratnji župana Zagrebačke županije gospodina Stjepana Kožića, odlučila se za dolazak u Srednju strukovnu školu u Samoboru u koju je bila pozvana prilikom 130. obljetnice postojanja. Međutim, zbog vremenika koji se poklapao s predsjedničinim državničkim obvezama, taj posjet tada nije realiziran.

U međuvremenu učenici naše škole nastavili su s uspjesima na međunarodnom planu, sa sajmova inovacija diljem svijeta vraćali su se s kolajnama, što nije promaklo predsjednici koja je našeg nastavnika Ivana Vlainića nagradila ordenom „Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle“.

Predsjednicu su u Sportskoj dvorani Samobor dočekali učenici triju samoborskih srednjih škola, zajedno s nastavnicima. Bilo je oko sedam stotina nazočnih, najviše iz Strukovne škole, a pridružili su im se učenici i nastavnici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole te Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Ravnatelj Davor Škiljan pozdravio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u ime svih nazočnih i istaknuo: „Djelovali smo u pet različitih država, a nikada u povijesti nijedan poglavar države, bilo da je nosio titulu cara, kralja, predsjednika, odnosno predsjednice, nije posjetio školu“. O radu škole u recentno vrijeme, ravnatelj je govorio: „Škola radi u suglasju s gospodarstvom i tržištem rada, putem EU fondova mijenjamo sustav „odozdo“, nismo kopirači ideja, pjevači karaoka, nego smo kurikul Pametne kuće napravili sami u vlastitoj režiji od ideje do realizacije. Zatim smo proveli i kurikul Aditivne tehnologije, a na dobivenoj opremi, koja je uključivala 3D printere, naši su učenici inovatori isprintali 3D znanstvenu podmornicu i na sajmu inovacija u Nürnbergu osvojili zlatnu kolajnu, što ste i vi predsjednice prepoznali i nagradili našeg nastavnika“.

Potom je predsjednica čestitala na 130. obljetnici na kojoj nije mogla nazočiti te na svim postignućima škole, kao i činjenici da su iz nje izrasli poznati ljudi u Hrvatskoj, kao što je Mate Rimac, jedan od najvećih svjetskih inovatora. Izrazila je zadovoljstvo što je škola stvarana na temelju potreba gospodarstva i tržišta rada istaknuvši: „Ne želimo obrazovati, poučavati i odgajati djecu i mlade za tržište rada za neke druge države, želimo stvarati mlade ljude, ne samo koji znaju, već su sposobni razmišljati svojom glavom te su sposobni rješavati probleme i zaposliti se bilo u Hrvatskoj ili negdje drugdje ili možda živjeti u Hrvatskoj, a raditi negdje drugdje putem modernih komunikacija“. Na kraju je predsjednica mladima zaželjela puno uspjeha u školovanju, da ostvare svoje životne snove, ostanu u Hrvatskoj i budu budući hrvatski lideri.

Nakon govora i strpljivog fotografiranja s učenicima i nastavnicima, predsjednica je krenula prema školskim praktikumima, gdje su je dočekali učenici i nastavnici, koji su prema redovnom rasporedu bili u nastavnom procesu. Posjetila je učionicu za strojnu obradu, zatim elektrotehnički praktikum i u konačnici praktikum Pametne kuće. U praktikumu Pametne kuće, opremljenom putem EU projekata, učenici završnih razreda, tehničari za računalstvo i tehničari za mehatroniku s nastavnikom Ivanom Vlainićem izveli su dojmljiv performans. Kada je predsjednica kročila u praktikum, svi učenici su sinkronizirano pozdravili predsjednicu naklonom prethodno sastavljenog robota.

U svakoj od učionica zadržala se dulje od predviđenog vremena, razgovarala je s učenicima i nastavnicima. U elektropraktikumu se gledajući vježbe u kojima se simulira provođenje električnih kućnih instalacija, sjetila svog znanja iz tehničke kulture komentirajući: „Kada ne budem predsjednica postavljat ću štekere, to znam raditi“.

Na kraju, kako to i priliči, predsjednici su uručeni darovi, samoborski suveniri bermet i muštarda.

Proslava 130. obljetnice škole 15. prosinca 2017.

PERJANICA STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I INOVATORSTVA U HRVATSKOJ

Daleke 1887. godine, 9. siječnja, još za vladavine Khuena Hedervaryja, u Samoboru je osnovana prva šegrtska škola. Do danas je preživjela šest državnih sistema koji su se tijekom povijesti izmjenjivali na našim prostorima, a jednako toliko naziva je i promijenila, kontinuirano odgajajući i školujući samoborske obrtnike, majstore od struke, a sada đake i inovatore svjetske klase.

O samoj školi u povodu ove njezine velike obljetnice u petak, 15. prosinca 2017. pozdravljajući brojne goste i uzvanike koji su se okupili u velikoj dvorani SŠS-a, govorio je njen dugogodišnji ravnatelj Davor Škiljan. Osvrnuo se na svijetle trenutke školstva i obrtništva u Samoboru, u čemu je ova škola imala iznimno važnu ulogu. S posebnim zadovoljstvom istaknuo je njezine potencijale u budućnosti, jer njihov nastavni kadar, opremljenost kabineta i širenje programa u skladu s potrebama tržišta rada i cjelokupnim gospodarstvom već jesu i ostat će "kamen zaglavni" samoborskog obrtništva. Zahvaljujući Zagrebačkoj županiji kao osnivaču, ali i Gradu Samoboru, koji su prepoznali važnost strukovnog obrazovanja i sustavno financijski podupiru rad naše Srednje strukovne škole, ona je danas jedna od rijetkih, a u nekim segmentima i jedina škola koja sama stvara jedinstvene programe te tako doprinosi cjelovitoj kurikularnoj reformi, koja najnovijim tehnologijama sustavno oprema radionice pa se tako svojom polivalentnošću i uspjesima svojih učenika izdiže daleko iznad državnog prosjeka, ali i puno šire. Potvrdio je to i Mate Rimac, danas najpoznatiji bivši đak ove škole, koji se prisjetio svojih srednjoškolskih dana te zahvalio svim profesorima, a posebice svojem mentoru Ivanu Vlainiću i ravnatelju Škiljanu, koji su ga tada "gurali" i usmjeravali prema njegovim afinitetima i omogućili mu da postane poduzetnik svjetskoga glasa. Rimac nije zaboravio spomenuti ni svoje školske prijatelje s kojima je radio na inovacijama te je spomenuo dobru suradnju sa zagrebačkim FER-om, a jednako tako želi u svoju, sada već veliku tvrtku, "povlačiti" i sve mlade inovatore i stručnjake ne samo iz naše škole, već i Zagrebačke županije, koji bi ostali i razvijali se u Hrvatskoj.

U ime Grada Samobora posebno priznanje u povodu velike obljetnice uručio je ravnatelju Škiljanu predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, nakon kojega se prisutnima obratio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Uslijedio je kratak video zapis o tome kako je nastala zadnja u nizu svjetski priznata inovacija 3D znanstvena podmornica, za koju su ovom prilikom naši poznati mladi inovatori i njihov mentor od ravnatelja Škiljana primili i konkretnu zahvalu u vidu 3.000 kuna svaki, kao malen, ali dodatan poticaj za njihov budući rad.

Nakon glazbenog predaha, koji su također pripremili bivši profesor škole Ivan Sedak-Benčić, uz pratnju profesora Marijana Hetlera na klavijaturama i uz Odu radosti, koju su otpjevale učenice 2. B razreda, svi su se uputili na stražnji izlaz škole, gdje je otvorena i prva e-punionica za automobile u sklopu neke srednje škole u Hrvatskoj. Zasluga je to dobre suradnje sa zagrebačkom tvrtkom Schrack Technik d.o.o. i Elektroinženjeringom Brodar d.o.o. iz Rakovog Potoka, čiji su predstavnici instalirali ovu novu punionicu, koju je svečano u rad pustio župan Kožić.

Proslavu su uveličali i drugi brojni gosti, ravnatelji ostalih naših škola, gradskih ustanova i poduzeća te bivši ravnatelji, koji su se nastavili družiti uz prigodan domjenak.

Mirjana Konosić, Glasnik Samobora i Svete Nedelje

Edukacija o virtualnom zavarivanju u školskoj radionici u svibnju 2019.

VIRTUALNO ZAVARIVANJE

U školi je 20. svibnja 2019. održana edukacija na temu Primjena simulatora virtualnog zavarivanja u radu s učenicima srednjih strukovnih škola i na taj je način završio istoimeni projekt kojim je škola dobila suvremene uređaje za zavarivanje:

  1. Uređaj za zavarivanje MIGMATIC 300 DELUXE

  2. Uređaj za zavarivanje TIG DYNASTY 210 DX

  3. Uređaj za plazma rezanje POWERMAX 30 AIR HYPERTHERM

  4. Multiprocesni pulsni MIG/MAG uređaj za zavarivanje.

Projekt je prijavilo Elektrotehničko društvo Zagreb u partnerstvu sa Srednjom strukovnom školom iz Samobora i Srednjom strukovnom školom iz Velike Gorice, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zagrebačka županija, ukupne vrijednosti 400.000 kn. U samoborskoj školi u učionici za ručnu obradu postavljena je oprema u vrijednosti od 115.864,91 kn, a ugovor o donaciji potpisali su ravnatelj škole Davor Škiljan i predsjednik Elektrotehničkog društva Zagreb Josip Moser.

Edukaciji je nazočio pomoćnik ministrice obrazovanja Vlado Prskalo i pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije. Pomoćnik resorne ministrice gospodin Prskalo, nekad i sam uspješan ravnatelj koji je u srednjoj školi Antuna Matije Reljkovića u Slavonskom Brodu putem EU fondova povukao više od 6 milijuna eura, istaknuo je: „Ključ svega je promijeniti strukovno obrazovanje i bolje se povezati s potrebama gospodarstva. Konačni cilj je da ohrabrimo naše mlade kako bi s ovakvim obrazovanjem stekli takve kompetencije koje će biti priznate, ali i dobro plaćene na tržištu“.

Edukaciji su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Velimir Kokot i Krunoslav Pilko, koordinator u projektu. Uz nastavnike dviju srednjih strukovnih škola u županiji, sudjelovali su i učenici 1. D razreda, instalateri grijanja i klimatizacije koji su isprobali simulator virtualnog zavarivanja.

Naši učenici volonteri u projektu Hrvatskog Crvenog križa 2017. - 2018.

RAZVOJ ŠKOLSKOG VOLONTIRANJA

Srednja strukovna škola prijavila se za sudjelovanje u projektu Hrvatskog Crvenog križa Zagrebačke županije pod nazivom Razvoj školskog volontiranja uspostavom mreže volonterskih klubova Crvenog križa. Cilj projekta je uključivanje učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije u humanitarne, edukativne i socijalno osjetljive volonterske programe. Projekt je započeo 1. lipnja 2017. godine i traje 17 mjeseci. Osmišljena su tri volonterska programa za učenike: Mali interventni timovi (edukacija i priprema učenika za postupanje u kriznim situacijama), Vršnjačka pomoć učenicima i djeci imigrantima te Klinci čuvalice životinja.

Mi smo se prijavili za program Mali interventni timovi. Nakon edukacije u Crvenom križu grada Samobora, sljedeća edukacija bila je u siječnju 2018. na Sljemenu, gdje smo bili tri dana i dvije noći. Našu školu predstavljalo je 8 hrabrih i odvažnih učenika: Stella Bogadi, Karlo Turčin, Dorian Stjepanović, Petar Brdarić, Veronika Blažević, Mellisa Jusić, Tomislav Tančak i Roland Ratešić, uz mentoricu pedagoginju Anitu Šimić. Upoznali smo se s ostalim učenicima Zagrebačke županije koji su se prijavili u isti program. Bilo je zabavno.

Boravak na Sljemenu bio je u potpunosti organiziran. Svi smo odslušali predavanja/radionice iz prve pomoći, iz službe traženja i psihosocijalne podrške, a treća radionica bila je iz podizanja šatorskog naselja.

Početkom rujna 2018. učenici i mentorica pohađali su trodnevnu završnu edukaciju u Novom Vinodolskom.

Mladi knjižničari čitaju osobama treće životne dobi u Mikrodomu Crvenog križa Samobor 2017.

MLADI KNJIŽNIČARI ČITAJU OSOBAMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Naša škola je sa samoborskim Crvenim križem organizirala u listopadu 2017. posjet Mikrodomu Crvenog križa Samobor u sklopu Nacionalne kampanje I ja želim čitati. Nas šest volontera, u pratnji naših knjižničarki, otišlo je u posjet umirovljenicima, razbiti im malo monotoniju svakodnevice i uljepšati im kišan i hladan ponedjeljak. S obzirom na to da je nedavno bio Dan grada, odlučili smo im čitati samoborske legende.

Dok smo hodali od škole do doma za starije, imao sam laganu tremu jer, kao i ostali, nisam znao što nas točno tamo čeka i kako će to izgledati. Iako smo se u domu pojavili neočekivano i time iznenadili i njegovateljicu, bilo im je drago što nas vide te su nas toplo primili i ugostili.

Podijelili smo se po sobama pa je tako svaka baka mogla čuti drugu priču. Ja sam pred svima u dnevnoj sobi čitao legendu Planinska vila spasila Okić-grad od Turaka jer su bake molile da pričekam dok ne dođu sve korisnice doma, njihova njegovateljica i naše drage knjižničarke. Dok smo tako čekali njihovo okupljanje, ostali učenici su završili čitanje priča po sobama pa su i oni došli k nama slušati legendu o planinskoj vili.

Od umirovljenica smo najviše razgovarali s Bernardom Lesković koja je radila kao pravnica u Zagrebu, a u mirovini se preselila u Samobor. Ispričala nam je svoju zanimljivu životnu priču, kako je proživjela dva rata i kako je putovala po svijetu. Mislim da bismo njezin životopis mogli slušati danima jer gospođa Bernarda ima preko osamdeset godina, kao i ostale korisnice doma. Samo jedna dama mlađa je od osamdeset. Ona nas je zamolila da im ostavimo tekstove kako bi ih mogla ponovo pročitati ostalim umirovljenicama za Božić, pa će tako naše djelo imati dvostruki efekt. Naravno, na to smo odmah pristali te im obećali novu posjetu. To se ostvarilo već u studenome kada smo čitali Zagorku i donijeli gospođama na poklon adventski vijenac koji smo napravili od stiropora i svilenih traka.

Vito Menjak, 2. G

PRVENSTVO ŠKOLE U NOGOMETU

U subotu 11. svibnja 2019. godine u našoj sportskoj dvorani odigrano je prvenstvo naše škole u nogometu. Za natjecanje se prijavilo dvanaest ekipa. Natjecanje je bilo iznimno zanimljivo i dobro pripremljeno, prava sportska fešta, bez incidenata i grube igre. Odlično provedeno prijepodne.

Na turniru su 1. mjesto osvojili učenici 3. C razreda (Pero i drugovi). To je jedini razred koji je bio prvak škole u sve tri godine svoga školovanja. Učenici 4. G razreda (Capa capa) osvojili su 2. mjesto, dok je 3. mjesto pripalo ekipi 2. F razreda (Mamuti), koja će imati čast i priliku odmjeriti snage s profesorima na izletu u tradicionalnoj utakmici učenika i profesora.

Mala škola stripa Štefa Bartolića u 2. F na satu Hrvatskog jezika 15. listopada 2019..

SA ŠPICOM I O ŠPICI - MALA ŠKOLA STRIPA

Kako nastaje strip i koje su posebnosti medija devete umjetnosti, doznali su učenici 2. F razreda na satu Hrvatskog jezika 15. listopada 2019. Malu školu stripa održao je poznati strip crtač i ilustrator Štef Bartolić, a u dva školska sata s učenicima je napravio strip simbolično nazvan „Ljubav“. Glavni likovi su Komarac, dječak koji se često pojavljuje u Bartolićevim djelima, a koji živi u zoološkom vrtu i može razgovarati sa životinjama i Komarčev prijatelj majmun Špica čiji su izgled, ime i karakter odredili sami učenici. Zašto su se Komarac i Špica sukobili i kako je sve završilo, pogledajte u stripu koji je osmislio 2. F uz pomoć nekoliko učenika iz 3. G i 4. G razreda te Štefa Bartolića.

Nastup "Pametni podmorko" na Samoborskom fašniku u veljači 2018.

"PAMETNI PODMORKO" NA SAMOBORSKOM FAŠNIKU

Veljača je 2018. i još su samo dva dana do otvorenja 192. Samoborskog fašnika na Trgu kralja Tomislava, a na otvorenju već četvrtu godinu zaredom nastupa i naša škola. Ove godine to su učenici 2. G, 4. F i 4. G razreda pod vodstvom knjižničarke Irene Šepl. Kao što nam i priliči, izmislili smo novu inovaciju – "Pametnog Podmorka", jer „Fašnik je more izuma!“. Iako će padati snijeg, dođite pogledati naš nastup u petak 2. veljače 2018. u 19.30, jer: „Za vaš život bez napora i boli, Pametnog Podmorka sklepali smo u Strukovnoj školi!“